Suma’t a l’allau de reclamacions
*NOTA IMPORTANT. Segons l’actualització del llistat de l’Acord Internacional, el grup Tendam està ja entre els signataris. Mantindrem la nostra campanya de pressió a les marques que encara no han signat, com Decathlon, Levis, Ikea i Amazon, entre d’altres.*
El 24 d’abril de 2024 ens mobilitzem per a exigir a les marques que encara no han signat l’Acord Internacional que deixin de vendre roba fabricada sense garantir els drets humans i laborals de les seves treballadores. L’única manera de poder garantir-ho és signant l’Acord Internacional, ja que és l’únic acord vinculant existent per a protegir les treballadores de la confecció.
Per això, aquest 24 d’abril sortirem al carrer a Barcelona, Granada, Madrid, Pamplona-Iruña i Vitòria-Gasteiz per a enviar un missatge ben clar a les empreses que no han signat l’Acord, com Decathlon o el grup espanyol Tendam, propietari de les marques Women’Secret, Pedro del Hierro, Springfield o Cortefiel:
👉 Volem que la roba sigui elaborada respectant els drets humans i que us comprometeu a garantir la seguretat de les fàbriques de TOTA LA VOSTRA CADENA DE SUBMINISTRAMENT.
📣 Firmeu l’Acord Internacional.
Fes una reclamació
Volem exercir el nostre dret com a persones consumidores i dirigir-nos a les marques que no han signat l’Acord per posar una queixa o suggeriment perquè el signin, perquè no volem comprar roba fabricada sense les condicions de seguretat mínimes a les fàbriques.
Com ho pots fer?
1.- Descarrega i omple la carta de reclamació. Aquí trobaràs els formularis de reclamació de les marques i una proposta de missatge.
2.- Envia la carta per correu electrònic. També pots entregar-la físicament en una botiga.
3.- Comparteix aquesta acció a les teves xarxes socials. Recorda etiquetar la Campanya Roba Neta, Setem i les marques.
També pots:
1.- Descarregar els materials amb missatges per pressionar les marques.
2.- Compartir-les a les teves xarxes socials. Recorda etiquetar la Campanya Roba Neta i SETEM, i també les marques!
11 anys després de la major tragèdia de la indústria tèxtil
La indústria de la confecció de Bangladesh té un llarg historial d’incidents mortals en fàbriques. Però la tràgica ensulsiada de la fàbrica Rana Plaza en 2013, va marcar un abans i un després, ja que gràcies a la gran pressió internacional, es va aconseguir establir l’Acord sobre Seguretat en Incendis i Construcció a Bangladesh, i des de llavors s’han aconseguit enormes avanços. En 2023, l’Acord també va començar a funcionar al Pakistan, i la porta està oberta a la seva ampliació a altres països. Avui, l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció és únic acord jurídicament vinculant sobre salut i seguretat en la indústria de la confecció.
Més de 200 marques s’hi han adherit, però l’Acord Internacional només pot assolir el seu objectiu si el signa el major nombre possible de marques, i lamentablement encara n’hi ha moltes que no l’han signat.
El grup espanyol Tendam, més conegut per les signatures Cortefiel, Springfield, Women’Secret i Pedro del hierro, o l’empresa Decathlon, encara no l’han signat. Enguany volem enviar-los una allau de reclamacions perquè el signin. Reclamem que deixin de fabricar roba defectuosa, feta sense respectar els drets humans i laborals de les seves treballadores i s’adhereixin a l’acord a Blangladesh i el Pakistan.
Què va passar a Rana Plaza?
El Rana Plaza es va esfondrar el 24 d’abril de 2013. Van morir 1.138 persones treballadores. Més de 2.000 van resultar ferides. Estaven produint roba per a les grans marques internacionals.
Després de l’esfondrament, la Campanya Roba Neta va dur a terme una intensa pressió internacional amb dos objectius:
- Que les víctimes rebessin les indemnitzacions. Les marques no van aportar els diners fins al cap de dos anys d’intensa campanya.
- Que l’“Acord sobre Seguretat d’Edificis i contra Incendis” fos obligatori per a totes les fàbriques tèxtils a Bangladesh, ja que ‘les mesures voluntàries’ no havien evitat aquesta tragèdia. Aquest Acord de Bangladesh va ser signat per més de 200 marques internacionals i va aconseguir que 1600 fàbriques anessin més segures per a 2 milions de persones.
El 2021 vam assolir un acord més ambiciós: l’Acord sobre Salut i Seguretat en la Indústria Tèxtil que inclou també el Pakistan i, a més de la seguretat dels edificis, protegeix també la salut i la seguretat de les persones.
Totes les marques que es proveeixen a Bangladesh i el Pakistan han de signar l’Acord Internacional i els respectius programes nacionals per a garantir que les treballadores de la seva cadena de subministrament no han d’arriscar la seva vida en fàbriques insegures. Per això, volem que t’uneixis a la nostra campanya i reclamis a les marques com Cortefiel, Pedro de Hierro, Springfield, Women’Secret o Decathlon, que es responsabilitzin de la seguretat a les seves fàbriques. I l’única manera de garantir-la és signant l’Acord.