El passat 21 de juliol es va celebrar l’Assemblea General Extraordinària de SETEM Catalunya al local de LaFede. En aquest espai de decisió, clau per a l’entitat i obert a la participació de socis i sòcies, es va aprovar l’entrada de SETEM Catalunya dins de l’entitat de segon grau Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques.
La jornada, que va ser dinamitzada per la Junta Directiva i l’Equip Tècnic de SETEM Catalunya, va comptar amb la participació d’una trentena de socis i sòcies, activistes i treballadores de l’entitat, que van voler dir la seva en aquest espai de debat sobre l’estratègia de comerç just de l’entitat. Mesos abans, ja s’havia realitzat una jornada estratègica per parlar sobre el model de comerç just que volem defensar i impulsar des de l’entitat.
L’AGE va anar precedida de diferents xerrades, obertes a tothom, en què es va poder aprofundir en els orígens, l’evolució i els debats del moviment de comerç just, i també del moviment de la sobirania alimentària. Per aquesta part, vam comptar amb les intervencions de tres persones expertes: Esther Vivas, Sergi Corbalán i Tom Kucharz.
En primer lloc, Esther Vivas, periodista i autora del llibre “El negocio de la comida: L’evolució del moviment del comerç just i de la sobirania alimentària”, va explicar l’evolució del moviment el Comerç Just i va destacar què pot aportar la mirada de la sobirania alimentària al moviment. Vivas va defensar que “el Comerç Just amb mirada de Sobirania Alimentària implica per al productor, no només una comercialització justa sinó accés a la terra, a l’aigua i a les llavors i vendre el seu producte tant a nivell local com internacional”. D’aquestamanera, apunta, es reivindica la justícia al conjunt del model i es dota de perspectiva estratègica.
En segon lloc va intervenir Sergi Corbalan, portaveu de l’organitzacióeuropea de comerç just Fair Trade Advocacy Office. Corbalan va destacar la importància de crear polítiques públiques en la línia del comerç just. Corbalan va destacar que el moviment està en constant evolució i es nodreix d’altres iniciatives. “Actualment, s’està treballant, en cooperació amb diferents moviments socials, per introduir altres criteris, més enllà del preu. El gran tema que s’està treballant [a Europa] és el poder dels supermercats i els traders en la cadena de subministrament, no tant el moviment contra els tractats comercials”, va destacar.
Tot seguit, vam comptar amb la intervenció de Tom Kucharz, d’Ecologistas En Acción, que va posar sobre la taula quins són els reptes per treballar polítiques comercials i financeres des del punt de vista de la Campanya Global per desmantellar el poder corporatiu i la Campanya contra els tractats de lliure comerç i inversió. “El moviment del comerç just hauria d’estar més actiu en el moviment contra els tractats comercials, ja que aquestes legislacions internacionals poden acabar vetant futures accions contra elements de salut pública com el glifosat, els pesticides, els transgènics, etc.”, va afirmar Kucharz. “També hauria d’estar directament implicat en les lluites de l’Economia Solidària”.
Després de les intervencions, es va iniciar l’AGE, només per a persones sòcies de l’entitat. Primer van explicar-e els diferents escenaris i implicacions de formar part de l’entitat de segon grau “Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques”. Després d’un torn de preguntes, debat, reflexions i opinions, els i les sòcies van decidir entrar a formar part d’aquesta entitat amb una participació activa.
Moltes gràcies a tots i totes per la participació en aquesta assemblea estratègica de SETEM Catalunya.
ACTA DE L’AGE DE SETEM CATALUNYA – 21/07/2018.
ANNEX I: RESUM DE LES XERRADES D’ESTHER VIVAS, SERGI CORBALAN I TOM KUCHARZ.