Camps de Solidaritat

Què és un Camp de Solidaritat?

Els Camps de Solidaritat de SETEM tenen per objectiu formar sobre les creixents desigualtats Nord-Sud, generar una mirada crítica i reflexiva sobre l’actual ordre mundial i impulsar l’activisme a Catalunya en favor de models més justos i respectuosos amb el medi ambient, els drets i les identitats dels pobles del Sud Global.

Més de 8.000 persones han participat als Camps de Solidaritat des de l’any 1991. El programa t’ofereix la possibilitat de formar-te, conviure i col·laborar amb organitzacions socials d’Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica en àmbits com la Justícia Global, el Comerç Just o els Drets Humans.

Com funcionen els Camps de Solidaritat?

L’experiència implica participar en un cicle de formació i sensibilització que es desenvolupa en diferents fases:

i

1. Participa a les xerrades informatives

De gener a abril, el programa incorpora diverses xerrades informatives. És important assistir-hi al menys a una per conèixer els criteris de participació.

w

2. Entrevista personal individualitzada

Després d’assistir a una sessió informativa, concertarem un dia i hora per a una entrevista personal. Generalment, tindran lloc els divendres en horari de tardes.

3. Formació prèvia obligatòria

D’abril a juny, les persones participants han de fer la formació de SETEM Catalunya “Apropar-se al sud“, que incorpora un cap de setmana de convivència obligatori.

4. Estada a un país del Sud Global

Al llarg d’un mes (juliol o agost), coneixeràs la feina d’organitzacions socials locals del Sud, convivint amb les persones que hi estan vinculades.

5. Difusió i accions a la tornada

A la tornada, els participants es comprometen a divulgar allò que han après amb la possibilitat de participar com a activistes a les Campanyes de SETEM Catalunya.

Destinacions dels Camps de Solidaritat

Durant l’entrevista personal amb l’equip de preparació dels Camps de SETEM, et demanarem que ens assenyalis en quins Camps t’agradaria participar. Una vegada finalitzat el procés de selecció i entrevistes et designarem un dels Camps de la teva elecció en funció de les característiques de l’organització local, de la composició del grup i de les expectatives que hagis manifestat durant l’entrevista.

És important que tinguis certa flexibilitat a l’hora d’acceptar un destí o un altre, ja que el més important en aquesta experiència no és tant el lloc ni el país on aniràs, sinó l’oportunitat de conèixer de prop una realitat diferent de la que vius habitualment i fer-ho de la mà d’una organització a través de l’acolliment dels seus membres.

Mèxic

MAYA VINIC (cooperativa de
cafè) i KINAL
ANSETIK (organització local)

Argentina

MOCASE
(Movimiento Campesino de Santiago del
Estereo)

Brasil

MST
(Movimento
dos Trabalhadores
Rurais Sem
Terra) 

Bolívia

CISEP (Centro de Investigación y S. Popular) i ISALP (Investigación Social y As. Legal)

Índia

Associació
Bhakar
(organització
local)

Consulta aquí els criteris de participació als Camps de Solidaritat de SETEM Catalunya.

Consulta aquí les fases del procés d’inscipció dels Camps de Solidaritat de SETEM Catalunya.