Jornada 21/04 | El Centre Català d’Empresa i Drets Humans

06/abr./2022 | Notícia

Dijous 21 d’abril de 2022 el grup d’Empresa i Drets Humans de Lafede.cat, del qual SETEM en formem part, organitzem la Jornada “El Centre Català d’Empresa i Drets Humans, una eina pionera per posar fi a les vulneracions de les transnacionals” al Convent de Sant Agustí de Barcelona.

Inscriu-te en aquest enllaç: www.bit.ly/CCEDH

El passat febrer el Parlament de Catalunya acceptava a tràmit la Proposta de Llei de Creació del Centre Català d’Empresa i Drets Humans, un centre d’avaluació de l’impacte sobre els drets humans i ambientals de l’acció exterior de les empreses que es relacionen amb l’administració catalana. Aquesta proposta de llei neix del grup d’Empresa i Drets Humans, qui fa anys que treballa per la implementació d’un marc normatiu que acabi amb la impunitat transnacional que molt sovint genera greus vulneracions de drets al Sud Global. La proposta de llei és un reflex del compromís de la societat de Catalunya amb els Drets Humans, pel que compta amb el suport de més de 8.000 entitats i cooperatives de Catalunya.

La proposta de llei catalana sorgeix en un moment on tant Nacions Unides com la Unió Europea i l’Estat espanyol debaten altres marcs normatius per regular l’acció exterior de les nostres empreses i l’impacte que generen. La més avançada és la nova Directiva Europea sobre Diligència Deguda de les empreses en matèria de drets humans i medi ambient en les cadenes de subministrament presentada a finals de febrer de 202.

Com cassen els nous marcs normatius i la diligència deguda amb la proposta de llei pel Centre Català d’Empresa i Drets Humans? En què consistirà el Centre Públic i com abordarà les vulneracions de drets humans comeses al Sud Global? Sobre quins casos actuals podria estar actuant el Centre ara mateix?

No us perdeu la jornada del 21 d’abril, que compta amb tres taules rodones.

El matí compta amb la taula “És útil la diligència deguda per garantir el respecte dels DDHH?” per debatre amb l’Adoración Guamán i en Luis Rodríguez-Piñero, reconegudes expertes i asesores en diferents processos normatius en matèria d’empresa i drets humans, les possibilitats i limitacions que ofereix la diligència deguda. La segona taula “Per què és necessari crear el Centre Català?” té per objectiu donar veu a representants del món municipal, associatiu i sindical que han donat suport a la llei, com és l’AESCAT, el FCCD i els tres sindicats Intersindical-CSCUGT Catalunya i CCOO Catalunya.

Per la tarda, la última taula “Com pot ajudar el Centre a les lluites de les organitzacions de la societat civil d’arreu?” vol fer un exercici sobre com el Centre podrà abordar casos de vulneracions actuals comesos per empreses catalanes o amb relació amb l’administració catala, i al seu torn, ajudar a les lluites per fer un món millor de moviments com la Xarxa per la Sobirania Energètica, la Xarxa per la Justícia Climàtica, i la comunitat Palestina de Catalunya.

Inscriu-te en aquest enllaç: www.bit.ly/CCEDH