Formació i acompanyament per a professorat en Justícia Global

02/set./2022 | Notícia

Eduques per a la transformació social? A SETEM Catalunya oferim formació i acompanyament per a professorat que vulgui implementar projectes d’Educació per la Justícia Global amb alumnat de secundària, cicles formatius i batxillerat.

Durant el primer trimestre es faciliten coneixements i recursos sobre diferents eixos (consum responsable, gènere, electrònica justa, banca armada, roba neta, sobirania alimentària…) i durant el segon i el tercer trimestre s’acompanya en la implementació de projectes dins l’aula, amb les eines i la metodologia que utilitzem des de SETEM quan fem els tallers als instituts (veure Catàleg de Serveis).

Aquest curs vam coorganitzar una formació per a professorat amb OXFAM Intermón. Aquests en són alguns dels resultats!!

INS ELS ROURES, 3r-4t ESO Aula Oberta (DOSRIUS)

L’alumnat de l’Aula Oberta de 3r i 4t d’ESO de l’INS Els Roures van realitzar un projecte sobre sobirania alimentària i van treballar temes com els aliments de proximitat, el consum responsable, els pesticides, els productes ecològics, les cooperatives, condicions laborals de les treballadores del camp…

Com a projecte creatiu, van dissenyar receptes d’esmorzars saludables per al curs vinent (veure document). Quina bona pinta! L’alumnat ho va gaudir molt i es van comprometre a comprar més productes de proximitat.

INS ELS ROURES, 1r ESO (DOSRIUS)

L’alumnat de 1r d’ESO de l’INS Els Roures va realitzar un projecte sobre electrònica justa, dins l’assignatura de Biologia. Van aprofitar una visita a la Fundació Mona per reflexionar sobre com l’extracció del coltan ha afectat l’hàbitat d’algunes espècies d’homínids i què hi podem fer per evitar-ho.

Com a projecte creatiu, l’alumnat va preparar una presentació que van projectar a totes les classes de 2n, 3r i 4t d’ESO i van organitzar una campanya de recollida de mòbils, que posteriorment es va enviar a la fundació Mona.

INS CIUTAT DE BALAGUER, 1r ESO (DOSRIUS)

L’alumnat de 1r d’ESO de l’INS Ciutat de Balaguer van fer un projecte sobre Electrònica Justa. Concretament, la formació de SETEM va servir per treballar l’ODS 12 sobre consum i producció sostenibles.

Com a projecte creatiu, l’alumnat va realitzar un mural amb el mapa del món i s’hi va representar com es relacionen els països per tal de produir els dispositius que utilitzem diàriament. Aquest mural es va acompanyar d’una campanya de conscienciació que van fer arribar a la resta de l’institut. L’alumnat va dir que havien après moltes coses noves i es va comprometre a reutilitzar els productes electrònics sempre que sigui possible.

INS Pedraforca, 4t d’ESO

L’alumnat de 4t d’ESO de l’INS Pedraforca va realitzar un projecte sobre Electrònica Justa dins les assignatures de Biologia i Geologia. Van estudiar el cicle de vida d’un smartphone i van profunditzar el tema de la Justícia Global i els conceptes de desigualtat, igualtat, equitat i justícia.

Com a projecte creatiu, van decidir fer una campanya de sensibilització per a la resta de classes de 4t d’ESO mitjançant uns cartells i una posterior recollida d’aparells electrònics que ja no funcionen o no s’utilitzen. Van classificar els aparells, comptar-los mitjançant un full de càlcul i portar-los al punt verd del barri. Sensibilitzar els companys és molt important!

INS CEE Sant Rafael (Tarragona) – Programa Iniciació Professional / Entorn social i territorial i Incorporació al món laboral

El projecte s’ha focalitzat en mostrar a l’alumnat què s’amaga darrere dels seus telèfons intel·ligents, tant les fases de la vida d’aquests, les condicions en què es fabriquen, els impactes mediambientals que genera el procés i alternatives possibles quan arriben al fi del seu cicle. El grup al qual ha anat dirigit el taller són 10 noies i nois amb diversitat funcional i les activitats i explicacions han hagut d’estar adaptades a les diferents característiques que presenten. El resultat ha estat molt satisfactori! L’alumnat va mostrar interès i participació en les diferents activitats i es va comprometre a reciclar els dispositius electrònics quan es trenquin.

Al final de cada sessió, com a activitat d’avaluació, han elaborat un mapa-mural on cada dia afegien els nous continguts apresos. Aquest mapa-mural s’ha posat a un lloc visible de la classe per poder anar recordant tot el que han après.

Institut Lluís Vives, 1r Batxillerat

L’alumnat de 1r Batxillerat d’Institut Lluís Vives va executar un projecte d’empresa basat en Economia Ètica i Solidària, dins l’assignatura d’Economia de l’Empresa I.

En grups, els i les alumnes van desenvolupar productes i serveis i basats en principis ètics i sostenibles. Van crear un pla d’operacions de l’empresa, una anàlisi de l’entorn i del sector, un estudi del mercat, una anàlisi del perfil del client o consumidor i un canva d’impactes socials, amb els beneficis socials i mediambientals. Com a projecte creatiu, van fer promoció dels productes amb una campanya publicitària: a internet i xarxes socials amb publicacions i vídeos.