Apropar-se al Sud

Què és la formació ‘Apropar-se al Sud’?

‘Apropar-se al Sud’ es tracta d’una formació dedicada a analitzar i abordar les desigualtats existents entre les poblacions del Nord i el Sud Global.

L’actual sistema econòmic que governa les polítiques internacionals produeix grans desigualtats socials a escala global, amb un impacte significatiu en la vida de milions de persones a tot el món i en el planeta, amb unes causes que interconnecten les poblacions d’arreu del món, en una societat cada vegada més globalitzada.

En aquesta formació, explorarem les arrels d’aquestes desigualtats, examinarem les seves conseqüències i reflexionarem sobre possibles alternatives per promoure models econòmics, polítics, socials i culturals més equitatius i sostenibles amb la vida de les persones i del planeta.

Objectius

p

Entendre les arrels de les desigualtats Nord-Sud.

Quins són els factors econòmics, polítics i socials que causen les desigualtats socials a escala global?
p

Conèixer les conseqüències de les desigualtats globals

Quins són els impactes en la vida de les persones i del planeta de les desigualtats promogudes per l’actual sistema econòmic?
p

Reflexionar sobre alternatives individuals i col·lectives

De quines eines i recursos disposem per a promoure un canvi cap a un món més equitatiu i sostenible?

Continguts i calendari

La formació compta amb 5 sessions teòrico-pràctiques a la ciutat de Barcelona en format presencial.

Per què hi ha un Nord? Per què hi ha un Sud?

11 de maig | 12:00h-13:30h
A càrrec de: Anna Rodríguez Casadevall

Explorem les causes històriques i les arrels de les desigualtats Nord-Sud a nivell econòmic, polític, social i cultural i les seves conseqüències en la vida de les persones en l’actualitat.

Privilegi blanc i racisme

18 de maig | 10:30h-12:00h
A càrrec de: Susan Kalunge

Analitzem les desigualtats socials i culturals promogudes pel racisme arraigat a la societat actual, les seves conseqüències en la vida de les persones i les accions necessàries per a responsabilitzar-nos individual i col·lectivament.

Ets humil culturalment?

25 de maig | 10:30h-12:00h
A càrrec de: Rosa Cardús

Reflexionem sobre el terme ‘humiltat cultural‘ en un context en què la cultura Occidental ha pres un rol hegemònic des del privilegi social i cultural, vers la resta de cultures extraoccidentals, tant al Sud com al Nord Global.

Feminismes

15 de juny | 10:00h-11:30h
A càrrec de: Anna Mir

Reflexionem sobre els diferents moviments feministes al Sud i al Nord Global. Analitzarem diferents autores i debatrem sobre les diferents visions feministes des de les interseccionalitats i el moviment antiracista.

Fotografia responsable

15 de juny | 12:00h-14:00h
A càrrec de: Marta Salvador

Debatem sobre fotografia: Des de quin rol fotografiem quan viatgem al Sud Global? Quin impacte generem a través de la divulgació a xarxes socials en la representació d’estereotips que promouen el racisme i les desigualtats socials?

Anna Rodríguez

Experta en educació pel desenvolupament, interculturalitat crítica, cooperació i relacions internacionals.

Susan Kalunge

Tècnica de gestió de projectes socials i de cooperació, graduada en Dret i especialitzada en Drets humans i Cooperació internacional.

Rosa Cardús

Antropòloga, experta en interculturalitat i col·laboradora del Centre d’Estudis Africans i Interculturals.

Anna Mir

Educadora Social, Màster en Estudis de dones, gènere i ciutadania. Experta en gènere i interculturalitat. Tècnica de gestió i coordinació de projectes a ATLAS fundació sociocultural.

Marta Salvador

Antropóloga. Investigadora, docent i coordinadora d’investigació a CETT-UB.

Propera edició: maig de 2025