Demana al Govern que doni suport a una llei europea de deguda diligència que garanteixi justícia per a tothom!

30/nov./2022 | Notícia

La UE està negociant una llei per a responsabilitzar a les empreses de males pràctiques empresarials que impacten en les persones treballadores, les comunitats i el planeta. Necessitem el teu suport AVUI! Demana al Govern que doni suport a una llei europea de deguda diligència que responsabilitzi a les empreses dels abusos comesos en la seva cadena de subministrament.

El febrer de 2022 la Comissió Europea va donar a conèixer, amb molt de retard, la seva esperada “Directiva sobre la diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat” l’objectiu de la qual és fomentar un comportament empresarial sostenible i responsable al llarg de les cadenes de subministrament mundials. Ara, després de mesos d’innombrables moviments de lobby empresarial i també mobilització per part de la societat civil europea, exigim que aquesta directiva sigui ambiciosa i tingui efectes reals que protegeixin els Drets Humans i el medi ambient en les cadenes globals de valor.

Ja en aquell moment, denunciàvem que el text proposat per la Comissió Europea es quedava molt curt en molts aspectes i fèiem una crida al Consell de la Unió Europea i al Parlament Europeu per a reforçar-lo. Entre altres coses, demanàvem enfortir les exigències en matèria de responsabilitat corporativa i l’accés de les víctimes a la justícia.

Han passat 9 mesos i els senyals que ens arriben sobre el posicionament que pot adoptar demà (1 de desembre) el Consell de la UE, són molt preocupants.

Per això, ens unim a la crida de multitud d’organitzacions europees, a través de la Plataforma per Empreses Responsables, dirigint-nos per carta als ministres de la UE (inclosos el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital i el Ministeri de Justícia espanyols) per a reclamar que adoptin una posició constructiva sobre la directiva. Els instem que:

  1. Garanteixin que la Directiva cobreixi tota la cadena de valor, incloent-hi els impactes posteriors i la cobertura total del sector financer.
  2. Ampliïn, no redueixin, l’abast dels drets i impactes que abasta la Directiva, incloent-hi la garantia de la deguda diligència per als impactes climàtics i els plans de transició concrets.
  3. Reforcin les disposicions d’accés a la justícia i abordin les barreres a les quals se solen enfrontar les víctimes de violacions dels drets humans i medi ambient al llarg de les cadenes de valor de les empreses.

Des de fa anys reclamem la creació de marc normatiu vinculant que protegeixi els drets humans i el medi ambient al llarg de tota la cadena de valor, que faciliti l’accés a la justícia de les víctimes d’abusos corporatius i sancioni a les empreses que incompleixen amb la responsabilitat de respectar els drets humans.

Aquesta directiva podria ser transcendental per a acostar-nos a un escenari de justícia social i econòmica. Per a això, ha de ser ambiciosa i robusta i no quedar diluïda per poderosos interessos corporatius.

Volem assegurar-nos que els ministres que debatran demà sobre aquesta qüestió, ens escoltin.

FIRMA AQUÍ: suma’t a la recollida de signatures!