Aprenentatge i Servei per un món més just

26/juny/2023 | Notícia

El curs escolar ha acabat i des de l’equip de Formació i Educació de Setem Catalunya estem molt contentes del treball fet aquest any amb els projectes ApS (Aprenentatge i Servei).

Aquest curs hem dut a terme tres ApS de la justícia global en tres instituts de Catalunya, dos a Barcelona (INS Lluis Vives i INS La Guineueta) i un a Olot (INS La Garrotxa).

Seguint la metodologia ApS, en cada centre s’ha realitzat una primera part d’Aprenentatge, amb 10 hores de tallers participatius i vivencials dedicats a conèixer les desigualtats, el consum responsable, la sobirania alimentària, les vulneracions laborals i ambientals que hi ha a la cadena del tèxtil i dels productes electrònics, les finances ètiques, la sostenibilitat ambiental, l’equitat de gènere i l’Economia Social i Solidària. Totes elles temàtiques que serveixen per entendre millor el nostre sistema de consum, el seu impacte en els països del Sud Global i les possibles alternatives.

Seguidament hi ha hagut una segona part de Servei, amb 10 hores d’activitats destinades a crear un Servei a la comunitat i que cada centre ha desenvolupat de manera diferent.

A l’INS La Garrotxa d’Olot l’alumnat va elaborar 9 murals amb relació a les diverses temàtiques plantejades durant la fase d’Aprenentatge i els va presentar a altres grups de 4t d’ESO. Aquí la notícia de la web de l’Institut.

A l’INS Lluís Vives, l’alumnat de batxillerat professionalitzador i tecnològic va gravar un programa de ràdio, que es va transmetre el 7 de juny per Sants3Radio, on van parlar, amb una mirada optimista, sobre consum responsable, què hi ha darrere la roba i l’electrònica que comprem, la banca armada… Aquí l’enllaç del programa de ràdio que està penjat a l’Ivoox. A la web el3.cat també han publicat les fotos de la visita a la ràdio i el moment de la gravació.

A l’INS La Guineueta, l’alumnat va rebre un taller de rap dinamitzat per l’entitat Versembrant i van gravar una peça molt engrescadora, en la qual es materialitzen les inquietuds i les reflexions del grup sobre la seva quotidianitat marcada per un sistema injust i desigual. Aquí podeu escoltar el rap!

Com a cloenda, als instituts de Barcelona al maig es va organitzar una celebració amb alumnat i professorat, per tancar el projecte i reconèixer el bon treball fet. En el cas de l’INS Lluís Vives, es va convidar els alumnes de 4t d’ESO a la celebració, ja que faran l’APS el curs vinent.

Des de SETEM Catalunya, volem donar les gràcies als i les joves dels tres instituts per la seva disponibilitat en tractar aquestes temàtiques i participar activament en la construcció d’un món més just.


Aquests projectes s’han realitzat amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.