Parlem del dret a reparar a Ràdio 4

20/gen./2021 | Notícia

El 2021 serà l’any del dret a reparar. Moltes organitzacions a la UE treballem plegades perquè així sigui. Ho ha explicat als micròfons de Ràdio 4 Marta Anglès, una de les responsables de la campanya Electrònica Justa de SETEM.

El 2020 va finalitzar amb un acord clar i explícit per part del Parlament Europeu a la reparació d’aparells electrònics, i enguany el Consell ha de recollir el guant i aprovar les legislacions pertinents en el nou full de ruta verd de la Unió Europea. 

Des de SETEM continuem fent incidència per aconseguir que aquest canvi sigui real i comporti una rebaixa dels 12 milions de tones de brossa electrònica que es generen anualment a la UE. A l’Estat espanyol es produeixen 900.000 tones anuals de residus electrònics. 

Cal avançar en el desenvolupament de lleis destinades a allargar la vida útil de productes, com ara telèfons intel·ligents i portàtils. També en un sistema d’etiquetatge obligatori per informar els consumidors sobre el nivell de reparabilitat dels productes venuts a les botigues i en línia, i obligar els fabricants a proveir recanvis i components per a fer-ho, sense haver de disposar d’eines especials i els aparells hauran de funcionar com a nous. 

Hi ha un camí vers la reutilització i la sostenibilitat. Queden mesos al davant perquè la normativa es desenvolupi, però és clar que el 2021 el dret a reparar serà ja una realitat i comportarà canvis molt importants per les consumidores. 

Escolteu l’entrevista sencera

Nota de Premsa relacionada