Mou-te i canviarem el món

Celebrem i recordem la primera ocupació de terres del MST a Brasil

28 octubre 2021

Un dia com avui, 29 d’octubre de 1985, 2.500 famílies sense terres van arribar a la finca Fazenda Annoni, d’unes 9.300 hectàrees, per ocupar-la. La policia va intentar expulsar-los de la finca, però va ser en va, ja que els activistes eren nombrosos i van aconseguir resistir mentre es preparaven per a la nova vida. El 1987, el govern va acceptar que els treballadors es quedessin a la finca. Els membres del MST que van ocupar la Fazenda Annoni van experimentar la recompensa directa del seu treball dur i van inspirar altres activistes sense terra al Brasil.

Des d’aleshores, El Moviment dels Treballadors Sense Terra del Brasil (MST), s’ha consolidat com un dels moviments socials més grans d’Amèrica Llatina, amb al voltant d’un milió i mig de membres.

Durant dècades ha actuat sota el lema «Ocupar, resistir, produir» per assentar pagesos sense terra en finques inutilitzades del Brasil, país on el 3% de la població posseeix més de dos terços de la terra cultivable.

Al llarg dels 36 anys d’existència, l’MST ha expropiat més de 14 milions d’hectàrees i ha assentat més de 400.000 famílies. Els assentaments, que moltes vegades estan organitzats de forma cooperativa (amb excepcions), tenen centenars d’escoles construïdes per l’MST, on han après a llegir i escriure desenes de milers de persones. A mesura que creixia, el moviment s’ha anat forjant la pròpia presència social autònoma mitjançant l’acció directa i s’ha convertit en una gran força política al Brasil.

Les campistes de SETEM que van fer una estada de camps al Brasil l’any 2019, han produit tres peces de vídeo, en les quals s’explica l’experiència del MST, i com ha construit alternatives per compensar la manca d’accés a la terra dels camperols i camperoles. Els vídeos son un bon resum de les fites aconseguides pel moviment.

OCUPAR

RESISTIR

PRODUZIR

¡Entre totes tot!

Inscriu-te en el nostre butlletí i comença a viure amb una solidaritat activa.​

Entre totes, tot!

Uneix-te a Setem per a ser partícip de les nostres campanyes i iniciatives. Construïm un món més just!

X