Nota de Premsa: El MSC proposa un model electrònic sense injustícies

09/març/2016

Nota de Premsa: El MSC proposa un model electrònic sense injustícies

El Mobile Social Congress, congrés alternatiu per a un model electrònic més just, tindrà lloc el proper dimarts 23 de febrer a la tarda al Casinet d’Hostafrancs. Es tracta d’una iniciativa liderada des de SETEM Catalunya en col·laboració amb diverses organitzacions, entre les quals s’hi compten Amnistia Internacional Catalunya, Xarxa d’entitats pel Congo, Fairphone, Eticom, la UPC o Guifinet.

El Mobile Social Congresscongrés alternatiu per a un model electrònic més just, tindrà lloc el proper dimarts 23 de febrer a la tarda al Casinet d’Hostafrancs. Es tracta d’una iniciativa liderada des de SETEM Catalunya en col·laboració amb diverses organitzacions, entre les quals s’hi compten Amnistia Internacional CatalunyaXarxa d’entitats pel CongoFairphoneEticom, la UPC o Guifinet.

L’acte neix com a alternativa al Mobile World Congress, esdeveniment que acull la ciutat de Barcelona i que compta amb una gran repercussió mediàtica internacional, però alhora oculta les cares controvertides de la indústria del mòbil. Centrat en la carrera incessant per al desenvolupament tecnològic com a necessitat vital i basat en l’eficiència de les empreses d’aquest sector globalitzat, el MWC obvia els impactes socials i ambientals de la producció de telèfons intel·ligents i altres equipaments electrònics en diferents parts del món. Enguany, per primera vegada diverses organitzacions ens hem coordinat per oferir una programació alternativa sota el lema#PlantemCaraAlMWC.

En el cas del Mobile Social Congress comptarà amb una programació diversa que recull crítiques, denúncies i alternatives a la indústria electrònica global presentades mitjançant taules rodones, projeccions audiovisuals, una fira d’alternatives, una Install Party i una Restart Party. 

Per aquest motiu, les taules rodones abordaran diferents aspectes de la indústria electrònica, des de l’origen dels minerals utilitzats a la telefonia mòbil fins a les condicions laborals a les plantes de producció dels fabricants xinesos, el programari lliure o l’obsolescència programada. Així, la Xarxa d’entitats pel Congo i Amnistia Internacional Catalunya reflexionaran al voltant de l’extracció de matèries com ara coltan o cobalt, feta mitjançant treballs perillosos a les mines de la República Democràtica del Congo, sovint amb treball infantil, i amb una relació directe amb el finançament dels grups armat enfrontats en aquest país. L’anomenada Guerra del Congo ha provocat al voltant de 5 milions de víctimes  mortals, centenars de milers de persones desplaçades i refugiades.

Pel que fa a les condicions de treball a les fàbriques asiàtiques, que produeixen per a les grans marques d’electrònica, com per ara Apple o DELL, SETEM Catalunya parlarà de les reiterades vulneracions dels drets humans laborals. Problemes de salut i seguretat, salaris extremadament precaris, jornades de feina excessives, hores extra obligatòries, multes punitives, i persecució de les persones que intenten sindicar-se són alguns exemples de la situació de milions de treballadores asiàtiques. Arrel d’aquesta situació, SETEM Catalunya presentarà l’organització de monitoratge independent Electronics Watch, que defensa els drets laborals als països productors a través de la unió de forces dels compradors públics.  

 La UPC se centrarà en la problemàtica dels creixents residus electrònics que provoca la carrera del desenvolupament electrònic i el consumisme que promou, i denunciarà els grans abocadors incontrolats de ferralla electrònica existents a diferents països d’Àfrica, amb greus impactes mediambientals, econòmics i de salut per a les comunitats locals. Quant a la cultura lliure i l’open data, de la mà de KDE eV i Guifinet, reflexionarem sobre la utilització de serveis tecnològics allotjats en ordinadors d’altres de qui desconeixem els interessos, que restringeixen com i amb qui ens comuniquem, o faciliten l’accés a les nostres dades i comunicacions sense el nostre control.  Finalment,  Fairphone i Eticom presentaran alternatives justes en el món de les telecomunicacions que actualment ja estan al mercat: un mòbil ètic i una operadora de telefonia amb criteris de l’economia social i solidària. 

Paral·lelament a les ponències, tindrà lloc la fira on trobarem diverses entitats col·laboradores en aquest congrés -entre elles PangeaThings Network Barcelona o Justícia i Pau– i la projecció dels documentals Sang al meu mòbil, Explotació laboral: el preu real dels ordinadors barats Universitats i treball decent a la indústria electrònica

 

Finalment, cal destacar la Install i la Restart Party. A la Install Party, coordinada per hackers de diferents organitzacions, es facilitarà que persones assistents puguin descarregar-se programari lliure als seus ordinadors (per participar-hi, cal haver fet una còpia de seguretat de tots els arxius abans). Pel que fa a la Restart Party, on s’anima a les assistents a portar aparells electrònics espatllats per aprendre a reparar-los de la mà de Restarters Bcn, es demana inscripció prèvia aquí.

 

El Mobile Social Congrés obrirà les portes del Casinet d’Hostafrancs a les 16h i finalitzarà a les 21h. Animem a les persones assistents a venir en bicicleta i oferim la possibilitat d’aparcar-la al pàrquing gratuït de bicicletes guardat i delimitat amb catenàries, Cycloclok, que estarà situat al voltant de les instal·lacions.