Eduquem professionals i estudiants sobre els impactes de la indústria electrònica

20/des./2021 | Notícia

SETEM, com a membres de la xarxa GoodElectronics, hem creat un conjunt de materials educatius per sensibilitzar sobre l’impacte mediambiental i humà de la indústria electrònica mundial.

Els materials didàctics pretenen conscienciar als estudiants sobre les violacions laborals i mediambientals en la cadena de subministrament de l’electrònica. A més, exploren alternatives, utilitzant conceptes com la sobirania tecnològica i l’economia circular. Es convida als estudiants a qüestionar els actuals patrons de consum i a reflexionar sobre les responsabilitats personals i col·lectives per a avançar cap a un model de producció i consum de productes electrònics just i responsable.

Totes les sessions, teòriques i pràctiques, abasten i aprofundeixen en el coneixement de la indústria electrònica, les vulneracions que es produeixen, les alternatives existents i les estratègies d’acció personal i col·lectiva per a defensar un model més just i respectuós amb els drets humans i el medi ambient.

Formació per a formadors

A més d’aquestes formacions adreçades a estudiants, també hem creat un taller de “formació per a formadors” per als membres de la xarxa GoodElectronics i altres organitzacions que volen utilitzar els materials en les seves campanyes.

En resum, les sessions donen indicacions dels processos d’extracció, fabricació, distribució i venda dels materials electrònics així com les controvèrsies al voltant de l’ús de dades i de l’explotació de les persones treballadores de la indústria.

Així, les sessions que oferim són:

1. Què s’amaga darrere del teu telèfon?
Coneguem les principals característiques de la cadena de subministrament de productes electrònics i les seves principals fases, i descobrim els principals impactes socials i mediambientals associats a cada etapa. Reflexionem junts sobre quin és la història que s’amaga darrere dels nostres dispositius.

2. Extraient la veritat
Els dispositius electrònics depenen d’una gran quantitat de recursos minerals. Endinsem-nos en les mines i descobrim l’origen dels minerals, l’impacte associat a la seva extracció i la seva funció. Investiguem també de quina manera ha repercutit el COVID-19 en les condicions laborals del personal treballador miners i en la seva salut i seguretat.

3. Taller – Posem-nos en la pell dels treballadors i defensem els seus drets
Abordem les vulnerabilitats que sofreixen els treballadors en la fase de producció, com els baixos salaris, les hores extres, la falta de sindicalización. De quina manera ha influït el COVID-19 en les condicions laborals? A través d’un joc de rol, posem-nos en la pell dels actors involucrats en la producció i negociem els nostres drets.

4. La fi de la vida útil i les 4R
Llançar els nostres aparells té alguna conseqüència? Existeix una possible segona vida per al nostre mòbil trencat? Coneguem l’amenaça que suposen els residus electrònics per al nostre món modern i com afecten directament les comunitats del Sud Global. Fem una pluja d’idees junts per a planificar accions que donin una segona vida als nostres vells dispositius.

5. Qui controla les teves dades?
Entenguem els mecanismes d’addicció a les xarxes socials i discutim sobre els gegants tecnològics que controlen les nostres dades i el que poden fer amb la nostra informació personal. Quins dispositius quotidians extreuen les nostres dades privades i què podem fer per a tenir una millor privacitat? Com amenaça això la meva vida?

6. Taller: Judici a Apple: el treball infantil en les mines de la RDC
Taller pràctic en el qual estudiarem el cas real de la demanda del International Rights Advocates sobre el treball infantil en les mines de cobalt de la RDC. A través d’un joc de rol, aprofundirem en les condicions laborals en les mines i en les dinàmiques entre els actors de la fase extractiva.

7. Cinefòrum
Amb la projecció de vídeos que aprofundeixen en casos concrets d’abusos en el sector de l’electrònica, fem una pluja d’idees i discutim junts les nostres hipòtesis sobre la cadena de subministrament de l’electrònica.

8. Lobby: contractació pública i tractat vinculant
Què s’està fent a nivell internacional en relació amb les empreses i els drets humans? De quina manera poden les administracions públiques influir positivament en la indústria? Discutim-ho i construïm accions comunicatives activistes per a exigir una cadena de subministrament de l’electrònica més justa.