Arriben a Girona les Curses Escolars contra els Residus, de la mà de SETEM Catalunya

03/abr./2024 | Curses, Notícia

 • Les Curses Escolars contra els Residus és un projecte educatiu europeu, pioner a Catalunya, enfocat a la prevenció de residus tèxtils i electrònics.
 • 10 escoles de primària de la ciutat de Girona duran a terme una recollida massiva de residus tèxtils, així com una campanya de sensibilització entre el seu entorn.

Les Curses Contra els Residus és un projecte que combina la conscienciació sobre els impactes dels residus en la societat i el medi ambient des d’una perspectiva de justícia global, amb una part més pràctica: una campanya de recollida de residus física d’un mes de durada.

Les curses poden ser sobre residus tèxtils o sobre residus electrònics. A cada una d’elles hi participa fins a una desena d’escoles de primària d’una mateixa zona, que treballaran no només en una recollida selectiva de residus tèxtils o electrònics, també en la realització d’altres activitats enfocades a la prevenció de residus, com ara mercats d’intercanvi, tallers de reparació o la creació de campanyes divulgatives per part del propi alumnat.

L’objectiu és sensibilitzar l’alumnat d’una manera didàctica i lúdica, i alhora fer-lo protagonista d’un projecte que els permet passar a l’acció més enllà de l’aula i involucrar el seu entorn més proper: familia, veïnat i comunitat educativa.

10 escoles de Girona passaran a l’acció

Del 22 d’abril al 16 de maig, 10 escoles de primària de Girona participaran en unes Curses de Residus de productes tèxtils, amb la qual intentaran recollir el màxim de residus en una campanya que durarà quatre setmanes. Durant la cursa, nens i nenes aprendran de manera educativa i interactiva sobre reducció de consum, l’impacte de la fabricació de productes tèxtils en les persones i el medi ambient, la reparació, la reutilització i el reciclatge. Després d’una conferència introductòria impartida per persones expertes, l’alumnat contribuirà de manera pràctica a fer Catalunya més circular, elaborant també una campanya divulgativa a través de vídeos, cartells i contacte amb mitjans de comunicació.

Familiars i veïnat també podran contribuir de manera significativa oferint els seus tèxtils a l’escola directament o demanant la seva recollida a través de la pàgina web del projecte.

Un projecte europeu, pioner a Catalunya

El projecte original ha estat desenvolupat per l’empresa social neerlandesa Race Against Waste. Les curses ja s’han dut a terme a Alemanya (Cursa Electrònica), França (Cursa Tèxtil), i els Països Baixos, donant resultats excel·lents pel que fa les taxes de recollida i la implicació de l’alumnat i la seva comunitat.

Setem Catalunya les implementa, per primera vegada, a Catalunya. Després d’una prova pilot a la ciutat de Barcelona i Rubí, arriben a la ciutat de Girona.


Escoles participants:

 • Escola Àgora
 • FEDAC Sant Narcís
 • Escola Pla
 • Escola Bosc de la Pabordia
 • Esola Montessori Palau
 • Escola Lacustària-Llagostera
 • FEDAC Pont Major
 • Escola Montserrat – Sarrià de Ter
 • Escola Les Moreres – Flaçà
 • Escola de Sant Esteve de Guialbes – Vilademuls

Calendari:

💬 Ceremònia d’inici
[22 d’abril, a les 10:00h / a FEDAC Sant Narcís]

👕 Mercats d’intercanvi, tallers de reparació i recollida selectiva de residus
[Del 22 d’abril al 16 de maig / a les Escoles participants]

🎖️ Ceremònia d’entrega de premis
[17 de maig a les 10:00h / Ciutat de Girona]


Amb el suport