Tot llest pels Camps de Solidaritat 2024!

21/juny/2024 | Camps, Notícia

Les 10 persones participants de l’edició de 2024 dels Camps de Solidaritat de SETEM Catalunya estan a punt d’iniciar la quarta fase del projecte: l’estada a un país del Sud Global, amb l’acompanyament d’entitats i activistes locals. Després de passar per una entrevista personalitzada, participar en un procés de coneixença, i l’assistència a una formació especialitzada en desigualtats Nord Sud coordinada per SETEM, les persones que participen dels Camps viuran, al llarg d’un mes (juliol o agost), l’experiència de conèixer la feina d’organitzacions socials locals del Sud, convivint amb les persones que hi estan vinculades.

Així mateix, tenint en compte les característiques de les organitzacions locals, la composició dels grups i les expectatives manifestades per les participants a l’entrevista inicial, tres grups conformats durant el procés visitiran les següents destinacions i contraparts:

  • Bolívia: Dues persones visitaran l’associació CISEP (Centro de Investigación y Servicio Popular). Una entitat que te l’objectiu de contribuir al fet que poblacions mineres i camperoles, urbanes i periurbanes de Oruro, preferentment dones i joves, aconsegueixin el desenvolupament econòmic, social i cultural, exercint els seus drets en igualtat d’oportunitats i promovent diàlegs generacionals i interculturals.
  • Brasil: Tres persones coneixeran de primera mà com s’organitza el Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra. Aquest moviment social, organitzat en 24 dels 26 Estats del Brasil i present a les cinc regions del país, és una organització d’activisme polític i social fundada l’any 1984 amb tres objectius principals: la lluita per la terra, la lluita per la reforma agrària (distribució de terres) i la transformació social. Fins a la data, MST ha aconseguit conquistar la terra per a prop de 350.000 famílies brasileres mitjançant la lluita i l’organització dels treballadors rurals.
  • Índia: Cinc persones visitaran el continent asiàtic per conviure amb l’associació BHAKAR, una organització local índia que acompanya els agricultors/es i grangers/es a la recuperació de terres i desenvolupament rural en formació d’agricultors i grangers en noves tècniques agrícoles. També CIVIDEP, una organització que treballa en la rendició de comptes corporativa i l’avanç dels drets dels treballadors i les treballadores des de l’any 2000. Amb seu a Bangalore, i amb oficines de camp en altres llocs del sud de l’Índia, té com a objectiu salvaguardar els drets de les comunitats, especialment els treballadors i treballadores dins de les cadenes de subministrament globals.

A la tornada, ens explicaran la seva experiència i allò que hauran après gràcies a l’acompanyament d’entitats especialitzades en temàtiques com la defensa de la terra, l’educació transformadora, sobirania alimentària, desigualtat de gènere i defensa de drets humans i laborals. I, en especial, en desigualtats Nord Sud.