Es reprenen les negociacions del Tractat de l’ONU sobre empreses transnacionals i drets humans, destacant l’alineació entre la societat civil global i els estats del Sud, que són els que pateixen més delictes corporatius

26/oct./2022

25 d’octubre del 2022, Ginebra

  • Ahir els estats membres de les Nacions Unides van reprendre les negociacions a la vuitena sessió de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a Ginebra amb el mandat d’elaborar un instrument internacional jurídicament vinculant per regular, en el dret internacional dels drets humans, les activitats de les empreses transnacionals.
Organitzacions de la societat civil membres de la Campanya Global va realitzar diumenge 24 d’octubre un ‘tour tòxic’ passant per les seus de les ETNs a Ginebra que violen ddhh

La participació continuada dels membres de les comunitats afectades per les activitats de les empreses transnacionals, les organitzacions de la societat civil, els sindicats i els moviments socials el converteix en un dels processos amb més suport en la història de les negociacions de tractats de drets humans de l’ONU. La Campanya Global per Reclamar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Aturar la Impunitat (Campanya Global), que representa més de 260 milions de persones globalment afectades per les Empreses Transnacionals, té, una vegada més, una forta presència a Ginebra, on està contribuint decisivament a les negociacions.

Aquesta vuitena sessió està marcada per l’àmplia participació sense precedents de països amb una forta presència de seus centrals d’ETNs, com ara els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, Suïssa, Alemanya i la delegació de la UE, encara que la majoria d’aquests estats encara no estan participant de manera constructiva al procés. D’altra banda, els estats del Sud Global i la societat civil van defensar inequívocament la importància i la urgència de comptar amb un instrument legalment vinculant per regular les ETN.

L’obertura d’aquesta sessió el dilluns 24 d’octubre va estar marcada per la proposta de l’actual president de les negociacions, Equador, de negociar no només el 3r esborrany existent acordat a les 7 sessions anteriors, sinó també un nou text informal proposat pel president. Aquesta proposta va rebre una forta oposició per part de les organitzacions de la societat civil, les comunitats afectades i els sindicats, que es va expressar a una declaració conjunta de la Campanya Global, l’Aliança pel Tractat, ECR-Net, Feministes per un Tractat Vinculant i Joves Amics del Tractat.

Aquesta crítica també va ser compartida per molts països, inclosos els 54 estats africans per declaració conjunta del Grup Africà, representat per Costa d’Ivori, així com les Filipines, Bolívia, Veneçuela, Cuba i Palestina, entre d’altres.

Durant les presentacions a l’ONU, el grup africà, que representa els 54 països africans, va reiterar que l’abast d’aquest instrument legalment vinculant ha de ser fonamentat pel mandat establert a la resolució 26/9, limitat a les empreses transnacionals i altres entitats comercials de caràcter transnacional.

Honorable Sydney Mushanga, Membre del Parlament a l’Assemblea Nacional de Zàmbia, Membre de la Xarxa Interparlamentària Global en suport del Tractat Vinculant i President de la Xarxa Internacional de Legisladors Catòlics al Parlament de Zàmbia, que actualment es troba a Ginebra a l’ONU participant a les negociacions, va declarar: ”Suport plenament la postura i la posició adoptades pels estats africans en aquestes negociacions de l’ONU. Elogi als governs del continent africà per donar suport a la gent a través de la construcció de regulacions vinculants de l’ONU per fer que les empreses transnacionals rendeixin comptes quan es trobin en conflicte amb la llei als països on operen”.

Nonhle Forslund de la campanya “Dret a dir no” a Sud-àfrica i membre de la Campanya Global va dir: “Com va assenyalar ahir la delegació de les Filipines, el canvi climàtic és la major amenaça existencial per a la humanitat. Les principals corporacions responsables de les emissions de carboni han estat conscients de les seves activitats perjudicials durant molt de temps, però van ocultar deliberadament la ciència del clima per evitar la transició mundial de combustibles fòssils a energies renovables. No podem esperar per trobar maneres de fer-los responsables de les seves violacions de drets humans”.

Segons Rasha Abu Dayyeh, Amics de la Terra Palestina, membre de la Campanya Global, “Necessitem un Tractat Vinculant que restableixi la primacia dels drets humans sobre els acords comercials i d’inversió. Necessitem un Tractat Vinculant que inclogui obligacions clares i directes perquè les ETNs respectin els drets humans, recordant que cal fer una distinció clara entre les obligacions de drets humans dels Estats i les de les ETNs”.

Iván González, coordinador polític de la Confederació Sindical de les Amèriques, organització membre de la Campanya Global, va declarar: “Estem per continuar avançant en les negociacions sobre la base del projecte de text prèviament acordat. La proposta de la Presidència d’incloure un text informal a les negociacions envia un missatge contradictori, no reconeix el treball realitzat en anys anteriors, entorpeix el procés i envia un senyal que pot descoratjar els Estats a participar”.

La vuitena sessió del grup de treball intergovernamental de composició oberta sobre empreses transnacionals i altres empreses comercials pel que fa als drets humans es durà a terme del 24 al 28 d’octubre al Palais des Nations a Ginebra.

Dilluns 24 d’octubre va començar la 8a Sessió de Treball a la ONU a Ginebra amb el mandat d’elaborar un instrument internacional jurídicament vinculant per regular, en el dret internacional dels drets humans, les activitats de les empreses transnacionals, que durarà fins el 28 d’octubre.

NOTA ALS EDITORS

Per a més informació o concertar entrevistes podeu posar-vos en contacte amb:

Sol Trumbo Vila, Correu electrònic: soltrumbovila@tni.org

Julia Fernandes, Correu electrònic: facilitacio@stopcorporateimpunity.org

La Campanya Global per Reclamar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Aturar la Impunitat (Campanya Global) és una xarxa de més de 250 moviments socials, organitzacions de la societat civil (OSC), sindicats i comunitats afectades per les activitats de les empreses transnacionals (ETNs), que representen 260 milions de persones a tot el món. https://www.stopcorporateimpunity.org

Aquest procés de negociació de l’ONU va començar el 2014 amb l’adopció, per part del Consell de Drets Humans, de la Resolució 26/9.

Documentació de l’ACNUDH per preparar la vuitena sessió de l’OIGWG.

Declaració Conjunta Campanya Global, l’Aliança pel Tractat, ECR-Net, Feminista per un Tractat Bindig i Joves Amics del Tractat.

La Xarxa Interparlamentària Global en suport del Tractat Vinculant és una xarxa global de més de 300 parlamentaris nacionals i regionals que donen suport al Tractat Vinculant de l’ONU. https://bindingtreaty.org/