L’exposició “Negoci a les fronteres: militarització dels espais migratoris” de SETEM Catalunya arriba a Tarragona

09/maig/2024 | Notícia

Ja es pot visitar l’exposició, “Negoci a les fronteres: militarització dels espais migratoris” de SETEM Catalunya al Mercat Central de Tarragona.

Una mostra emmcarda dins la campanya Banca Armada de SETEM Catalunya i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, amb la col·laboració del col·lectiu Ruido Photo, on s’explica com els bancs afavoreixen la militarització de països i fronteres, amb l’objectiu de promoure, alhora, alternatives amb les quals podem contribuir a construir un món més just a través de les finances ètiques.

La Unió Europea continua mantenint la tendència de controlar cada vegada més les persones que entren i surten dels seus confins, fent que les fronteres siguin cada vegada més impenetrables a través d’una aposta clara per la militarització física i mental d’aquestes.

Paral·lelament, en els últims anys estem vivint una accentuació de la mal anomenada “crisi de les persones refugiades”: moltes persones emigren dels seus països d’origen per causes diverses relacionades amb conflictes socials i armats, i quan arriben als límits d’Europa es troben amb una fortalesa que vulnera de nou els seus drets i les revictimitza. Algunes d’aquestes persones perden la vida en el trànsit per diversos països fins a arribar a les nostres fronteres, algunes en els mateixos passos fronterers quan intenten travessar-los, i moltes d’elles moren en la mar Mediterrània, davant la passivitat i negligència dels països de la Unió Europea.

L’aposta pel control militaritzat dels passos fronterers, basat en l’ús de tecnologies de la informació i la comunicació, recollida i anàlisi de dades i intel·ligència artificial, així com a tractar a les persones migrants com una amenaça per a la seguretat nacional, és al que anomenem la guerra de fronteres.