Incidència

Incidència Política

La incidència empresarial i política és un dels eixos de treball de SETEM Catalunya més importants per aconseguir canvis legislatius que permetin regular els impactes en drets humans i ambientals de l’activitat de les empreses. Participem activament de diversos processos per la creació de noves lleis o regulacions autonòmiques, estatals i internacionals, gràcies a la xarxa d’aliances amb la qual treballem, que són transversals a tota la nostra activitat, així com regulacions concretes derivades de les Campanyes específiques que conformem amb relació al sector de l’electrònica, tèxtil i bancari.

Gràcies a aquestes eines busquem canvis estructurals per una major justícia social a través de la defensa dels drets humans, la distribució equitativa de la riquesa i els recursos i el respecte al medi ambient.

Compra Pública Socialment Responsable

Grup de Treball de Compra Pública Socialment Responsable

Formem part del Grup de Treball de Compra Pública Socialment Responsable en què hi participen regularment diverses entitats públiques de Catalunya. L’objectiu és promoure la incorporació de criteris de responsabilitat social a la contractació de determinats subministraments de les institucions públiques. Hi aportem coneixements en matèria de criteris socials relacionats amb les nostres campanyes per tal que la compra pública no contribueixi a l’explotació i les injustícies socials, gràcies al treball en xarxa amb d’altres entitats especialitzades. Cada any, el grup organitza unes Jornades de Compra Pública.

Electronics Watch

SETEM Catalunya va impulsar, juntament amb sis altres organitzacions europees, la creació d’Electronics Watch (EW), una fundació que proporciona al sector públic un monitoratge independent de les condicions de treball a les fàbriques dels productes electrònics que contracta per a fomentar el treball decent en el sector. Actualment, hi col·laborem en la promoció d’adhesions de més institucions públiques a la Fundació.

 

Empresa i Drets Humans

Eix Català d’Empresa i Drets Humans

Formem part de l’Eix d’Empresa i Drets Humans que promou Lafede.cat amb la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, que te com a objectiu fer pressió per la creació de mecanismes legislatius vinculants amb capacitat sancionadora respecte a les empreses transnacionals que vulneren els drets humans. Des de l’eix, participem de dos projectes:

Reivindiquem un Centre Català d’Empresa i Drets Humans públic i independent que retri comptes a la societat civil i al Govern de la Generalitat, amb l’objectiu de fer seguiment i avaluació de l’impacte sobre els drets humans i el medi ambient per part d’empreses amb seu a Catalunya i/o que hi tinguin inversions o activitats. Una proposta pionera al món amb la capacitat de rebre denúncies específiques per tal que col·lectius afectats per les empreses puguin adreçar-s’hi, i engegar un procés d’investigació i de diàleg, amb capacitat sancionadora.

Des de l’Eix d’Empresa i Drets Humans, hem elaborat el recurs web Alerta DH on recollim, juntament amb les 22 entitats que el conformem, casos de vulneracions de drets humans i ambientals per part d’empreses transnacionals.

Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder de les empreses transnacionals i posar fi a la Impunitat (Campanya Global)

Formem part de la Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder de les empreses transnacionals i posar fi a la Impunitat (Campanya Global), una coalició de més de 200 moviments socials, xarxes i organitzacions, així com campanyes de denúncia d’empreses específiques, actives en diferents sectors, regions i països. Es tracta d’una resposta dels Pobles, a nivell global i estructural, que aspira a confrontar el poder de les transnacionals, mitjançant estratègies d’intercanvi d’informació i d’experiències, debats, funcionant com un espai cada vegada més visible on s’aprofundeix la solidaritat i el suport entre les diferents lluites contra les empreses transnacionals (ETN).

Des de la Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, reivindiquem un Tractat Internacional dels Pobles, com un marc polític que visibilitzi i doni suport als moviments i comunitats en les seves respectives resistències i posades en pràctica d’alternatives enfront del poder de les transnacionals. L’establiment d’un Tractat Vinculant a les Nacions Unides segons les demandes de la campanya, té l’objectiu de regular les operacions de les ETNs i aturar la seva pràctica de violació sistemàtica dels drets humans i del medi ambient.

Demandes concretes de les nostres Campanyes

Campanya Roba Neta

Campanya Electrònica Justa

Campanya Banca Armada

Notícies relacionades