Llum verda a la Llei de Creació del Centre d’Empreses i Drets Humans, una llei pionera al món proposada per la societat civil

12/oct./2020 | Notícia

La proposta de Llei ha passat el tràmit amb el suport de JuntsxCat, ERC, PSC, Comuns i CUP-CC i l’oposició de Ciutadans i el PP. Aquesta llei situaria Catalunya a l’avantguarda de les Nacions Unides, on s’està treballant per a la creació d’un Tractat Vinculant per al control de l’acció de les transnacionals en relació al compliment dels drets humans.

El passat divendres 9 d’octubre, el Ple del Parlament de Catalunya va admetre a tràmit la Llei de Creació del Centre d’Empreses i Drets Humans que es va registrar al Parlament el passat 2 de juliol amb el suport dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, Socialistes i Units per Avançar, Catalunya en Comú Podem i CUP-Crida Constituent. Es va rebutjar així l’esmena a la totalitat presentada pel PP, que només ha rebut el suport de Ciutadans, gràcies als vots dels mateixos grups que havien registrat la llei (JuntsxCat, ERC, Comuns, PSC i CUP-CC). Aquesta proposta està impulsada pel Grup Català d’Empresa i Drets Humans de Lafede.cat, del qual en forma part SETEM, i la Taula Catalana per la Pau i els drets Humans a Colòmbia.

Ara cal crear una ponència de llei al Parlament, per debatre el text proposat que hem treballat i proposat des de  la societat civil amb els partits polítics i pactar un text definitiu.

Aquesta aprovació arriba després d’un llarg procés d’incidència política de la societat civil on el Parlament de Catalunya ha mostrat reiteradament el seu suport a la creació del Centre amb tres resolucions: el 2016, el 2019 i més recentment el 25 de juny d’aquest any (dos d’elles per unanimitat i la tercera per majoria absoluta). Amb l’aprovació d’aquesta Llei, Catalunya passarà a ser pionera en la defensa dels drets humans en el món i en garantir l’actuació responsable de les empreses transnacionals de matriu catalana, tal i com s’està sol·licitant des de Nacions Unides.

Què és i quin objectiu té el Centre?

El futur Centre Català d’Empreses i Drets Humans serà un organisme públic i independent que retrà comptes a la societat civil, al Parlament i al Govern de la Generalitat. El seu principal objectiu serà el seguiment i l’avaluació de l’impacte, sobre els drets humans i el medi ambient de comunitats o regions d’altres països, per part d’empreses amb seu a Catalunya i/o que tenen inversions i activitats a Catalunya.

L’objectiu del Centre Català és, per tant, controlar l’acció exterior de les empreses transnacionals que operen a altres països i que tenen estrets vincles amb el territori català. Aquesta proposta és pionera al món i segueix les línies de treball de les Nacions Unides on s’està debatent i treballant per a crear un Tractat Vinculant que vagi en la mateixa línia. Es pretén que aquest Centre tingui la capacitat de rebre queixes i denúncies específiques per tal que col·lectius afectats directament per les empreses puguin adreçar-s’hi, i aquest pugui engegar un procés d’investigació i de diàleg. A més, es proposa que tingui capacitat sancionadora quan les empreses no facilitin tota la informació requerida per l’administració.

El Centre també impulsarà propostes de regulació i disseny de polítiques públiques, per exemple, en els processos de contractació pública. Una de les seves tasques més importants serà la recerca i seguiment dels casos de vulneració dels drets humans, sobretot en països empobrits.

Amb aquesta Llei es preveu que no sigui possible que el Govern contracti a empreses que generen impactes negatius a altres països com és el cas de les empreses del Grup ACS (accionista principal Florentino Pérez), que causen impactes negatius en l’àmbit ambiental, social i econòmic a Guatemala, alhora que també tenen complicitats en zones ocupades a Palestina, entre d’altres.

A la web d’ alertadh.org es troben diferents casos d’empreses transnacionals amb vinculació catalana que vulneren els drets humans allà on treballen.

Enllaços d’interès