Els ApS de la Justícia Global: transformem el món des de les aules

10/jul./2024 | Catàleg serveis, Notícia

Aquest curs hem dut a terme dos projectes d’Aprenentatge i Servei (ApS) per treballar als valors de la Justícia Global amb l’alumnat de primer de batxillerat de dos instituts de Barcelona: INS Lluís Vives i INS La Guineueta.

Ara que s’acaba el curs escolar, l’equip d’Educació i Formació de SETEM Catalunya estem molt contentes de tancar un cicle amb el qual hem treballat amb 2 instituts a través de diferents tallers per la justícia global, amb el suport de les talleristes que formen part de la Borsa de l’entitat. Es tracta de projectes d’Aprenentatge i Servei, que compten amb 10 hores de formació seguides de 10 hores destinades a crear un Servei a la comunitat, que cada centre ha desenvolupat de manera diferent.

Aquest any s’ha desenvolupat la fase II del projecte, sent el segon any que es dedica espai als valors de la Justícia Global als dos instituts, donant continuïtat al treball de sensibilització que va començar fa dos anys.

En línia amb el projecte anterior, durant la primera part d’aprenentatge l’alumnat ha profunditzat diversos temes relacionats amb la justícia global com les desigualtats entre Nord i Sud global, el consum responsable, la sobirania alimentària, les vulneracions laborals i ambientals que hi ha a la cadena de producció del tèxtil i dels productes electrònics, les finances ètiques, la sostenibilitat ambiental, l’equitat de gènere i l’Economia Social i Solidària.

L’objectiu és donar a conèixer el funcionament del nostre sistema de consum i els impactes socials i ambientals que genera, per a poder ser conscients del problema i fomentar una participació activa en la recerca de solucions, individuals i col·lectives.

És per aquesta raó que es destina la segona part del projecte a la creació d’un servei comunitari, generant un espai on l’alumnat, treballant en col·laboració amb una altra entitat, es fa altaveu dels missatges sobre consum responsable i justícia global.

Aquest any la proposta va ser diferent respecte a la fase anterior i es va involucrar una nova entitat.

Experiències

A l’INS Lluís Vives l’alumnat va realitzar un taller de Rap dinamitzat per l’entitat Versembrant (https://versembrant.cat/): van començar identificant el tema que més li havia cridat l’atenció, van escriure el text col·lectivament i finalment van gravar la peça de Rap. La cançó tracta la violència de gènere, des de les vivències pròpies, en un sistema injust i patriarcal. Aquí podeu escoltar el rap!

A l’INS La Guineueta, l’alumnat va treballar amb l’entitat Nadir, profunditzant sobre el llenguatge audiovisual, creant guió i storyboard i finalment realitzant uns vídeos relacionats amb les temàtiques de la justícia global.

A final de maig i principi de juny es va tancar el projecte amb la realització d’una celebració amb alumnat i professorat en cada institut, per agrair tota la feina feta per part de l’alumnat i el compromís i la dedicació del professorat.

Des de SETEM Catalunya, una vegada més volem donar les gràcies als i les joves dels dos instituts per participar en el projecte i dedicar temps i energies en profunditzar els temes de la justícia global i participar amb consciència i proactivitat en la construcció d’un món més just.

Aquests projectes s’han realitzat amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona.