Un any més hem participat com a membres de la Campanya Banca Armada en les juntes d’accionistes de Caixabank (Vlència) i del Banc Sabadell (Alacant).
Enguany hem toranat a posar el focus en la creixent militarització de fronteres, responsable de la mort de milers de persones. Ha assenyalat les xifres recollides a la Frontera Occidental Euroafricana, on es troben algunes de les rutes migratòries més mortíferes del món: “Segons l’últim informe de l’organització Caminando Fronteras, només l’any 2023 va haver-hi 6.618 víctimes mortals, que equival a 18 morts diàries de persones migrants i refugiades”. L’activista David Montesinos ha destacat que CaixaBank es troba en la quarta posició del ránking espanyol de la Banca Armada i la militarització de fronteres, havent invertit entre 2020 i 2022 més de 182 milions de dòlars en empreses del sector armamentista. Des de l’any 2020, CaixaBank ha adquirit 5 milions d’euros en bons de Indra, empresa que dedica al voltant del 27% de la seva producció a desenvolupar electrònica militar, simuladors de vol i sistemes de tir i de defensa electrònica que, entre altres coses, s’utilitzen per a la militarització de fronteres. Indra també s’encarrega del Sistema Integral de Vigilància Exterior, que està situat per tota la costa sud d’Espanya.
Per altra banda, el nostre company Javi Toca, ha tornat a assenyalar la relació financera que manté CaixaBank amb la indústria de les armes en general i, en concret, amb empreses fabricadores d’armes nuclears. “Durant el període 2021-2023 han facilitat préstecs per un valor de més de 102 milions d’euros a Boeing, cinquè fabricant mundial d’armes”, responsable de components clau per a míssils i sistemes de míssils nuclears estatunidencs, com el Minuteman, el Trident i el Standoff, així com per a les bombes nuclears B-61.
L’activista ha finalitzat la seva intervenció amb una crida a frenar l’espiral armamentista: “L’existència de més armes nuclears no evita el seu ús, sinó que fa més probable la seva proliferació i la pèrdua de control sobre la seva possible utilització per part de governs o grups armats. Dediquin els 102 milions que han destinat a la proliferació nuclear i d’armes de guerra a promoure el desarmament i la pau.”
Pel que fa el Banc Sabadell també s’ha denunciat la seua vinculació amb empreses fabricants d’armes nuclears, armes que es continuen produint tot i que estan prohibides pel Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) aprovat per l’ONU i en vigor des de fa tres anys. El Tractat a més de prohibir la producció i el comerç d’armes nuclears i els seus components, també prohibeix que s’assisteixi o s’ajudi de qualsevol forma perquè aquesta producció i distribució es produeixi.Segons han denunciat les activistes i documenta l’últim informe de la campanya “Don’t Bank on the Bomb”, el Banc Sabadell ha finançat els últims anys diverses empreses de producció i desenvolupament d’armes nuclears, entre les quals trobem Airbus, General Dynamics, AECOM o Raytheon. Respecte a l’any passat, cal destacar l’aparició d’una nova empresa, l’estatunidenca Peraton Inc., que va rebre més de 9 milions d’euros en bons el 2023. Aquesta empresa finança, al costat d’unes altres ben conegudes com Honeywell International, el Sandia National Laboratory, un laboratori especialitzat en la recerca i desenvolupament de tecnologia i armament nuclear on es produeixen i modernitzen caps nuclears i bombes de diferents tipus (e.g. míssils Trident II D5, caps nuclears W88, W87, W80…) i s’adapten per al seu ús en míssils i submarins.