Primera Trobada de Xarxes d’Economia Solidària de Catalunya: Sí que hi ha alternatives!

28/jul./2014 | Notícia

Més de quaranta persones i entitats carregades de bona energia ens vam trobar per conèixer-nos en la primera Trobada de Xarxes d’Economia Solidària de Catalunya, organitzada per SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària (XES) en el marc del mapa Pam a Pam.

El passat dissabte 19 de juliol, a l’espai autogestionat Can Batlló, vam reunir-nos per descobrir que estem fent cadascuna a casa nostra en relació amb l’Economia Social i Solidària (ESS) i com podem participar plegades en aquesta nova etapa en la que Pam a Pam funcionarà com una eina de visibilització però també d’articulació de l’ESS.

Després del vermut de benvinguda, l’Anna Fernàndez, coordinadora del projecte, va fer un recorregut per la vida de Pam a Pam assenyalant la voluntat del mateix d’esdevenir l’eina clau de l’ESS a Catalunya i ressaltant la importància de la construcció participativa continua, és a dir, que entre totes continuem mapejant alternatives dia rere dia i validant-les amb els nous criteris de l’ESS.

Del consum responsable a l’economia solidària
Durant la trobada es va recordar que Pam a Pam va néixer com una iniciativa de SETEM Catalunya per donar resposta a totes les persones que, conscients de les injustícies existents en el model de producció i consum actual, volien alternatives responsables per consumir alimentació, roba i banca, a Barcelona.

Però al llarg dels mesos de vida del projecte, SETEM Catalunya ha anat rebent moltes demandes i propostes d’ampliació, tant a nivell territorial com sectorial. En paral·lel, a la Xarxa d’Economia Solidària (XES) han anat arribant moltes persones i entitats amb ganes d’enfortir el moviment de l’ESS a tota Catalunya. I és així com SETEM i la XES decideixen trobar-se per pensar plegades com donar resposta a ambdós aspectes: Per una banda, el com visibilitzar les alternatives del món de l’ESS de cara a la ciutadania, i per l’altra, la forma d’articular iniciatives al territori, conèixer-les millor i saber com podem treballar plegades. Un gran repte que es vol assumir des d’aquesta segona fase del projecte, convertint així Pam a Pam en una eina de visibilització però també d’articulació.

En definitiva, el nou Pam a Pam busca ser l’eina tècnica, dinàmica i flexible, per crear i enfortir un moviment d’ESS a Catalunya, conscient que l’ESS ha crescut molt en els últims anys i que pel territori proliferen constantment noves iniciatives (des d’una cooperativa a un grup de criança o un equipament autogestionat).

Durant la tarda es va presentar una primera proposta de qüestionari de criteris d’ESS per mapejar iniciatives i es va treballar en grups, entrevistant cinc experiències d’ESS a Catalunya per validar el qüestionari i detectar participativament quines millores aplicar. La jornada va acabar amb la presentació de les primeres propostes de nova web i presentant les diferents dinamitzadores territorials per tal que totes les persones i col·lectius coneguessin la seva referent territorial.

Xinxetes Taronges, Altermercat i CASAL, Xarxa Verda de la Vall de Rafamans, Treballem Bé, La Seca, revista Opcions, Ecoxarxa Girona, Banc del Temps Pla de Palau, Iacta Sociojuridica, La Ciutat Invisible, ASiA- Associació Salut i Agroecologia, Ecoxarxa del Bages, ABCCoop, Coop57, Som Energia, Ateneu de Caldes, Cooperativa el Brot Reus… Moltes gràcies per la vostra implicació i entusiasme! Ja hem escrit juntes l’inici d’un projecte ben ambiciós que poc a poc farem realitat entre totes!

 


Proposta de divisió de sectors i subsectors de l'economia solidària. Fes clic en la foto per veure-ho ampliatProposta de divisió de sectors i subsectors de l’economia solidària. Fes clic en la foto per veure-ho ampliatUn dels moments del debat de la trobadaUn dels moments del debat de la trobadaHi ha multitud d'experiències d'economia solidària al territoriHi ha multitud d’experiències d’economia solidària al territori