Participa en les curses escolars contra els residus

25/abr./2023 | Notícia

Busquem escoles per participar en la Cursa Tèxtil a Barcelona (ciutat) o la Cursa Electrònica a Rubí, durant el 1r trimestre del curs 23-24, i a la Cursa Tèxtil a Girona (ciutat) durant el 3r trimestre del curs 23-24. Participant en aquesta cursa, l’alumnat de 5è o 6è de Primària, podrà aprendre de manera interactiva sobre la reutilització i el reciclatge de roba o aparells electrònics, l’efecte que això té sobre les persones i el planeta, i tot plegat en un ambient de diversió. A més a més, teniu l’oportunitat de guanyar una fantàstica excursió escolar, 100% gratuïta! 

Les curses les organitza SETEM Catalunya i són possibles gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Aquest any, la participació és completament gratuïta per a les escoles que s’hi apuntin.

 

Com funciona la Cursa Tèxtil (Barcelona i Girona):

  • Per posar fil a l’agulla: un/a especialista oferirà una formació sobre la cadena de subministrament del tèxtil i els impactes socials, laborals i ambientals associats (2 sessions d’1 hora en horari escolar, a escollir durant la setmana del 18 al 22 de setembre a Barcelona, i del 8 al 12 d’abril a Girona), i una xerrada introductòria per explicar el funcionament de la cursa (1 hora i mitja a escollir durant la setmana del 26 al 29 de setembre a Barcelona i del 15 al 19 d’abril a Girona), on es parlarà sobre matèries primeres, l’impacte dels tèxtils sobre el medi ambient i la importància de reciclar.

  • Per fer bones puntades: es realitzarà una campanya de quatre setmanes de recollida, intercanvi i reparació de tèxtils, del 2 al 26 d’octubre a Barcelona i del 22 d’abril al 16 de maig a Girona. El grup competirà amb 9 escoles més de Barcelona  per a recollir tant material tèxtil com sigui possible. El tèxtil es recollirà i pesarà a l’escola. La implicació del professorat és clau, tot i que cada escola podrà decidir el grau de dedicació a la cursa.

  • Per acabar-ho de brodar: de manera optativa, es pot fer servir material didàctic complementari (des de vídeos motivadors fins a jocs i tallers), que us oferirem des de SETEM.

Com funciona la Cursa Electrònica (Rubí):

  • Per iniciar el programa: un/a especialista oferirà una formació sobre la cadena de subministrament de l’electrònica i els impactes socials, laborals i ambientals associats (1 sessió d’1 hora a escollir durant la setmana del 09 al 13 d’octubre), i una xerrada introductòria per explicar el funcionament de la cursa (1 hora i mitja a escollir durant la setmana del 16 al 20 d’octubre), on es parlarà sobre matèries primeres, aparells electrònics i la importància de reutilitzar i reciclar.
  • Per connectar-se a la xarxa: es realitzarà una campanya de quatre setmanes de recollida de residus electrònics, del 23 d’octubre al 16 de novembre. El grup competirà amb 9 escoles més de Rubí per a recollir tants residus electrònics com sigui possible. Els residus es recolliran a l’escola. La implicació del professorat és clau, tot i que cada escola podrà decidir el grau de dedicació a la cursa.
  • Per instal·lar la darrera versió: de manera optativa, es pot fer servir material didàctic complementari (des de vídeos motivadors fins a jocs i tallers), que us oferirem des de SETEM.

Bases generals:

La cursa és per a classes de 5è o 6è de Primària

  • La mida màxima de cada grup és de 30 alumnes
  • L’ideal és que participi només un grup per cada escola
  • El nombre màxim de grups que hi poden participar és de 10, no us quedeu sense plaça!
  • El premi? Una fantàstica sortida escolar!

Durant el 2021 i el 2022, ja es van organitzar curses als Països Baixos i a França (Marsella), amb una gran acollida. Si us voleu fer una idea dels resultats que generen les curses, doneu un cop d’ull als resultats de Residus Tèxtils als Països Baixos. Cada edició ha estat un èxit i l’alumnat ha desenvolupat un gran sentit de la sostenibilitat, mantenint tot l’entusiasme durant les 4 setmanes de la campanya!

Apunteu-vos-hi!

Si us voleu apuntar i/o teniu algun dubte, us podeu posar en contacte amb nosaltres a cursesresidus@setem.org.