La setmana passada es va celebrar l’Assemblea General Extraordinària de SETEM Catalunya, amb l’objectiu de renovar els càrrecs de la Junta i informar les sòcies sobre l’estat del Pla Estratègic i del Procés de Reparació.
En aquesta trobada, vam acomiadar l’Elena Romagosa, que, després de sis anys com a presidenta, deixa el seu càrrec. Volem agrair-te, Elena, la teva implicació, que ha anat molt més enllà de les responsabilitats formals i la direcció estratègica de l’entitat. Tant la base social com l’equip tècnic valorem la teva entrega i dedicació.
Donem també la benvinguda a les quatre persones que s’incorporen a la Junta de Govern de SETEM: l’Arnau Pla (vocalia), la Mireia Martínez (vocalia), la Roberta Parrilla (presidència) i la Clara Bara (vocalia). S’uneixen a un equip ja consolidat, format per la Sara Domínguez (vocalia), la Núria Árboles (vocalia), la Gemma Amorós (vocalia), la Cristina Alier (secretaria) i la Clàudia Bosch (vocalia). Conformaran una Junta mixta de 9 persones, amb 5 representants de la base social (sòcies i activistes) i 4 representants de l’equip tècnic.
Davant la manca de candidatures per a renovar el càrrec de presidència per part de la base social, l’Assemblea va aprovar la candidatura emesa per la Roberta Parrilla, coordinadora de l’entitat. Aquesta candidatura va ser presentada amb el compromís que la Junta de Govern funcioni de manera col·legiada, i que hi hagi un relleu per aquest rol a principis de l’any 2026, amb l’objectiu d’equilibrar la governança de l’entitat entre la presència de l’equip tècnic i de la base social a la Junta de Govern. L’Assemblea ha acceptat i validat aquesta proposta. D’aquesta manera, la presidència serà col·legiada, assumint el rol entre totes les membres de la Junta, tant pel que fa a la distribució de tasques internes, com pel que fa a la representació política i institucional de l’entitat.
La nova Junta de Govern també valora positivament aquesta aposta per un model més democràtic i alineat amb els valors de SETEM Catalunya. A més, celebrem que dues de les persones voluntàries que s’han incorporat a la Junta estiguin vinculades a l’equip d’activistes de SETEM i a les campanyes.
Tot i això, és important que reflexionem sobre l’estat actual de la cultura participativa dins la base social de l’entitat. Aquesta és una dinàmica que afecta moltes altres entitats del Tercer Sector, i és un exemple d’un canvi social més ampli. Cal repensar com podem fomentar una major implicació i participació en els processos de decisió col·lectiva de les sòcies, per una millor salut democràtica dins l’associació.