L’alternativa de SETEM a Black Friday

24/nov./2021 | Notícia

Durant Black Friday, i també Ciber Monday, les consumidores reben un bombardeig d’ofertes i descomptes a tots els sectors, amb especial protagonisme dels aparells electrònics. La campanya genera una sensació d’ansietat i por de perdre l’oportunitat de comprar tot allò que creiem que necessitem al millor preu.

Tot i això, darrere de Black Friday, trobem realitats i dades molt ‘negres’. Per aquest motiu, des de SETEM volem recordar els impactes sobre drets humans, drets laborals i el medi ambient que genera el consumisme desmesurat en aquestes dates, i convidar-vos a passar a l’acció amb nosaltres.
T’animes?


Aparells electrònics

Les ofertes i descomptes conviden que comprem més productes dels que necessitem, o que rebutgem aparells que encara funcionen. Renovem la tele, el mòbil o l’ordinador perquè és fàcil i barat. Però això només augmenta, d’una banda, el volum de residus electrònics, dels quals només es recicla actualment un 20% cada any, i de l’altra perpetua les vulneracions de drets humans a la cadena de producció d’aparells electrònics.

Des de les mines de cobalt i altres materials necessaris per a la fabricació d’aquests productes, a les fàbriques de processament de components trobem llargues jornades de treball, condicions de treball insegures, abusos, salaris molt baixos, exposició a tòxics, treball forçat, i treball infantil.

És per això que una de les campanyes de SETEM, coordinada per SETEM Catalunya, és Electrònica Justa, amb la qual es fan xerrades de sensibilització, incidència política per a una compra pública responsable i es mobilitza la ciutadania.

Tens ganes de saber-ne més? Tenim diverses peticions que podeu signar, i informació sobre alternatives de consum més ètiques i sostenibles. Troba més informació i consulta com et pots implicar aquí!


Tèxtil

Aquest és un altre dels sectors on podem trobar grans descomptes. Però la moda ràpida té un gran impacte mediambiental (sabies que és la indústria més contaminant del món després del petroli?), i a les seves cadenes de producció globals també hi trobem greus vulneracions de drets humans: condicions de treball insegures, robatori de salaris i indemnitzacions, salaris baixos, torns inacabables.

En aquest sentit, SETEM forma part de la Campanya Roba Neta, una coalició de més de 250 organitzacions de la societat civil i sindicats que lluiten pel respecte dels drets humans i la millora de les condicions de treball en aquest sector.

Recentment, diverses grans marques han signat l’Acord Internacional per la Salut i Seguretat, un mecanisme vinculant que els exigeix ​​millorar la seguretat de les fàbriques, per poder evitar que es repeteixin tragèdies com la de Rana Plaza el 2013. La campanya ara està fent pressió a marques que encara no han signat l’acord, com Levi’s, Ikea, o Alcampo.

Aquest Black Friday, us animem a sumar la vostra veu, i que envieu aquesta petició a les marques perquè signin l’Acord Internacional. També et deixem aquí el rastrejador de marques, una app que posa el focus a l’explotació, amb la qual podràs consultar quant paguen les grans marques a les treballadores.

Amazon

Amazon és una de les plataformes de venda en línia més gran del món, i el seu CEO Jeff Bezos l’home més ric del planeta. Però els beneficis d’Amazon, que es disparen a Black Friday, se sustenten en l’explotació sistemàtica de centenars de milers de persones treballadores arreu del món. Vols saber què exigim des de la Campanya Roba Neta a la multinacional, i unir-te a la campanya #MakeAmazonPay? Aquí tens més informació.

¿Consumim violència?

Les grans multinacionals, i de forma creixent a través de la venda en línia, ens posen en safata la compra de qualsevol article de la forma més senzilla possible. És tan senzill fer-ho prement un parell de botons que ni tan sols cal raonar per fer una compra. I molt més durant el Black Friday i, sobretot aquest any, a tot el mes de novembre. Des de SETEM seguim demanant un consum conscient, plantejar-nos preguntes…

Una de les preguntes a fer-nos a l’hora de comprar és consumim violència? En concret, les violències masclistes, que es denuncien a tot el món el 25 de novembre, vigília del Black Friday. I és que el consum desaforat capitalista es basa en la propagació de valors i estereotips de gènere, a través del que es reconeixen com a “campanyes de màrqueting” i no com a violència.

Així doncs, aquest dia que més que mai consum convencional i violències masclistes es donen la mà, des de SETEM convidem a la reflexió i a la construcció d’alternatives de consum transformadores. Animem a aprofundir-hi amb el documental Fabricando Mujeres, a participar en les manifestacions de denúncia de la violència contra les dones d’aquest 25 de novembre i a no consumir en aquest Black Friday o Dia Sense Compres.