Campanya Banca Armada a les juntes d’accionistes 2020: atureu les vostres inversions en el negoci de la guerra!

20/abr./2020 | Notícia

RESUM INTERVENCIONS 2020

Els principals bancs espanyols ja han celebrat la seva junta d’accionistes anual. I un any mes, la campanya Banca Armada ha denunciat la inversió que fan en el negoci de la guerra.

Degut a les mesures de prevenció de la #Covid-19, les juntes d’accionistes de Banc Sabadell (26 març), Bankia (27 març) i Banc Santander (3 abril) s’han portat a terme de forma telemàtica, pel que les activistes han intervingut de forma virtual (només van poder assistir de forma presencial a la del BBVA, celebrada a Bilbao el passat 13 de març). De moment, CaixaBank ha ajornat la seva junta d’enguany.

Enguany les activistes de la campanya han realitzat un vídeo per a cada junta en línia per difondre a xarxes el contingut de la denúncia.

Banc Santander segueix invertint en almenys 15 empreses del negoci de la guerra

 “Activitats tacades de sang, vermella, com el seu color corporatiu”. La campanya Banca Armada va denunciar les polítiques d’inversió i finançament que aquesta entitat bancària continua desenvolupant en empreses d’armament.

En una carta adreçada a la presidenta, Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O’Shea i al consell d’administració de l’entitat, Eduardo Aragón, membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Gemma Amorós, de SETEM Catalunya, activistes de la campanya Banca Armada, van assenyalar que Banc Santander continua invertint o concedint crèdits a una sèrie d’empreses vinculades amb el negoci de la guerra, el disseny i manteniment d’armament nuclear, la militarització i la securitizació de les nostres fronteres i societats.

“Aquest banc, a més, té el nefast honor de ser el que més diversifica la seva relació amb les empreses del sector de defensa o, tal com preferim anomenar-lo nosaltres, del sector de l’economia de guerra”.

La campanya Banca Armada ha pogut confirmar que durant el període 2014-2019, Banc Santander ha apostat per mantenir els vincles amb almenys 15 empreses de l’economia de la guerraamb una suma total d’inversions i finançament de gairebé 3.000 milions d’euros.

Banc Santander inverteix en empreses Marca Espanya com MAXAM hòlding, una de les majors fabricants d’explosius i munició militar del món a través de la seva filial EXPAL, a la qual van atorgar 283 milions d’euros en crèdits només en aquest període 2014-2019. També es relaciona amb el binomi INDRA-NAVANTIA, finançat amb 82 milions, que han signat recentment contractes per al Subministrament de Sistemes de Defensa Electrònica a més dels Sistemes IFF CIT-25D per al Programa de les Corbetes Avante 2200 per a l’Aràbia Saudita, actual contendent en la guerra del Iemen, que té una monarquia amb múltiples vulneracions de drets humans documentades.

El Banc Santander també inverteix en indústries que participen del negoci de l’armament nuclear: el més perillós i destructiu per a la vida mai dissenyat. Segons revela l’informe, Shorting our security: Financing the companies that make nuclear weapons, escrit i publicat per PAX, Profund i ICAN, l’entitat bancària ha decidit invertir part del patrimoni dels seus accionistes en les següents empreses: Thales, 581 milions d’euros, Safran, 434 milions, Boeing, 372 milions, Airbus, 295 milions, Fluor, 129 milions, Honeywell International, també 129 milions i Serco, 12 milions. En total, 1.953 milions d’euros.

Llegiu la Nota de Premsa de la junta de Banc Santander

vídeo denúncia i intervenció escrita Banco Santander

infografia inversions Banco Santander

Bankia i la seva inversió en el negoci de la militarització de fronteres 

Bankia va atorgar 55 milions d’euros en crèdits a l’empresa MAXAM el 2014, i va finançar en quasi 30 milions d’euros a INDRA, empresa que dedica al voltant del 27% de la seva producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol, sistemes de tir i defensa electrònica.

Edgard David Vega, activista de la campanya i membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha denunciat que Bankia continua invertint o concedint crèdits a una sèrie d’empreses vinculades amb el negoci de la guerra i la militarització de les fronteres: “Hem pogut confirmar que en el període 2014-2019 la seva relació amb la indústria de l’armament s’ha materialitzat amb una suma total d’inversions i finançament que ha ascendit a més de 85 milions d’euros”.

El cas d’INDRA és especialment flagrant perquè, tal i com assegura Maria Faye, presidenta de Diomcoop (cooperativa que busca alternatives dignes a persones vulnerables en situació irregular), també “es lucra amb la gestió de les polítiques de control fronterer que vulneren els drets fonamentals de les persones refugiades que fugen de territoris en conflicte com el Iemen”. 

El Banc Sabadell finança la producció d’armes nuclears 

L’informe Shorting our security: Financing the companies that make nuclear weaponspublicat el passat juny per PAX, Profundo i ICAN revela com aquest banc ha continuat donant el seu suport financer a AECOM i han començat a finançar General Dynamics, dues empreses que contribueixen a la producció d’armes nuclears. 

Antoni Tatay, de Justícia i Pau de València, i activista de #NoBancaArmada, subratlla que “General Dynamics va tancar el passat mes de desembre el contracte de construcció naval militar més gran de la història, un acord de 22 bilions de dòlars per a 9 submarins nuclears nous”.

Susi Snyder, líder de PAX No Nukes Project i coordinadora de ‘Don’t bank on the bomb’ -organització que ofereix informació sobre les empreses relacionades amb la producció de components clau per a les armes nuclears- confirma que Banc Sabadell manté relacions econòmiques amb AECOM i General Dynamics: “qualsevol arma nuclear es produeix amb la intenció d’aniquilar ciutats. Banc Sabadell té l’opció de tancar aquestes relacions avui mateix i contribuir amb la fi de les armes nuclears a la Terra”.

Llegiu la Nota de Premsa Bankia i Banc Sabadell

vídeo i intervenció Bankia i Banc Sabadell

infografia Bankia i Banc Sabadell

El BBVA és el banc d’Espanya amb més inversió en el negoci de la guerra i augmenta el seu finançament en les armes nuclears

Activistes de la campanya Banca Armada van denunciar que el BBVA és el banc de l’Estat espanyol que més inverteix en el negoci de la guerra. En el marc de la junta d’accionistes que aquesta entitat bancària va celebrar a Bilbao, dues activistes de la campanya van intervenir representant 26 accionistes crítiques (el que representen 386.852 accions).

Edu Aragón, membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i i activista de la campanya, va destacar que la pròpia política d’inversions del BBVA, en matèria de defensa, indica que l’entitat «no invertirà ni oferirà serveis financers a empreses relacionades amb armes que es consideren controvertides: mines antipersones, armes biològiques, químiques, bombes de raïm i armes nuclears», mentre la realitat és que aquest banc ha destinat 4.450 milions d’euros al finançament de la indústria armamentista, sent, un any més, el banc de l’Estat espanyol que lidera el rànquing d’inversions a la indústria armamentista i contribueix al manteniment de les armes nuclearsaugmentant el seu suport en empreses involucrades en la fabricació d’armament nuclear

Per altra banda, la membre de SETEM Catalunya i també activista de la campanya, Gemma Amorós va denunciar també l‘estreta relació del BBVA amb el grup MAXAM Outdoors S.A, a qui ha finançat amb més de 458 milions d’euros entre 2014 i 2019. La Unió Europea té documentats almenys set casos d’enviaments de material bèl·lic fabricat a Espanya a zones de conflicte. Un d’ells té com a protagonista l’empresa espanyola MAXAM i com a escenari la República Democràtica del Congo, que fa 20 anys que pateix un conflicte armat que ha afectat a milions de persones en una situació d’emergència considerada per l’ONU l’any 2017 com de les de més alt nivell, només compartida per Síria, Iraq i el Iemen.

Totes aquestes inversions contrasten amb les pròpies polítiques del BBVA de compromís amb els drets humans i el medi ambient. Amorós, dirigint-se al president i als membres del Consell d’Administració del BBVA va assenyalar que “cada vegada hi ha més accionistes i clients del seu banc que s’oposen a la seva política d’inversions perquè no volen tenir en les seves consciències el pes de la guerra i de la mort”.

Nota de Premsa Junta BBVA

Consulteu la infografía BBVA actualizada

Consulteu la intervenció 1 i la intervenció 2 de les activistes de 

Consulteu el vídeo de les intervencions (13/03/20)

Han participat en els vídeos Junta d’accionistes 2020:

Banc Santander:

Ahmeh Mohamed Saleh – Activista de Setem Comunitat Valenciana

Nina González – Coordinadora des de 2013 de Finançament Ètic i Solidari (FETS)

Teresa de Fortuny – Investigadora del Centre Delàs en els àmbits d’arsenal nuclear i empreses de la indústria militar.

Bankia:

Edgard Vega – Membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Esther Paulo – Directora de la Fundació Novessendes.

Marie Faye – Presidenta de Diomcoop, cooperativa que cerca alternatives dignes a persones vulnerables en situació irregular.

Banc Sabadell:

Toni Tatay – membre de Justicia i Pau Alacant

Koldobi Velasco – membre d’ AA-MOC

Susi Snyder – lidera el projecte PAX No Nukes  i també coordina la investigació i la campanya Don’t bank on the Bomb.

Sobre la campanya Banca Armada

La campanya està formada actualment per vuit organitzacions -Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC, FETS i Fundació Novessendes- que tenen com a objectiu denunciar els vincles dels bancs convencionals amb la indústria de l’armament per sensibilitzar la societat sobre  la relació d’aquestes pràctiques financeres amb les tragèdies humanes i els conflictes internacionals. www.bancaarmada.org

#NoBancaArmada