Mou-te i canviarem el món

Tancament de la Setmana de negociacions sobre el Tractat Vinculant a Ginebra

1 novembre 2021

Estats del Sud Global i societat civil mantenen l’impuls per regular les empreses transnacionals en el dret internacional dels drets humans

Del 25 al 29 d’octubre els Estats membres de les Nacions Unides van continuar les negociacions per l’elaboració d’un instrument internacional jurídicament vinculant per regular, en el dret internacional dels drets humans, les activitats de les empreses transnacionals (ETNs), incloent-hi tots els actors al llarg de les cadenes de producció globals.

En aquestes dates, el Grup intergovernamental de treball de composició oberta (OEIGWG per les sigles en anglès) va dur a terme la 7a sessió d’aquest històric procés a la seu del Consell de Drets Humans, al Palau de les Nacions a Ginebra.

En aquesta sessió hi van participar 69 Estats al llarg de la setmana. El més important és que alguns dels continguts principals i indispensables, conformes amb el mandat de la Resolució 26/9 del Consell de Drets Humans l’objectiu del qual és eliminar en els drets internacionals dels drets humans les llacunes que donen impunitat a les ETNs, van ser rescatats i reintroduïts i defensats per alguns Estats. Destaquem entre d’altres la bona participació constructiva de Sud-àfrica, Egipte, Palestina, Camerun, Namíbia, Panamà i Cuba.

Julia García, del Moviment d’Afectats i Afectades per Represes (MAB, per la seves sigles en portuguès) i coordinadora de la Campanya Global, va dir:

“Rebem positivament que molts Estats estiguin deliberant sobre obligacions directes i clares per a les empreses transnacionals i d’altres empreses amb activitat transnacional, per tal de superar així les limitacions normatives nacionals que contribueixen a la impunitat. Destaquem també la importància de les propostes que han defensat la inclusió expressa de la primacia dels drets humans sobre els drets de les empreses al llarg de tota la cadena de producció global.”

Com cada any el paper de la societat civil va ser fonamental, defensant la continuïtat del procés i alimentant-lo amb anàlisi detallada, sòlids arguments i propostes de contingut molt específiques. La Campanya Global per Reivindicar la Sobirania dels Pobles, Desmantellar el Poder de les Transnacionals i Posar Fi a la Impunitat (la Campanya Global), que representa 260 milions de persones afectades per Empreses Transnacionals a tot el món, va participar directament en les negociacions reprenent parcialment la presència física que no va ser possible garantir l’any passat a causa de la pandèmia de COVID19.

Raffaele Morgantini, del CETIM i coordinador de la Campanya Global a l’ONU, va explicar que “alguns Estats del bloc de països del món occidental i representants del sector empresarial van defensar reiteradament la pertinència dels marcs voluntaris existents i van intentar fins i tot proposar sense èxit alternatives al Tractat Vinculant, com a part d’una estratègia liderada pels EUA per diluir el procés i fomentar l’adopció de nous marcs inservibles. No obstant això, la necessitat de fer un pas important cap endavant i trobar formes innovadores de tancar les llacunes legals que encara existeixen a nivell internacional es va fer sentir amb força aclaparadora durant tota la setmana. També cal destacar que diversos Estats van reconèixer la importància de la participació de la societat civil i el valor de les nostres propostes.”

Tot i això, hi ha certa inquietud perquè es corre el risc que el procés perdi transparència. Reclamem que la nova metodologia de negociació entre Estats garanteixi la participació social, assegurant que s’escolti i tingui en compte la veu de les comunitats afectades. Alhora, instem el President Relator i els Estats a protegir el procés de la influència indeguda de poderosos actors empresarials corporatius que, en lloc de respectar els drets humans, exerceixen pressió perquè es protegeixin els seus interessos econòmics particulars.”

La Campanya Global seguirà ferma en el seu compromís per garantir que el procés mantingui l’esperit i l’ambició de la Resolució 26/9. A aquest efecte, la Campanya Global es mobilitzarà a nivell nacional per assegurar que els governs dels nostres països participin activament en les negociacions, en funció de i representant les necessitats i aspiracions de les majories socials i el poble de cada país.

Nota de premsa completa en català aquí.

Nota de premsa disponible en castella, anglès, francès i portugués aquí.

¡Entre totes tot!

Inscriu-te en el nostre butlletí i comença a viure amb una solidaritat activa.​

Entre totes, tot!

Uneix-te a Setem per a ser partícip de les nostres campanyes i iniciatives. Construïm un món més just!

X