Reciclem 4,7 tones de roba i més d’11.000 articles electrònics en les primeres Curses escolars Contra els Residus

20/nov./2023 | Curses, Notícia

  • Les escoles guanyadores d’aquesta primera edició han estat el Col·legi Camí de Barcelona (cursa tèxtil) i l’Escola Schola de Rubí (cursa electrònica).
  • L’objectiu de les Curses contra els residus és sensibilitzar l’alumnat i alhora fer-lo protagonista d’un projecte que els permet passar a l’acció més enllà de l’aula.

Del 2 d’octubre al 16 de novembre de 2023, 16 escoles de primària de Barcelona i Rubí han participat en les Curses Escolars contra els Residus Tèxtils i Electrònics, organitzades per SETEM Catalunya, on l’alumnat ha hagut de treballar durant quatre setmanes en equip per recollir el màxim de residus tèxtils i dispositius elèctrics i electrònics vells i trencats del seu entorn més proper. Entre totes elles, s’han aconseguit reciclar 4,7 tones de residus tèxtils a Barcelona i 11.188 productes electrònics a Rubí.
 
Gràcies al gran èxit de participació i a la implicació tant de l’alumnat com de professorat de les escoles participants, hi ha guanyat tota la ciutadania, amb grans resultats pel que fa a la recollida d’articles, com a la sensibilització sobre aquesta problemàtica.

Cada escola ha treballat amb molta implicació per obtenir la màxima puntuació dins d’un sistema de punts que incentiva, no només la recollida selectiva d’articles tèxtils i d’aparells elèctrics i electrònics, també la realització d’altres activitats enfocades a la prevenció de residus, com ara mercats d’intercanvi, tallers de reparació o la creació de campanyes divulgatives per part del mateix alumnat per comunicar el projecte al seu entorn.

RESULTATS PRINCIPALS de totes les escoles participants

CURSA DE RESIDUS ELECTRÒNICS
🔌 11.188 articles reciclats
♻️ 9 reparacions
📢 389 cartells divulgatius

CURSA DE RESIDUS TÈXTILS
👕 4,7 tones de roba
🧵 128 reparacions
📢 128 cartells divulgatius

Algunes dades…

🌏 Cada any es generen més de 50 milions de tones de residus electrònics al món. Europa ocupa el primer lloc a nivell mundial en termes de generació de residus electrònics amb 16,2 kg de residus electrònics per persona a l’any.
🚮 El 70% dels metalls pesants presents a l’entorn provenen dels abocadors de residus electrònics.
♻️ En una llar, de mitjana hi ha gairebé 100 dispositius electrònics i/o elèctrics. Molts d’ells espatllats o que no utilitzem.
💧 La producció tèxtil és responsable d’aproximadament el 20% de la contaminació mundial d’aigua potable.
👖 A Espanya, s’estima en 990.000 tones/any els productes tèxtils que acaben en un abocador. Es recicla poc més del 10% de tota la roba que es llença.
👗 En els països de renda mitjana i alta, la gent, en general, només utilitza el 60% de la roba que té a l’armari.

Les Curses han format part de la 15a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

ℹ️ Més informació

SETEM inagura la implementació de les curses a l’estat espanyol, concretament a Catalunya, amb la col·laboració de Solidança, entitat gestora de residus de l’economia social que assumirà la part logística de la recollida de residus a les escoles, i el suport del Ministerio de Transició Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) i l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya (ACCD).

Si necessites més informació, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través del correu: cursesresidus@setem.org.