La cara oculta de Shein, el gegant xinès de moda online que arrasa entre la generació TikTok

05/oct./2022 | Notícia

Sense contracte, jornades de 75 hores i greus mancances en seguretat

Té 5.4 milions de seguidors a TikTok i ja trepitja els talons a gegants com ZARA o H&M. L’any 2021, Shein va superar Amazon com a aplicació de consum més descarregada als Estats Units. Un informe elaborat per Public Eye, traduït i difós ara en català per la Campanya Roba Neta en el Dia Mundial pel Treball Digne, posa de manifest els abusos laborals d’aquest gegant xinès.

Fes clic per llegir l’informe en català.

Qui és Shein?

És una gran desconeguda entre la població major de 30 anys, però arrasa entre la generació TikTok i ha aconseguit en molt poc temps posicionar-se com una de les grans empreses tèxtils del món. Com? A través d’una botiga virtual amb gran varietat de roba descaradament barata i presència agressiva en internet i les xarxes socials. Les publicacions de TikTok amb l’etiqueta #sheinhaul comptabilitzen un total de 6.8B de visualitzacions.

A Espanya el seu compte d’Instagram gairebé aconsegueix els 600.000 seguidors. A més, Shein té contracte amb una legió d’influencers -sobretot dones- perquè comparteixin la roba que hi han comprat i en facin publicitat. Alguns d’aquests vídeos compten amb més de dos milions de reproduccions (poden veure’s amb l’etiqueta #sheinhaul).

“Fins ara, Zara era l’exemple de moda ràpida, amb un cicle de producció de tres a quatre setmanes. Però Shein pot produir un vestit en una setmana, des del disseny fins a l’embalatge. Ha canviat el model de consum entre les joves. I volíem saber quina era la cara fosca d’aquest èxit i quines condicions suposa aquest nou model en la seva cadena de producció”, afirma Judith Talvy, portaveu de la Campanya Roba Neta, impulsada per SETEM.

Shein ha aconseguit atrapar a H&M i Inditex també en termes d’ingressos. Encara que no hi ha xifres fiables sobre els beneficis (Shein no revela cap informació sobre els seus ingressos), segons un informe xinès de 2020, aquell any la companyia va guanyar prop de 10.000 milions de dòlars.

La cara oculta

Per a produir tan ràpid i tan barat, Shein depèn d’una xarxa de proveïdors principals i també de molts subcontractistes als quals es deriven les comandes. “Aquestes empreses estan subcontractades pels proveïdors de Shein, i en cas d’accidents o d’impagaments de salaris, Shein no sentiria cap responsabilitat”, assegura Judith Talvy.

La majoria de les persones que hi treballen són migrants, homes i dones procedents de províncies xineses on els salaris són més baixos. Volen guanyar els màxims diners possibles en el menor temps. Cobren per peça de roba i per a guanyar un sou relativament decent han d’estar disposats a doblar la jornada laboral: més de 75 hores de treball setmanals. Són jornades diàries de tres torns, un d’ells nocturn. Molts no descansen ni un sol dia a la setmana (segons la legislació xinesa, una setmana laboral pot tenir un màxim de 40 hores, les hores extraordinàries no poden superar les 36 al mes i els treballadors han de tenir almenys un dia de descans per setmana).

Sense contracte

Moltes de les empreses que subcontracta Shein no realitzen contractes laborals. Encara que és habitual a la Xina que tallers petits i informals no subscriguin contractes, sí que resulta sorprenent que les empreses amb més de 100 treballadors tampoc ho facin i corrin el risc de pagar indemnitzacions importants (la legislació xinesa obliga les empreses a contractar formalment els seus treballadors i facilitar-los una còpia del contracte). Condicions similars prevalen en l’enorme magatzem principal de Shein, situat a una hora amb cotxe de Guangzhou. Ocupa més de 10.000 persones i funciona les 24 hores del dia. Les jornades laborals de dotze hores són una pràctica habitual.

Mancances en la seguretat

Segons un dels propietaris de les desenes de tallers a Nancun Village, tot el poble fabrica gairebé en “exclusiva” per a Shein. “Dins dels tallers tot és tan estret com en els petits i tortuosos carrers d’aquest barri”, relaten els investigadors. Bosses plenes de roba i rotllos de tela bloquegen passadissos i escales.

Això no sols passa en els nombrosos tallers petits, sinó també en algunes de les empreses més grans situades en el “Shein Village”. Segons una investigadora, en la seva visita “no va veure ni una sola sortida d’emergència i va alertar que les entrades i escales no permeten que les persones treballadores surtin del local ràpidament. A més, les finestres del pis superior tenen reixes. No vull ni pensar què passaria si es declarés un incendi”, conclou.

I més encara: opacitat fiscal, irresponsabilitat i denúncies de dissenyadors

Public Eye també ha examinat la complexa estructura corporativa de Shein i ha trobat una gran quantitat d’entitats offshore per a disfressar la propietat i evitar impostos, la qual cosa sembla ser una pràctica comuna també a la Xina.

El model de negoci de Shein està configurat per a controlar la major part possible de la cadena de producció, assumint al mateix temps la menor responsabilitat possible. L’única solució per a contrarestar aquest sistema és exigir transparència en les cadenes de subministrament i introduir lleis i polítiques per fer responsables a les empreses de les condicions en les seves fàbriques.

Shein també ha estat acusada repetidament de manipular les ressenyes en línia i molts dissenyadors i dissenyadores han pogut demostrar que els havia robat els seus dissenys.

L’elaboració de l’informe

Per a l’elaboració d’aquest informe, Public Eye ha comptat amb la col·laboració d’investigadors procedents d’una organització que defensa els drets laborals en el sud de la Xina, que han de romandre en l’anonimat per raons de seguretat. Van viatjar als estrets carrers de la ciutat de Guangzhou a la Xina, on Shein té la seva seu i on es troben els seus proveïdors més importants. Aquests investigadors van aconseguir localitzar un total de 17 empreses que subministren a Shein, i hi van entrevistar treballadors i treballadores.

Campanya #LaCaraOcultadeShein

Des de la Campanya Roba Neta, impulsada per Setem, convidem a consumidores, activistes i influencers a sumar-se a la campanya de denúncia per xarxes socials amb el hashtag #LaCaraOcultadeShein. Exigim a l’empresa transparència i responsabilitat! Podeu compartir els materials dels nostres perfils, i us animem a gravar el vostre propi vídeo per difondre les conclusions de l’informe!