La Federació SETEM, membre de la Plataforma per Empreses Responsables, ens unim a més de 360 organitzacions de societat civil i sindicats de més de 50 països per instar al Consell de la UE i al Parlament Europeu a no retallar les ambicions climàtiques i mediambientals ni els compromisos amb els drets humans.
En aquesta declaració conjunta presentada el 10 de març, expressem la nostra profunda preocupació per la recent proposta Òmnibus de la Comissió Europea. La proposta, presentada després d’un procés precipitat i opac, afecta lleis fonamentals per garantir la transparència, la rendició de comptes empresarials i l’accés a la justícia per a víctimes d’abusos corporatius. Considerem que aquesta iniciativa representa un greu retrocés en la protecció ambiental, els drets humans i els drets laborals i que afavoreix una perillosa desregulació en benefici dels interessos de les empreses.
Ursula von der Leyen va anunciar a finals de 2024 la proposta Òmnibus per simplificar els requisits d’informes i sostenibilitat de les empreses, i es va comprometre a mantenir íntegrament l’esperit i el “contingut de la llei”, afirmant que l’objectiu era reduir les obligacions superposades. No obstant això, la proposta publicada el 26 de febrer representa un clar allunyament d’aquesta promesa i, si s’implementa, eliminarà el propòsit central d’aquestes lleis.
Principals impactes de la proposta Òmnibus
- Debilitament de la Directiva de Diligència Deguda en Sostenibilitat Empresarial (CSDDD): S’eliminen mecanismes clau de responsabilitat empresarial, dificultant l’accés a la justícia i limitant la capacitat d’ONG i sindicats per a representar les víctimes.
- Reducció d’obligacions climàtiques: Ja no s’exigirà a les empreses implementar plans de transició climàtica; bastarà amb la seva elaboració teòrica sobre paper.
- Retallada en la supervisió: L’avaluació de mesures de diligència deguda passaria de ser anual a realitzar-se cada cinc anys.
- Relaxació de sancions: S’elimina el requisit de sancions mínimes del 5% del volum de negocis de les empreses infractores.
- Reducció de la participació de les parts interessades: seran només les “directament” afectades, la qual cosa significa que les associacions de consumidors, institucions de drets humans, ONG… queden excloses d’aquesta definició. A més, la consulta a les parts interessades “pertinents” ja no és necessària per a la desvinculació de les operacions empresarials o la supervisió.
- Retard de l’aplicació de la Directiva d’Informació sobre Sostenibilitat Corporativa (CSRD) per dos anys. A més, la proposta exclou el 80% de les empreses de les seves obligacions de transparència en sostenibilitat, la qual cosa disminuirà significativament la fiabilitat de les dades sobre l’impacte ambiental i social.
Crida a l’acció
Instem al Parlament Europeu i al Consell de la UE a rebutjar els canvis que debiliten la CSDDD i la CSRD. En lloc d’aquests canvis, proposem l’adopció de mesures interpretatives que clarifiquin l’aplicació de les lleis sense alterar la seva essència.
Europa té la responsabilitat de liderar amb l’exemple i demostrar el seu compromís amb la sostenibilitat i els drets humans. Seguirem treballant per assegurar que aquests principis fonamentals no siguin soscavats.