Us presentem l’Escola d’Activistes de SETEM!

09/set./2020 | Notícia

Apunta’t a les noves formacions de SETEM Catalunya centrades en l’ecofeminisme i en la creació de campanyes digitals d’incidència política!

La primera edició de l’Escola de Tardor per a Activistes és un projecte de SETEM Catalunya que ofereix activitats formatives i sessions pràctiques per a persones compromeses amb la justícia global, la solidaritat i la pràctica d’alternatives.

El sistema patriarcal actua de forma perfectament sincrònica i còmplice amb el capitalisme, un sistema social, econòmic i de valors que genera desigualtats i injustícies cap a la meitat de la població, les dones. Alhora, les crisis ecològica i ambiental han demostrat ser el resultat del model econòmic establert: un model globalitzador de producció, d’intercanvi i de consum injust i explotador dels éssers humans i la naturalesa. Ens els darrers anys l’auge dels moviments feministes i ecologistes ha fet sorgir reivindicacions i debats destacant les relacions existents entre l’opressió de les dones i altres grups no privilegiats i l’explotació de la naturalesa. En aquesta primera edició volem posar sobre la taula les reflexions i les eines que es proposen des de l’ecofeminisme i plantejar alternatives alliberadores per a tota la població i el planeta.

A més, la crisi de la COVID-19 està agreujant les desigualtats i impacta sobre les persones més vulnerables i està fent emergir la necessitat de donar-hi una resposta col·lectiva. I, alhora, posa de manifest que cal explorar noves fórmules de participació, d’activisme i d’autoorganització. És per això, que comptem amb un programa formatiu que pretén dotar de noves eines digitals,  d’estratègies de comunicació i campanyes virals innovadores i imaginatives per la transformació social i l’acció política.

Pots consultar el programa complet aquí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

.    Dates: 22 i 24 d’octubre de 2020

.    Format i ubicació: Atesa la situació actual, el format de l’Escola serà semipresencial. Tanmateix, si la situació sanitària ho requereix, la formació està preparada per dur-se a terme totalment en línia.

.   Preu i inscripcions:

.   Gratuït per a sòcies i persones que han realitzat el curs “Apropar-se al Sud 2020”.

.   35 € per al públic en general (amb possibilitat de bonificació en cas de no poder assumir el cost).

.   Inscripcions: fins al 9 d’octubre a les 23.50 h aquí

PROGRAMA COMPLET

Sessió 0* | Presentació de les campanyes d’incidència de SETEM Catalunya

.      Sessió en línia: dijous, 22 d’octubre de 18h a 20 h

.      Treball autònom: del 12 al 22 d’octubre 2020

Introducció a les campanyes de SETEM Catalunya que tenen per objectiu combatre les injustícies inherents al capitalisme globalitzat i contribuir a construir un model econòmic que posi les persones i la vida al centre.

  • Campanya Roba Neta, a càrrec de Denisse Dahuabe.
  • Campanya Electrònica Justa i Mobile Social Congress, a càrrec de Judith Talvy i Marta Anglès.
  • Campanya Banca Armada, a càrrec de Gemma Amorós.
  • Campanya de Sobirania Alimentària, a càrrec de Bernat Trèmul i Jorge Pellicer.
  • Camps de Solidaritat, a càrrec d’Anna Altés.

Metodologia

En aquesta sessió introductòria es proposa que les participants consultin els materials de cada campanya penjats als Moodle de l’Escola SETEM i realitzin les activitats i tasques encomanades de manera autònoma entre el 12 i 22 d’octubre.

Aquesta activitat finalitza amb una sessió en línia per conversar amb les responsables de cada campanya i que tindrà lloc el dijous 22 d’octubre de 18h a 20h. A més, s’habilitarà un fòrum on les participants podran expressar els seus dubtes, comentaris i reflexions i compartir-ho amb la resta de persones i amb les responsables de cada campanya de SETEM.

*Aquesta sessió està pensada per a persones que no han participat al curs “Apropar-se al Sud”.

Dissabte, 24 d’octubre de 10h a 19h

Ubicació: Torre Jussana (Av. del Cardenal Vidal i Barraquer, 30, 08035 Barcelona) i amb possibilitat de connectar-se en línia.

La inscripció inclou l’esmorzar i el dinar.

Sessió 1 | 10h a 12h | Taula rodona “Ecofeminisme en temps d’emergències”

Conversa a dos per entendre l’ecofeminisme des de diferents mirades, per recuperar i visualitzar experiències de lluita emmarcades en les lògiques d’una vida digna, per qüestionar-nos processos, per formular noves propostes de vida, per caminar cap a un medi urbà i rural viu, ecofeminista, divers i sostenible.

A càrrec de María Sánchez i Joana Bregolat.

Maria Sánchez és veterinària de camp. Actualment treballa amb races autòctones en perill d’extinció, defensant altres formes de producció i de relació amb la terra com l’agroecologia, el pasturatge i la ramaderia extensiva. Col·labora habitualment a la ràdio, mitjans digitals i de paper sobre literatura, feminisme, ramaderia extensiva i cultura i medi rural. Coordina el projecte “Las entrañas del texto”, des del qual convida a reflexionar sobre el procés de creació, i “Almáciga”, un petit viver de paraules del medi rural de les diferents llengües del nostre territori. És autora del poemari “Cuaderno de campo” (La Bella Varsovia, 2017) i de l’assaig “Tierra de mujeres, una mirada íntima y familiar al mundo rural” (Seix Barral, 2019).

Joana Bregolat. Nascuda el 1996 a Barcelona, sempre entre llibres. Politòloga per la UPF Barcelona, especialitzada en teoria i cultura feminista pel Màster de Dones, Gènere i Ciutadania del iiEDG. Actualment, investigadora a l’Observatori del Deute en la Globalització. Militant d’Anticapitalistes, després d’anys al moviment estudiantil ara segueixo teixint xarxa i construint-me en els moviments climàtics i feministes, de la mà de FFF Barcelona i Acció Ecofeminista.

Sessió 2 | 12.30h a 14.30h | Campanyes digitals d’incidència política

Per què la comunicació digital? Per què Internet? Quina diferència hi ha entre difusió i incidència? Sessió per explorar els diferents canals de la comunicació, el cicle de la viralitat i la comunicació com a forma de donar suport a l’activitat de la nostra entitat.

A càrrec de Sergio Salgado d’Xnet

Sessió 3 | 16h a 19h | 10 pràctiques d’èxit a les xarxes

Sessió pràctica per aprofundir en els 4 elements fonamentals de la comunicació institucional: estratègia, narrativa, equip i planificació.

A càrrec de Sergio Salgado d’Xnet

Xnet és un projecte activista que treballa i proposa solucions avançades en diversos camps relacionats amb els drets digitals i l’actualització de la democràcia: llibertat d’expressió; neutralitat de la xarxa; privacitat de les dades; auditabilitat dels algoritmes, lliure circulació de la cultura, el coneixement i la informació; mecanismes efectius de transparència, participació i control ciutadà del poder i les institucions; defensa el periodisme ciutadà pel dret a saber, informar i estar informats; lluita legal, tècnica i comunicativa contra la corrupció; i la tecnopolítica entesa com a pràctica i acció en Xarxa per l’empoderament ciutadà, la justícia i la transformació democràtica i social.

Incriviu-vos en la1a Edició de l’Escola d’Activistes aquí

Per a més informació, contacteu amb: gamoros@setem.org

Amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.