Un proveïdor d’Apple vulnera 86 formes de drets laborals a la Xina

02/set./2013 | Notícia

L’empresa taiwanesa Pegatron Corp, que actualment produeix un terç de tots els iPhones i iPads del món, sembla no ser millor que Foxconn pel que fa al respecte als drets humans dels seus treballadors i treballadores. Foxconn, també proveïdor d’Apple, es va donar a conèixer globalment per l’elevada xifra de suïcidis que havien tingut lloc a les seves fàbriques.

Una investigació recent de China Labor Watch realitzada a tres fàbriques del grup Pegatron a la Xina amb un total de 70.000 persones treballadores, revela almenys 86 formes diferents de violacions dels drets laborals. Entre elles, trobem treball amb menors d’edat, incompliments de contracte, hores de treball excessives, salaris insuficients, condicions de treball i habitatge deficients, problemes de salut i seguretat en el treball i abusos per part de la direcció.

En resum, les fàbriques de Pegatron estan violant un gran nombre de lleis i normatives xineses i internacionals, així com les normes del propi codi de conducta de responsabilitat social d’Apple.

Segons l’estudi, les condicions d’aquestes fàbriques són tan lamentables que la majoria de les persones treballadores es nega a seguir treballant allà per molt temps. En un període de dues setmanes, 30 de les 110 noves incorporacions en una de les tres fàbriques havia deixat la feina.

Apple havia realitzat promeses sobre el comportament dels seus proveïdors, cosa que els fa còmplices de les violacions detectades en aquestes fàbriques. El fet de passar la seva producció de Foxconn a Pegatron, més que millorar el seu expedient d’RSC, sembla més aviat estar reforçant el model de violacions laborals com a forma d’augmentar el seu avantatge competitiu.

Segons Carolyn Wu, portaveu a Beijing d’Apple, “no tolerarem desviacions del nostre codi”, i “ens assegurarem que es prenguin les accions correctores necessàries i informarem de qualsevol violació del nostre codi de conducta”.

Malgrat els esforços realitzats per Apple per frenar l’abús als treballadors i treballadores que fabriquen els seus productes, com unir-se a l’Associació per al Treball Just (FLA, per les sigles en anglès) i al programa d’electrònica d’IDH, l’informe de CLW mostra que encara queda un llarg camí per recórrer, i fa especial èmfasi en això comparant les 17 promeses socials que Apple havia realitzat amb 17 realitats contradictòries revelades per la investigació. És a dir, segueixen produint-se greus violacions en la seva cadena de subministraments, lligades, sobretot, als pics de producció per llançar a temps nous productes, ia les seves polítiques de preus, que deixen poc espai als proveïdors per millorar les seves condicions.

Nova campanya de SETEM
En breu, presentarem la nova campanya de SETEM per denunciar les vulneracions dels drets laborals en la fabricació de productes d’electrònica i posarem ènfasis en el poder que tenen les administracions públiques, amb el seu gran volum de compres, per capgirar aquesta greu situació. Estigues atent/a!