Mou-te i canviarem el món

Llum verda a la Llei de Creació del Centre d’Empreses i Drets Humans, una llei pionera al món proposada per la societat civil

12 octubre 2020

La proposta de Llei ha passat el tràmit amb el suport de JuntsxCat, ERC, PSC, Comuns i CUP-CC i l’oposició de Ciutadans i el PP. Aquesta llei situaria Catalunya a l’avantguarda de les Nacions Unides, on s’està treballant per a la creació d’un Tractat Vinculant per al control de l’acció de les transnacionals en relació al compliment dels drets humans.

El passat divendres 9 d’octubre, el Ple del Parlament de Catalunya va admetre a tràmit la Llei de Creació del Centre d’Empreses i Drets Humans que es va registrar al Parlament el passat 2 de juliol amb el suport dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, Socialistes i Units per Avançar, Catalunya en Comú Podem i CUP-Crida Constituent. Es va rebutjar així l’esmena a la totalitat presentada pel PP, que només ha rebut el suport de Ciutadans, gràcies als vots dels mateixos grups que havien registrat la llei (JuntsxCat, ERC, Comuns, PSC i CUP-CC). Aquesta proposta està impulsada pel Grup Català d’Empresa i Drets Humans de Lafede.cat, del qual en forma part SETEM, i la Taula Catalana per la Pau i els drets Humans a Colòmbia.

Ara cal crear una ponència de llei al Parlament, per debatre el text proposat que hem treballat i proposat des de  la societat civil amb els partits polítics i pactar un text definitiu.

Aquesta aprovació arriba després d’un llarg procés d’incidència política de la societat civil on el Parlament de Catalunya ha mostrat reiteradament el seu suport a la creació del Centre amb tres resolucions: el 2016, el 2019 i més recentment el 25 de juny d’aquest any (dos d’elles per unanimitat i la tercera per majoria absoluta). Amb l’aprovació d’aquesta Llei, Catalunya passarà a ser pionera en la defensa dels drets humans en el món i en garantir l’actuació responsable de les empreses transnacionals de matriu catalana, tal i com s’està sol·licitant des de Nacions Unides.

Què és i quin objectiu té el Centre?

El futur Centre Català d’Empreses i Drets Humans serà un organisme públic i independent que retrà comptes a la societat civil, al Parlament i al Govern de la Generalitat. El seu principal objectiu serà el seguiment i l’avaluació de l’impacte, sobre els drets humans i el medi ambient de comunitats o regions d’altres països, per part d’empreses amb seu a Catalunya i/o que tenen inversions i activitats a Catalunya.

L’objectiu del Centre Català és, per tant, controlar l’acció exterior de les empreses transnacionals que operen a altres països i que tenen estrets vincles amb el territori català. Aquesta proposta és pionera al món i segueix les línies de treball de les Nacions Unides on s’està debatent i treballant per a crear un Tractat Vinculant que vagi en la mateixa línia. Es pretén que aquest Centre tingui la capacitat de rebre queixes i denúncies específiques per tal que col·lectius afectats directament per les empreses puguin adreçar-s’hi, i aquest pugui engegar un procés d’investigació i de diàleg. A més, es proposa que tingui capacitat sancionadora quan les empreses no facilitin tota la informació requerida per l’administració.

El Centre també impulsarà propostes de regulació i disseny de polítiques públiques, per exemple, en els processos de contractació pública. Una de les seves tasques més importants serà la recerca i seguiment dels casos de vulneració dels drets humans, sobretot en països empobrits.

Amb aquesta Llei es preveu que no sigui possible que el Govern contracti a empreses que generen impactes negatius a altres països com és el cas de les empreses del Grup ACS (accionista principal Florentino Pérez), que causen impactes negatius en l’àmbit ambiental, social i econòmic a Guatemala, alhora que també tenen complicitats en zones ocupades a Palestina, entre d’altres.

A la web d’ alertadh.org es troben diferents casos d’empreses transnacionals amb vinculació catalana que vulneren els drets humans allà on treballen.

Enllaços d’interès

¡Entre totes tot!

Inscriu-te en el nostre butlletí i comença a viure amb una solidaritat activa.​

Entre totes, tot!

Uneix-te a Setem per a ser partícip de les nostres campanyes i iniciatives. Construïm un món més just!

X