T'oferim set Camps de Solidaritat a l'Amèrica Llatina:

8.ARGENTINA-Buenos Aires i Santiago del Estero

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/argentina.JPG

Organitzacions locals: MOCASE/SERCUPO/UNICAM/COTRUM. MOCASE: Moviment camperol nascut l'any 1989 a la població de Santiago del Estero que reivindica la dignitat dels camperols i lluita per la sobirania alimentària, la reforma agrària i la justícia social. MOCASE forma part del MNCI (Movimiento Nacional Campesino Indígena) que aglutina altres organitzacions del mateix moviment com SERCUPO (Buenos Aires) i la UNICAM (Universidad Campesina de Santiago del Estero).

Activitat del grup: Formació sobre la realitat social i política de la regió, convivència amb famílies camperoles i col·laboració en algun dels projectes impulsats pel moviment.

Tipologia: Polític i itinerant a diverses comunitats camperoles del nord i del nord-est d'Argentina (Santiago del Estero i Misiones).

Convivència: Famílies i amb l'organització local.

Dates: JULIOL / AGOST. El Camp comença a finals de juliol i acaba a finals d'agost.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 6 participants.

 

 

9.BOLÍVIA - Potosí, Yura i Sucre

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/bolivia_ISALP.jpg

Organització local: ISALP (Investigación Social y Asesoramiento Legal Potosí), organització que treballa per capacitar i reforçar els pobles indígenes i altres sectors marginals de l'altiplà bolivià. L'associació també treballa en programes d'assessorament jurídic i defensa dels Drets Humans.

Activitat del grup: Acompanyament, convivència i activitats formatives amb les comunitats de la zones rurals de Potosí. Visita i intercanvi d'experiències productives per garantir la seguretat alimentària i l'impuls de la sobirania alimentària a les comunitats. Coneixença d'espais de reflexió per tirar endavant diferents iniciatives col·lectives.


L'estada permet conèixer els 
ayllus, és a dir, les diferents comunitats que interrelacionen tres elements: el territori, on viuen les comunitats indígenes (en major número aymaras però també quechuas), la forma de produir (comunal i d'assistència a qui més ho necessita) i les creences i organització política (dual, home-dona, assembleària, de càrrecs temporals ...), tot conjuntament forma un ayllu, la comunitat on es busquen els consensos (mai fan votació), l'horizontalitat i els equilibris complementaris amb l'objectiu del  "bien común".

 

Tipologia: Desenvolupament rural

Convivència: Amb l'organització local

Dates: AGOST.

Durada: 1 mes

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 8 participants.


 

 

10. BRASIL - Maranhao / Sao Paulo

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/brasil.jpg

Organització local: Movimiento de los Trabajadores Rurales sin Terra (MST). Moviment popular de renom internacional actiu en 23 dels 26 estats brasilers, que lluita contra l'explotació de terratinents i les transnacionals i reivindica una reforma agrària que garanteixi els drets dels camperols i una millora en la seva qualitat de vida.

Activitat del grup: Conèixer de primera mà el plantejament polític i l'estructura organitzativa del moviment mitjançant la convivència a assentaments i campaments de l’MST.

Tipologia: Polític i itinerant

Convivència: Amb la contrapart i famílies

Dates: AGOST.

Durada: 1 mes.

Idioma: És convenient entendre i parlar portuguès.

Núm. de persones: 8 participants.

 

 


11. REPÚBLICA DOMINICANA - Padre de las Casas

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/dominicana.jpg

 

Organització local: CEPROS (Centro de Estudios y Promoción Social): Institució d'educació i organització comunitària que treballa en el desenvolupament agropecuari, la capacitació de líders camperols, reforestació i formació sociopolítica de diverses comunitats rurals de Padre las Casas.

Activitats del grup: Convivència a la seu de CEPROS i a diverses famílies camperoles de les comunitats on CEPROS duu a terme projectes de gènere, medi ambient, recursos naturals i programes de formació. S’anirà fent un itinerari per poder conèixer varies de les comunitats on CEPROS treballa, totes situades a la zona de Padre las Casas.

Tipologia: Desenvolupament rural i itinerant a diverses comunitats.

Convivència: Amb l'organització local i famílies.

Dates: AGOST.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà.

Núm. persones: 8 participants. Preferentment de les comarques gironines.


12. EL SALVADOR - San Francisco Javier

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/salvador.JPG

Organització local: COMUS (Asociación Cordinadora de Comunidades Unidas de Usuluán). COMUS és una entitat que al llarg de la seva història s’ha dedicat a lluitar contra les desigualtats socials desenvolupant diversos
projectes per la millora de la vida dels salvadorenys. Al llarg de la seva història, COMUS ha treballat en salut, en educació, en comerç, en cultiu i producció de productes, etc. En l’actualitat, els seus projectes estan centrats en la creació i enfortiment del teixit associatiu de la zona d’Usulutan.

Activitat del grup: suport a diverses activitats de l'organització en les àrees de producció del cafè orgànic, iniciatives econòmiques com la xarxa de botigues comunitàries i el Centre de Negocis i Serveis de grans bàsics. El grup col.laborarà en la organització de la festa anual de Comus, visitarà la universitat de San Salvador (UCA) i altres organitzacions que treballen per la recuperació de la memòria històrica del país durant la guerra civil.
Tipologia: Convivència en famílies i desenvolupament rural
Convivència: En famílies
Dates: 15 JULIOL a 15 AGOST (aprox)

Durada: 1 mes

Idioma: Castellà
Núm. persones: 8 participants

Pots veure el tràiler del documental que estan preparant els participants del Camp 2017:

 

13. GUATEMALA

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/guate.jpg

 

Organització local: CUC (Comité de Unidad Campesina). Organització que lluita contra la discriminació dels pobles indígenes i per millorar les condicions de vida dels camperols. Desenvolupa projectes d'agroecologia, treballa temes de gènere i empoderament dels camperols, mantenint viva la cultura maya, negociant la propietat de la terra, resistint davant les hidroelèctriques, l'extracció minera i els monocultius.

Activitats del grup: Convivència amb famílies de les diferents zones on tenen implantació: Sololá, Quiché, Costa Sur, Cobán o Isabal. Coneixement de projectes de desenvolupament comunitari, agroecologia, equitat de gènere, petites iniciatives econòmiques i programes d’educació popular.

Tipologia: Polític

Convivència: En famílies

Dates: AGOST

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà

Núm. de persones: 8 participants

 


14. CHIAPAS (Mèxic) - San Cristóbal de las Casas

http://www.setem.org/setem_ftp/catalunya/imatges/camps/america/chiapas.JPG

 

Organització local: MAJOMUT. Organització que agrupa més de 1.000 famílies indígenes productores de cafè, que té per objectiu millorar les formes de producció, transformació i comercialització del cafè orgànic i de Comerç Just.

Activitat del grup: Convivència a les comunitats i participació en les tasques agrícoles amb els camperols de cafè orgànic. Possibilitat de participació en tallers agrícoles i d’altres tipologies, segons la planificació de la contrapart.

Tipologia: Comerç Just

Convivència: En famílies

Dates: JULIOL.

Durada: 1 mes.

Idioma: Castellà

Núm. persones: 8 participants.