Els estats reprenen negociacions històriques a l’ONU en mitjà d’un creixent consens sobre la necessitat de normes vinculants sobre empreses

26/oct./2021

25 D’OCTUBRE DEL 2021, GINEBRA

Els Estats membres de les Nacions Unides reprenen avui les negociacions a la setena sessió del Grup de Treball Intergovernamental de Composició Oberta (OEIGWG, en anglès) amb el mandat d’elaborar un instrument internacional jurídicament vinculant per regular, en el dret internacional dels drets humans, les activitats de les empreses transnacionals.

L’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michele Bachelet, va inaugurar la sessió assenyalant que el món és testimoni d’un consens «creixent sobre la necessitat d’una normativa vinculant sobre empreses i drets humans». Els països del Sud Global van intervenir donant suport fermament al procés de creació del Tractat Vinculant: Sud-àfrica, Namíbia, Índia, Indonèsia, Pakistan, Filipines, Bolívia, Veneçuela, Cuba i Palestina, entre d’altres.

Per primer cop, els delegats i delegades de les principals economies mundials van compartir les seves opinions sobre el procés i el contingut del Tractat Vinculant. Tot plegat demostra que, després de set rondes de negociacions, els Estats no poden ignorar la necessitat urgent d’un instrument eficaç com el Tractat Vinculant de l’ONU.

La presidència de l’OEIGWG, gestionada per l’Equador, va obrir la setena sessió afirmant que les negociacions han de ser «liderades pels Estats», cosa que suscita la preocupació de com s’inclouran les contribucions de la societat civil.

La contínua i àmplia participació de les comunitats afectades per les activitats de les empreses transnacionals, de les organitzacions de la societat civil, dels sindicats i dels moviments socials fa que això sigui un dels processos amb més suport a la història dels OEIGWG de l’ONU. La Campanya Global per Reclamar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Posar Fi a la Impunitat (Campanya Global), que representa 260 milions de persones afectades per les empreses transnacionals a tot el món, té, una vegada més, una forta presència a Ginebra, aportant recomanacions vitals i anàlisis crítiques.

Tchenna Masso, del Moviment dels Pobles Afectats per Represes (MAB, en portuguès), La Via Campesina i la Campanya Global, va assenyalar durant la sessió d’obertura:

«Permeteu-me recordar-los el problema bàsic que ens reuneix aquí. Al centre de la qüestió hi ha el fet que, encara que les violacions dels drets humans comeses per les empreses transnacionals a través de les seves cadenes són evidents, els Estats solen ser incapaços de castigar els culpables o de compensar les víctimes.»

Ubrei-Joe Mariere, d’Amics de la Terra Àfrica, va intervenir en nom de la Campanya Global:

«La crisi climàtica, de biodiversitat i de la Covid-19 són resultats d’un model socioeconòmic que afavoreix el lucre empresarial per sobre de la protecció dels drets humans i el medi ambient. Les restriccions de viatge degudes a la pandèmia, l’accés desigual a les vacunes, les barreres financeres, les limitacions de connectivitat digital i les diferents zones horàries limiten la participació del Sud Global, inclosos els estats i els pobles afectats. Perquè les negociacions del Tractat Vinculant siguin inclusives i justes, hem de garantir que la societat civil –especialment els més afectats per la impunitat de les empreses transnacionals– pugui seguir, intervenir i influir en la direcció de les negociacions.»

Mary Ann Bayang, de Drets dels Pobles Indígenes Internacional (IPRI, en anglès) de les Filipines, va declarar que

«Els pobles, la ciutadania, les comunitats afectades i els moviments socials tenen grans esperances en l’èxit del procés iniciat en aquest OEIGWG per sotmetre a les empreses transnacionals a la llei. Els Estats també tenen interès que s’adopti un tractat d’aquest tipus que els permeti recuperar la sobirania perduda. És amb aquest esperit que la Campanya Global s´ha involucrat en el procés de negociació d´aquest Tractat Vinculant. Observem amb gran pesar que l’esborrany actual està molt per sota del mandat de l’OEIGWG. És essencial que es rectifiqui aquesta situació i es torni a encarrilar el procés».

Els i les participants en les negociacions van emfatitzar la necessitat urgent d’una normativa vinculant per a les empreses transnacionals a la llum de la pandèmia de la Covid-19.

L’Associació Interdisciplinària de la Sida del Brasil, membre de la Campanya Global, va declarar:

«És urgent adoptar un Tractat Vinculant per fer justícia a les persones a qui se’ls nega l’accés a les tecnologies sanitàries i les vides de les quals han estat arrabassades per la cobdícia de les empreses. El tractat ha d’incloure la primacia dels drets humans com a principi fonamental. Així, els interessos inclosos als acords de comerç i inversió han d’estar subordinats i sotmesos al respecte obligatori dels drets humans».

Una àmplia coalició de representants electes, la Xarxa Interparlamentària Global (GIN) que recolza el Tractat Vinculant de l’ONU, també advoca per un instrument jurídicament vinculant, ambiciós i eficaç.

Miguel Urbán, diputat del Parlament Europeu per L’Esquerra i membre de la Xarxa Parlamentària Global de suport al Tractat Vinculant, va afegir:

«L’absència de normes internacionals clares i vinculants pel respecte dels drets humans alimenta la impunitat i l’abús del poder corporatiu global».

La Campanya Global estarà a Ginebra tota la setmana treballant per garantir que les propostes per al Tractat de l’ONU fetes pels moviments socials i les comunitats afectades es tinguin en compte i s’incloguin en l’actual procés de redacció.

NOTA PELS EDITORS

Per més informació o entrevistes podeu posar-vos en contacte amb:

  • Sol Trumbo Vila, Email: soltrumbovila@tni.org
  • Julia García, +55 71 9246-2696 Email: facilitation@stopcorporateimpunity.org

Podeu consultar la sessió de negociacions gravada aquí.

La Campanya Global per Recuperar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder Corporatiu i Posar Fi a la Impunitat (Campanya Global) és una xarxa de més de 250 moviments socials, organitzacions de la societat civil (OSC), sindicats i comunitats afectades per les activitats de les empreses transnacionals (ETN), que representen 260 milions de persones a tot el món.

Aquesta ronda de negociacions està revisant el tercer esborrany del tractat vinculant, publicat el 17 d’agost del 2021, que s’emmarca en el procés de negociació iniciat el 2014 amb l’adopció de la Resolució 26/9 per part del Consell de Drets Humans. Informació de l’ONU sobre l’ordre de l’OEIGWG.

La campanya global va publicar aquesta declaració el setembre del 2021 en resposta a la publicació del tercer projecte revisat.

La xarxa interparlamentària global de suport al Tractat Vinculant és una xarxa mundial de parlaments nacionals i membres del Parlament Europeu que donen suport al Tractat Vinculant de l’ONU.

Also available in: English and Spanish