La campanya Som Comerç Just i Banca Ètica va néixer fa 17 anys sota el nom de la Festa del Comerç Just. Des de llavors, el projecte ha anat evolucionat: primer es va afegir la branca de Banca Ètica i, més endavant, l’Economia Solidària. Actualment, la campanya està impulsada pel consorci format per SETEM Catalunya, FETS, FIARE, Alternativa 3, Oxfam Intermon i la XES. També comptem amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Tarragona.

L'any 2016 es va decidir renovar la Festa – molt centrada en les activitats realitzades durant la primavera amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just- en una campanya anual que sensibilitzi sobre la importància del comerç just, la banca ètica i l’economia solidària des de diferents espais i en diferents moments de l’any. D’aquesta manera, fem un pas més per articular aquest moviment social i impulsar la comercialització dels productes i serveis que tenen compte la dignitat de les treballadores i la necessitat del canvi social.

El 2017, el Dia Mundial del Comerç Just se celebrarà el dissabte 13 de maig, data que us demanem ja que us reserveu perquè estem organitzant l’acte central a Barcelona: una ruta guiada pels horrors del comerç internacional a Passeig de Gràcia, espai emblemàtic de la ciutat que ha estat ocupat per grans firmes que vulneren constantment els drets humans i mediambientals.

El 2018, la campanya vol emplaçar les administracions públiques a sumar-se a la “La revolució de les butxaques públiques”, és a dir, a que incorporin dins la compra pública criteris i clàusules socials per tal d’afavorir el creixement i la consolidació del comerç just i la banca ètica.

Per això, es plantegen dos activitats:

  • Un acte central el dijous 10 de maig a les 11:00 h a la plaça Sant Jaume de Barcelona anomenat “Fem un cafè de comerç just amb els nostres representants polítics”, en el qual s’explicarà què implica potenciar el comerç just i la banca ètica dins la compra pública i quins són els reptes que encaren les institucions en un futur pròxim per tal d’avançar i garantir una contractació pública ètica i responsable.
  • Una crida a la ciutadania per a què signin una petició online (que estarà disponible al web de la campanya durant el mes de maig i fins al 15 de juny) per demanar als seus ajuntaments que es comprometin amb el comerç just i la banca ètica mitjançant la incorporació d’una clàusula social sobre comerç just i l’impuls de 5 accions concretes per tal de fomentar i impulsar les finances ètiques des de la compra pública.

Com en anteriors edicions, a l’acte central i la petició ciutadana online es sumaran diferents activitats als municipis per fomentar el comerç just i la banca ètica

Revolucionem les butxaques públiques!