Les Curses Escolars contra els Residus, guanyadores del XV Premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria d’associacions i ONG

19/juny/2024 | Curses, Notícia

  • El XV Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir les iniciatives realitzades en el marc de la XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus.
  • SETEM Catalunya ha estat l’entitat guanyadora en la categoria d’associacions i ONG, presentada en aquesta quinzena edició del premi per l’Agència de Residus de Catalunya.
  • Les Curses Escolars contra els Residus és un projecte educatiu europeu, pioner a territori català de la mà de SETEM Catalunya, enfocat a la prevenció de residus tèxtils i electrònics.

El dimecres 18 de juny va tenir lloc la cerimònia d’entrega dels XV Premis Europeus de Prevenció de Residus al Museu de les Civilitzacions d’Europa i de la Mediterrània (MUCEM) de Marsella (França). SETEM Catalunya ha estat l’entitat guanyadora amb el projecte escolar Curses contra els Residus en la categoria d’associacions i ONG, presentada en aquesta quinzena edició del premi per l’Agència de Residus de Catalunya.

El XV Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta edició es va dur a terme de la mà de 35 coordinadors de 29 països i durant la qual es van organitzar 14.522 activitats arreu d’Europa, comptant amb un total de 63 propostes en diferents categories.

El Premi ha guardonat les primeres dues Curses contra els Residus que SETEM Catalunya va coordinar durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus del mes de novembre de 2023. En aquestes dues primeres edicions del projecte, 16 escoles (8 de Barcelona i 8 de Rubí) van aconseguir recollir, reparar i reutilitzar residus tèxtils i dispositius elèctrics i electrònics, obtenint un total de 4,7 tones recollides de tèxtil a Barcelona i 11.000 aparells electrònics a Rubí. Tanmateix, més enllà de la recollida de residus, durant les curses l’alumnat va organitzar diferents iniciatives de sensibilització i divulgació entorn als impactes socials i ambientals que aquests dos sectors generen, organitzant mercats d’intercanvi, tallers de reparació i una important campanya de mobilització i difusió a mitjans de comunicació, tant locals com autonòmics.

Les Curses Escolars contra els Residus és un projecte educatiu sobre la redució, reutilització, reparació i reciclatge de residus electrònics i/o tèxtils. El seu objectiu és que l’alumnat de 5è o 6è d’entre 8 i 10 escoles de primària d’una mateixa ciutat aprengui de manera interactiva sobre l’efecte que té sobre les persones i el planeta la generació de residus tèxtils i electrònics. Durant 4 setmanes, l’alumnat passa a l’acció i involucra al seu entorn mentre aprèn sobre economia circular i Justícia Global.

El projecte ha estat concebut per la iniciativa neerlandesa Race Against Waste i implementat a diverses ciutats de França, Alemanya i Paisos Baixos. SETEM Catalunya l’ha introduït per primera vegada al territori català, amb la col·laboració de Solidança, l’Ajuntament de Barcelona, dins del programa Escoles + Sostenibles, així com l’Ajuntament de Rubí. Amb el suport del Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030, en aquestes dues primeres edicions.