La fàbrica de Bangla Desh incendiada dissabte passat produïa per Bershka i Lefties (del grup Inditex) i altres marques internacionals. Set treballadores van morir, quatre d’elles noies de tan sols 17 anys.
La xarxa internacional Campanya Roba Neta, que lidera SETEM a l’estat Espanyol, juntament amb els sindicats i organitzacions de drets humans de Bangla Desh exigeixen a les marques involucrades que assumeixin la seva responsabilitat. No només han de socórrer les víctimes i indemnitzar les famílies de les persones mortes sinó que han d’adoptar mesures urgents per prevenir més morts.
L’incendi de la fàbrica Smart Exports que es va desencadenar dissabte passat enDhaka no és un cas aïllat. Aquest últim incendi segueix el mateix patró de negligència i impunitat que s’ha cobrat la vida de 600 persones en la indústria de roba de Bangla Desh només des del 2006. Mentre les marques i els minoristes no abordin les causes fonamentals d’aquest tipus de tragèdies, seguirem lamentant la mort de treballadores joves, aquelles que estan darrere de la roba que vestim.
Organitzacions de Bangla Desh van aconseguir reunir etiquetes a la fàbrica sinistrada que vinculen Smart Exports amb les marques espanyoles Bershka i Lefties (pertanyents al grup Inditex), l’alemanya Kik així com les marques de moda franceses New Look, Scott & Fox i Invest Solo.
No és la primera vegada que el grup Inditex, l’empresa de moda del món, es veu involucrada en accidents mortals relacionats amb la manca de seguretat a les fàbriques on produeix la seva roba. Tampoc a l’empresa alemanya Kik ja Només Invest li són aliens els accidents mortals. El 2005, 64 persones van morir a la fàbrica Spectrum que produïa per a Inditex, Només Invest i Carrefour entre altres empreses europees. Kik produïa a la fàbrica Tazreen Fashion, quan un incendi va matar a 112 treballadors / es el passat mes de novembre i també a Ali Enterprise la fàbrica del Pakistan incendiada al setembre portant per davant la vida de 300 persones. Tazreen Fashions també va produir per les espanyoles Sfera i Hipercor (del grup El Corte Inglés) mesos abans que es produís l’incendi.
“Els i les treballadores continuen morint, i les marques segueixen desaprofitant el temps i posant excuses en lloc de passar a l’acció. Inditex segueix sense signar el Programa per millorar la seguretat de les fàbriques de Bangla Desh, cosa que li demanem fa més d’un any. Kik encara no ha pagat a les víctimes Tazreen Fashions la indemnització i no tenen atenció mèdica. Mentrestant, totes les marques seguiran ampliant la seva producció a Bangladesh, sabent que els edificis no són segurs “, diu Ineke Zeldenrust, del Secretariat Internacional de la Campanya Roba Neta.
Per prevenir que ocorrin més tragèdies com aquestes en el futur, la Campanya Roba Neta reclama des de fa més d’un any a les empreses que es subministren a Bangla Desh que s’uneixin al Programa de Seguretat en les fàbriques de Bangla Desh. Aquest programa ha estat desenvolupat pels sindicats de Bangla Desh, el sindicat global IndustriAll i organitzacions de defensa dels drets laborals (entre elles la xarxa internacional Campanya Roba Neta). Contempla entre altres elements la realització d’inspeccions independents, l’obligatorietat de realitzar reparacions en les fàbriques i assigna un rol central als / les treballadors / es i sindicats en la supervisió i implementació del programa. Les empreses PVH (grup de Calvin Klein) i Tchibo ja s’han sumat a aquest programa.
La xarxa internacional Campanya Roba Neta juntament amb els sindicats i organitzacions pro-drets humans de Bangla Desh continuarà treballant per reclamar justícia cap a les víctimes i exigir que les marques internacionals juntament amb altres actors implicats adoptin solucions estructurals que acabin amb aquesta sagnia de vides. Aquestes morts podrien i s’haurien d’haver evitat.
Nota de Premsa (en castellà)