L’activisme accionarial torna a les juntes d’accionistes d’entitats de la Banca Armada

29/Mar/2023 | Sin categorizar

Activistes de la campanya Banca Armada tornen a la Junta d’accionistes del Banc Sabadell per denunciar el seu vincle amb el negoci de la guerra i la militarització de fronteres

Alacant, 23 de març del 2023. Tres membres de la campanya Banca Armada, integrada per 9 organitzacions de tot l’Estat, han participat aquest matí en la Junta d’Accionistes del Banc Sabadell com a representants d’11 accionistes crítiques que prèviament els hi havien delegat la seua representació.

Un activista de la campanya ha realitzat una primera intervenció en la qual ha detallat la relació del banc amb 3 empreses relacionades amb la militarització de fronteres: Airbus (més de 65 milions d’euros en crèdits i préstecs), Eulen (més de 12 milions) i Accenture (prop de 5 milions en accions). En els últims anys (2020-22) els bancs espanyols han finançat amb 14 milions de dòlars a empreses armamentistes i de militarització de fronteres. Tal com detalla l’última recerca de la campanya, Banc Sabadell ha finançat amb més de 83 milions d’euros a empreses que produeixen armament i sistemes i serveis de seguretat fronterera. Ha acabat el seu discurs amb una petició: “estem segures que a molts de vostès els incomoda i fins i tot els molesta que els seus estalvis serveixin a aquest propòsit. Ajudin-nos a demanar als dirigents aquí presents que diguin de veritat ‘No a la guerra’ i deixin de relacionar al banc amb aquestes empreses”.

Banc Sabadell duplica la seva inversió en empreses fabricants d’armes nuclears

La segona intervenció s’ha centrat en el finançament d’empreses que produeixen material altament controvertit, com és el cas de les armes nuclears, que fa més de dos anys que estan prohibides per un tractat internacional —ratificat per 51 països—.

Altra activista de la campanya ha alertat als presents sobre el finançament d’armament nuclear, tot assenyalant que “amb les armes nuclears que ja existeixen al món, es podria destruir el planeta 14 vegades”, i això en un moment en què “dirigents de països amenacen d’utilitzar armes nuclears i l’amenaça es torna cada vegada més real, es fa més necessari que mai exigir que es compleixi amb el tractat de prohibició i que bancs com el Banc Sabadell, deixen de finançar empreses que fabriquen aquest armament”.

L’activista ha compartit dades amb el president i la resta d’accionistes, que apunten al contrari: “Sr. Oliu, el Banc Sabadell no sols ha mantingut la seva tendència a finançar empreses que produeixen armes nuclears, sinó alguna cosa molt pitjor: ha doblat el finançament d’aquest tipus d’empreses altament controvertides”. L’any passat, Banc Sabadell va invertir 29.327.100 € en l’empresa General Dynamics, una de les empreses que encara fabrica armament nuclear en el món, i enguany ha concedit crèdits i préstecs per un valor de 66 milions d’euros a Airbus, empresa que està relacionada amb la producció de míssils amb capacitat de càrrega nuclear.

Presentació de la Radiografia de la Banca Armada en la Comunitat Valenciana

Per la vesprada, SETEM Comunitat Valenciana i l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Social i Pau (IUDESP) han coorganitzat una presentació de l’estudi “Radiografia de la Banca Armada en la Comunitat Valenciana” a la Universitat d’Alacant. Aquest estudi assenyala que el Banc Santander destaca com a banc de referència de totes les universitats públiques valencianes, mentre ocupa el segon lloc en el rànquing de la Banca Armada espanyola, amb aproximadament 7.053 milions de dòlars invertits en la indústria d’armaments. Clemente Penalva, director de l’IUDESP, destaca “la contradicció de les universitats que aposten clarament pels ODS al mateix temps que reserven una posició privilegiada, sense competència, a una institució financera, de les que més inverteixen en el sector armamentístic, com és el Banc de Santander”.

La presentació de la campanya Banca Armada a l’IUDESP, de la Universitat d’Alacant, és el primer dels actes de col•laboració d’aquest Institut i té la finalitat de donar a conéixer les fonts de finançament de la indústria militar i les alternatives que el ciutadà disposa per a no contribuir amb els seus estalvis a aquesta indústria.

@SETEMPV