Consulta aquí les darreres notes de premsa.

 

Per contactar amb Comunicació, escriu-nos a comunicacio@setem.org o truca'ns al 934415335 ext. 103.

Notes de premsa

 • 27/05/2021

  Intervenció de la Campanya Banca Armada a la Junta d'Accionistes de Caixabank 2021

  La campanya Banca Armada denuncia un any més en la Junta d'Accionistes de CaixaBank els seus vincles amb Maxam, una de les principals fabricants mundials d’explosius

  Consulta el vídeo resum de la intervenció aquí.

  Caixabank manté posicions en el Top 10 de la Banca Armada espanyola, per aquest motiu, divendres 14 de maig membres de la Campanya Banca Armada han participat a la Junta d’Accionistes que ha celebrat CaixaBank de forma presencial a València, per denunciar les inversions que realitza l’entitat financera en empreses relacionades amb el negoci de la guerra.

  Tal com han denunciat les activistes de la campanya en la seva intervenció a la Junta d’Accionistes celebrada avui, CaixaBank ha finançat empreses d'armament per valor de més de 121 milions d'euros durant el període 2014-2019. Segons ha assenyalat Davi Montesinos, membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i activista de la campanya, hi ha documentats almenys set casos d'enviaments de material bèl·lic fabricat a Espanya a zones en conflicte, i un d'ells té com a escenari la República Centreafricana i com a protagonista l'empresa espanyola d'explosius i projectils Maxam, finançada per CaixaBank. “El programa iTrace que duu a terme l’organització Conflict Armament Research amb fons de la Unió Europea, recull evidències gràfiques que demostren una troballa de municions de petit calibre, inferiors a 20 mm, el setembre de l’any 2014, quan el conflicte i l'embargament a República Centreafricana seguien vigents, ha explicat Montesinos, plantejant seguidament la pregunta: “Seguiran finançant i, per tant, essent còmplices de Maxam, o seran coherents i compliran d'una vegada per totes amb les polítiques que vostès mateixos redacten?”.

  Finalment, ha recordat que, sense el finançament d'institucions financeres com CaixaBank, el 75% de les armes no es podrien fabricar.

  CaixaBank inverteix en Indra, referent estatal de la fabricació d’electrònica militar

  L’any 2019 CaixaBank va ampliar el seu horitzó d'inversió en empreses d’armament i va començar a ser accionista d’Indra, empresa que dedica al voltant del 27% de la seva producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol i sistemes de tir i de defensa electrònica que, entre altres coses, s’utilitzen per a la militarització de les fronteres.

  Ahmed Mohamed, voluntari de Setem PV i activista de la campanya que també ha intervingut avui davant d’accionistes i la junta directiva de Caixabank, ha apuntat que “el cas d’Indra és molt significatiu, perquè aconsegueix importants contractes públics, que consumeixen grans quantitats dels pressupostos estatals i europeus. Aquests fons podrien dedicar-se a altres qüestions, més necessàries, com són la sanitat o l’educació. Entre aquests contractes s’hi troben els signats recentment per al subministrament de Sistemes de Defensa Electrònica per a les Corbetes Avante-2200 que s'entregaran a l'Aràbia Saudita, i que amb alta probabilitat seran utilitzades per al bloqueig naval al Iemen.

  Mohamed ha posat èmfasi en el fet que Indra també es lucra amb la gestió de les polítiques de control fronterer “que vulneren els drets fonamentals de les persones refugiades que fugen de territoris en conflicte o que simplement es veuen obligades a migrar perquè no poden viure als seus països d'origen per culpa del sistema econòmic que vostès alimenten”.

  Llegeix la intervenció completa de Davi Montesinos a la Junta d'Accionistes aquí i la intervenció de Ahmed Mohamed aquí.

   

 • 31/01/2020

  Arriba el #MSC2020 per centrar el debat en les lluites compartides entre el Sud Global i el Nord

  El Mobile Social Congress (MSC) celebrarà la seva cinquena edició els dies 24, 25 i 26 de febrer a Barcelona. El Congrés, organitzat com cada any per SETEM Catalunya amb la col·laboració de diverses entitats i administracions, constarà de diverses taules de debat i activitats entorn als impactes socials i ambientals de la indústria tecnològica. En l’edició d’enguany es vol oferir una visió sobre les lluites compartides entre el Sud Global i Nord en el sector de la indústria electrònica, afavorint una perspectiva general en les vulneracions i els obstacles que genera la indústria electrònica de manera connectada i comuna.

  Així doncs, aquest MSC2020 se centrarà en les vulneracions de drets humans i en els impactes ambientals que genera el model de producció i consum de la indústria electrònica de manera comuna al Sud Global i Nord, i en la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals que reivindiquen un altre model que posi els drets humans al centre.

   

 • 04/11/2019

  LA TÈXTIL 'UNIQLO' OBRE NOVA BOTIGA A BARCELONA MENTRE SEGUEIX VULNERANT ELS DRETS DE LES SEVES TREBALLADORES

  Mentre la multinacional japonesa Uniqlo continua amb la seva expansió internacional i obre demà dimecres una nova botiga a l'Avinguda Diagonal, (la tercera a Barcelona -el passat 17 d'octubre va obrir la primera a Madrid-), SETEM Catalunya, a través de la Campanya Roba Neta, denuncia que la marca segueix vulnerant els drets i les reivindicacions de les persones que confeccionen les seves peces de roba.

  Nota de premsa íntegra 

   

  Veure Document | Mida 11.7 MB

 • 26/09/2019

  SETEM exigeix una compra pública responsable d’electrònica a les Universitats catalanes

  ‘Universitats en acció’ es el nom de la campanya de mobilització que SETEM Catalunya llença avui amb l’objectiu de garantir la compra pública responsable d’electrònica a les Universitats. L’acció principal d’aquesta campanya és sol·licitar a les comunitats universitàries –alumnat, ex alumnat, PAS i professorat – que es mobilitzin per tal que les universitats públiques catalanes, mitjançant el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), formin part de la FundacióElectronics Watch, la primera organització independent que treballa per millorar les condicions laborals de la indústria electrònica mitjançant el monitoratge amb la participació activa de les persones treballadores i el poder de la compra pública.

  Llegeix la nota de premsa íntegra

   

  Veure Document | Mida 0 Bytes

 • 24/04/2017

  Quatre anys després de l’esfondrament del Rana Plaza poques coses han canviat per a les treballadores de Bangladesh

  La Campanya Roba Neta insta tots els grups parlamentaris de l’Eurocambra a donar suport a la resolució que serà sotmesa a votació en el ple del Parlament Europeu el pròxim 27 d’abril per promoure un major control de les cadenes de subministrament i una major protecció dels Drets Humans en la indústria tèxtil.

   

  Ndp completa aquí.