Les Curses Escolars contra els Residus, entre les quatre nominacions catalanes al XV Premi Europeu de la Prevenció de Residus

09/abr./2024 | Curses

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat quatre projectes catalans a la XV edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es lliurarà el proper 18 de juny en una cerimònia a Marsella. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

L’Ajuntament de Mollet del Vallès, l’Associació SETEM, l’Escola Prat de la Riba de Reus i les Germanes Hospitalàries competeixen respectivament en les categories d’administracions, d’associacions, d’institucions escolars i d’empresa

El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme de la mà de 35 coordinadors de 29 països i durant la qual es van organitzar 14.522 activitats arreu d’Europa.

Els candidats presentats per l’Agència de Residus de Catalunya en les diferents categories han dut a terme accions per promoure la prevenció de residus. Algun d’ells s’ha centrat concretament en els envasos, temàtica en la que s’ha focalitzat la setmana europea de 2023, celebrada del 18 al 26 de novembre de 2023.

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, 252 entitats van realitzar a Catalunya 1.086 activitats sobre prevenció de residus a 39 comarques del nostre territori.

En la categoria Associacions, Associació SETEM Catalunya va presentar els resultats de les curses escolars contra els Residus Tèxtils i Electrònics, on 16 escoles (8 de Barcelona i 8 de Rubí) competien per recollir, reparar i reutilitzar residus tèxtils i dispositius elèctrics i electrònics, obtenint un total de 4,7 tones recollides de tèxtil a Barcelona i 11.000 aparells electrònics a Rubí. Durant les curses els alumnes van organitzar mercats d’intercanvi, tallers de reparació i campanyes divulgatives. La iniciativa ha comptat amb una important mobilització i una alta visibilitat, com ara amb aparicions a televisions locals i a TV3.