Rubí conclou la seva primera Cursa Escolar Cooperativa contra els Residus Tèxtils amb una campanya de sensibilització i prevenció de residus

10/abr./2025 | Notícia

La Cursa Escolar contra els Residus Tèxtils a Rubí ha arribat al seu final amb un balanç molt positiu, més de 275 alumnes han participat en la cursa tèxtil de Rubí. A diferència d’edicions anteriors, aquesta ha estat una cursa cooperativa, en què totes les escoles han treballat conjuntament amb un objectiu comú: la prevenció de residus tèxtils!

Després de l’èxit en la passada edició de 2023 centrada en els residus electrònics, amb la qual el projecte va rebre el XV Premi Europeu de la Prevenció de Residus en el marc de la EWWR6 escoles s’han sumat a la Cursa: Escola Ramon Llull, Escola Mossèn Cinto Verdaguer, Institut Escola Teresa Altet, Escola Montessori, Escola Pau Casals i Escola del Bosc.

En aquesta cursa, SETEM Catalunya s’ha coordinat amb l’Ajuntament de Rubí, que posa a disposició de la ciutadania espais de reparació i intercanvi de tèxtils a la ciutat durant tot l’any. Ha ofert tallers i recursos per a la prevenció de residus destinats a les famílies de l’alumnat. A més, l’Ajuntament de Rubí també s’ha fet càrrec de la recollida dels residus tèxtils recollits per les escoles participants del projecte a través de Rubí Net. En total s’ha recollit més d’una tona, un total de 1.123 kg de tèxtil, gràcies a l’impuls i compromís de les escoles rubinenques participants.

Amb iniciatives com aquesta, Rubí avança cap a una societat més conscient i compromesa amb la reducció de residus. En total, s’han recollit 1.123 kg de tèxtil, gràcies a l’impuls i compromís de diverses escoles de la ciutat, i la participació de l’alumnat de primària. A diferència d’altres edicions anteriors, aquesta ha estat una cursa cooperativa, en què totes les escoles han treballat conjuntament amb un objectiu comú: la prevenció de residus tèxtils.

Durant la cursa, nens i nenes han après de manera educativa i interactiva sobre l’impacte de la fabricació de productes tèxtils en les persones i el medi ambient, la reducció, la reparació, la reutilització i el reciclatge. Després d’una etapa formativa introductòria, impartida per persones expertes, l’alumnat ha elaborat una campanya divulgativa a través de vídeos, cartells i contacte amb mitjans de comunicació i ha organitzat activitats de prevenció de residus com tallers de reparació i mercats d’intercanvi fent de Rubí una ciutat més circular i conscienciada.

Les escoles han dut a terme 3 mercats d’intercanvi, han creat 4 vídeos de sensibilització, i han participat en 3 mitjans de comunicació, a més d’una aparició de SETEM. Rubí Net ha estat una peça clau en el projecte, realitzant 4 tallers amb alumnat per elaborar moneders i clauers a partir de roba reutilitzada. A part d’aquests tallers amb Rubí Net, l’alumnat ha agafat el fil i l’agulla per reparar 59 peces de roba i donar-los una segona vida.


Segons dades de la Campanya Roba Neta de la ONG SETEM Catalunya, la indústria tèxtil representa el quart sector econòmic més productiu del món, el més fort en benefici net, que dona feina a més de 75 milions de persones. Tanmateix, es tracta d’un sector en què freqüentment es produeixen violacions dels drets humans i laborals dins de les seves cadenes de subministrament, les quals es distribueixen al llarg de diferents països abans de la seva comercialització, a través de processos de deslocalització i llargues xarxes de subcontractació. En elles s’hi han denunciat salaris de misèria, jornades excessives, manca de seguretat a les fàbriques i auditories falses, repressió sindical, violència de gènere i abusos sexuals i físics a les seves treballadores.

Les persones que treballen a les fàbriques sovint només guanyen un percentatge molt petit del cost final del producte que produeixen. A més a més, la petjada ecològica de la indústria és immensa, provocant destrucció ambiental, i promocionant el consum desmesurat, amb una enorme generació de residus, que sovint són exportats a altres països del sud global.

Prop del 90% dels residus tèxtils generats per la població a Catalunya acaba en abocadors o incineradores, segons un estudi de l’ICTA-UAB. L’estudi posa de manifest que només el 10% dels residus tèxtils són processats de manera correcta i separada.

En aquest context, les Curses Escolars Contra els Residus Tèxtils tenen per finalitat treballar sobre aquesta problemàtica i conscienciar la ciutadania, en aquest cas de Rubí, posant èmfasi en la importància de la reducció, la reutilització, la reparació i el reciclatge, com a solucions sostenibles pel medi ambient i la vida de les poblacions de països del Sud Global, on sovint s’exporten aquest tipus de residu.

El projecte original ha estat desenvolupat per l’empresa social neerlandesa Race Against Waste. Les curses ja s’han dut a terme a Alemanya (Cursa Electrònica), França (Cursa Tèxtil), i els Països Baixos, donant resultats excel·lents pel que fa a les taxes de recollida i la implicació de l’alumnat i la seva comunitat.

Amb el suport de: