V Jornades de contractació pública socialment responsable

25/oct./2022 | Notícia

El 16 i 17 de novembre tindran lloc les cinquenes jornades que organitza el Grup de compra pública socialment responsable – GCPSR conformat per diverses institucions públiques de Catalunya, universitats i organitzacions de la societat civil que promouen la Justícia Global i el respecte als Drets Humans en la cadena de subministrament dels béns i serveis que compren les administracions i el sector públic.

Inscripcions (al format online o presencial).

Aquí podeu consultar el programa complet:

L’administració pública té l’obligació de garantir els Drets Humans i això inclou la responsabilitat extraterritorial del cicle de vida dels productes que compra. És precisament en les primeres fases de la cadena (extracció de matèries primeres, producció, fabricació) on es produeixen la major part de les vulneracions de drets (laborals, socials i ambientals), especialment en el Sud Global.

Aquest 2022 demana una reflexió col·lectiva i passos contundents cap a un model més sostenible, una aposta valenta per incorporar mesures que puguin combatre la situació d’emergència climàtica. Les institucions i organitzacions del GCPSR estem promovent sinergies que permetin contribuir a un model real i efectiu per assegurar una veritable coherència de polítiques públiques en les agendes locals i globals, amb la intenció de garantir el futur de la humanitat i del planeta. Després de la transposició de les Directives 24 i 25 de 2014 als diferents països, la contractació pública va fer un pas important. Diverses universitats, ajuntaments i administracions públiques nacionals i internacionals promouen ja un model basat en la compra pública estratègica i incorporen una perspectiva de gènere, criteris de sostenibilitat ambiental i millores socials i laborals. No obstant això, aquesta coherència continua essent un repte sobretot pel que fa a les complexes cadenes de subministrament entre el Sud i el Nord global. Encara cal estendre l’exigència de la coherència de polítiques més enllà de les fronteres de la UE.

En aquesta línia, s’estan impulsant paral·lelament iniciatives com l’elaboració d’un marc normatiu nacional i internacional per exigir el compliment de la deguda diligència en matèria de DDHH i sostenibilitat a les empreses.

Aquestes V Jornades de Compra Pública Socialment Responsable volen reflexionar i fer propostes sobre aquests reptes clau, per donar compliment a la necessària coherència de polítiques públiques.