Barcelona, 21 de maig. El dissabte 17 de maig, el Pavelló Municipal de Palau 2 de la ciutat de Girona ha acollit la cerimònia de cloenda de la segona edició de les Curses contra els Residus Tèxtils, el projecte escolar coordinat per SETEM Catalunya enfocat a la reducció, la reutilització, la reparació i el reciclatge de residus, en aquest cas tèxtils, on l’alumnat de 5è i 6è de primària impulsa una campanya de sensibilització i prevenció de residus al seu entorn proper. Una cerimònia emmarcada dins de la Trobada de Comitès Ambientals dels Centres Educatius de Primària del Gironès de la Xarxa d’Escoles Verdes de Girona, que aquest any ha col·laborat en la realització del projecte, juntament amb ADAD Solidança, i el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
La jornada ha estat organitzada amb l’objectiu d’esdevenir un espai de trobada entre l’alumnat de les escoles participants de la segona edició de les Curses contra els Residus Tèxtils, així com amb altres escoles de la Xarxa d’Escoles Verdes, per reflexionar conjuntament sobre els impactes socials i ambientals de la generació de residus, en especial, del sector tèxtil.
Els nens i nenes que hi han participat han compartit els aprenentatges que han adquirit durant el projecte amb relació als impactes mediambientals i socials que la indústria tèxtil provoca al planeta, sobretot en les precàries condicions laborals de les treballadores del sector, al llarg de les cadenes de subministrament. D’aquesta manera, l’alumnat ha compartit com els salaris que perceben les treballadores dins de les cadenes de producció és una porció ínfima amb relació al que guanyen les empreses productores, i no és suficient per viure dignament. O com l’exposició a productes tòxics i l’ús de tècniques perilloses provoquen en molts casos malalties greus, sumat a les llargues jornades amb les quals treballen, que moltes vegades generen dolors crònics o problemes respiratoris. Unes condicions que es donen en un context en què la llibertat d’associació i les negociacions col·lectives no són respectades.
Un espai de trobada i reflexió comunitària
Durant la cerimònia de cloenda, l’alumnat ha pogut prendre la iniciativa presentant en primera persona les iniciatives que ha dut a terme durant les quatre setmanes que han tingut lloc les Curses contra els Residus Tèxtils a la província de Girona, en una fira d’experiències, mentre que des de SETEM Catalunya s’han presentat els resultats finals que han aconseguit en conjunt totes les escoles: 2591,5 kg de residus tèxtils recollits, una aparició a mitjans de comunicació, realització d’un vídeo de sensibilització, 158 cartells, 486 Reparacions i Upcycling i 2 mercats d’intercanvi.
A més a més, s’han repartit també els diplomes de participació de les escoles implicades, amb la presència de Queralt Vila, Regidora d’Educació de la ciutat de Girona; Xavier Vilà, Representant dels Serveis Territorials d’Educació a Girona; Roberta Parrilla, coordinadora de SETEM Catalunya; Anna Ross, representant de la Xarxa d’Escoles Verdes de Girona i Dèlia Alacuart, coordinadora de les Curses Escolars contra els Residus a SETEM Catalunya.
La trobada ha comptat amb la dinamització de diferents jocs de gran format de SETEM Catalunya, amb els quals l’alumnat ha pogut aprendre amb més profunditat sobre les causes i les conseqüències socials de l’impacte de la generació de residus tèxtils, a través del joc i la coneixença entre grups.


Fira d’experiències: 10 escoles de Girona han passat a l’acció
Del 22 d’abril al 16 de maig de 2024, les 10 escoles de primària de Girona que han participat a les Curses Escolars contra els Residus han dut a terme diferents iniciatives enfocades a la prevenció, el reciclatge i la reutilització de residus tèxtils. Totes elles s’han pogut presentar a càrrec del mateix alumnat a la Fira d’Experiències de la ceremònia de cloenda del projecte.
Algunes de les iniciatives que les escoles han presentat han girat entorn a una pàgina web de recuperació de roba perduda, aixó com altres projectes de col·laboració amb activitats municipals, com festes majors o mercats de segona mà. Altres projectes s’han centrat en la reutilització de roba i la sensibilització social al seu entorn i a mitjans de comunicació, amb la implicació de tota l’escola, més enllà dels cursos de primària, o la generació d’un mapa del món amb la informació precisa sobre on prové la roba que vestim.
Una fira d’experiències que ha servit d’inspiració entre el mateix alumnat, demostrant que els nens i nenes de primària tenen molt a aportar en la construcció d’un món més solidari i sostenible amb la vida de les persones i del planeta.
🔌 La propera edició de les Curses Escolars contra els Residus tindrà lloc a la província de Girona durant la propera tardor de 2024, enfocada en la prevenció de residus electrònics.