Curses Escolars contra els Residus
Què són les Curses Escolars contra els Residus?
Les Curses contra els Residus és un projecte educatiu sobre la redució, reutilització, reparació i reciclatge de residus electrònics i/o tèxtils. El seu objectiu és que l’alumnat de 5è o 6è d’entre 8 i 10 escoles de primària d’una mateixa ciutat aprengui de manera interactiva sobre els efectes que tenen sobre les persones i el planeta la generació de residus tèxtils i electrònics. Durant 4 setmanes, l’alumnat passa a l’acció i involucra al seu entorn mentre aprèn sobre economia circular i justícia global.
El projecte ha estat concebut per la iniciativa neerlandesa Race Against Waste i implementat a diverses ciutats de França, Alemanya i Paisos Baixos. SETEM a Catalunya l’ha introduït per primera vegada a Catalunya, amb la col·laboració de Solidança.
Curses contra els Residus Tèxtils
Curses contra els Residus Electrònics
Com funcionen les Curses escolars contra els residus?
Cada tipologia de cursa, tant la tèxtil com l’electrònica, compta amb diferents fases:
1. Taller inicial
SETEM Catalunya imparteix entre l’alumnat i professorat de les escoles participants un taller en què s’explica, segons la tipologia de cursa, les causes que s’amaguen dins de la cadena de subministrament dels sectors tèxtil i de l’electrònica:
🔌 Què hi ha darrera dels nostres aparells electrònics?
👕 Què hi ha derrera de la nostra roba?
2. Sessió introductòria
Xerrada introductòria a càrrec de SETEM Catalunya on l’alumnat té l’oportunitat d’entendre com funcionen les curses contra els residus, el seu sistema de puntuació, les diferents activitats que poden realitzar i de quina manera es durà a terme la recollida de residus; així com els impactes socials i ambientals que provoquen els sectors del tèxtil i de l’electrònica.
Un espai preparat com a introducció abans de passar a l’acció.
3. Passem a l'acció!
Durant un total de 4 setmanes, l’alumnat participant inicia una campanya de recollida de residus tèxtils o electrònics, en funció de la tipologia de cursa, així com la realització de mercats d’intercanvi, tallers de reparació o campanyes de comunicació i de sensibilització del seu entorn, amb relació a la petxada ecològica i la vulneració de drets humans que s’amaga darrera de la fabricació d’aquestes dues tipologies de productes i la gestió dels seus residus.
4. Tothom hi guanya
Després de 4 setmanes treballant en equip, l’escola que hagi aconseguit més puntuació, segons un sistema de punts que té en compte la quantitat de residus recollits, així com la campanya de sensibilització, guanya un premi per a tota la classe.
Tanmateix, cap escola perd, ja que el projecte busca promoure un esforç col·lectiu amb l’objectiu de fer una campanya de sensibilització social que ens ha d’ajudar a millorar el nostre entorn.
Calendari
CEREMÒNIA D’INICI
–
SETMANA 1
SETMANA 2
SETMANA 3
SETMANA 4
–
CEREMÒNIA D’ENTREGA DE PREMIS
Campanya de Sensibilització
Aparició a mitjans de comunicació
Repartició de pamflets i penjada de cartells
Edició i producció de videos de sensibilització
Prevenció de residus
Organització de mercats d’intercanvi
Organització de tallers de reparació
Recollida selectiva de residus