La Campanya Roba Neta publica un informe que aclareix la veritat que hi ha després de les cadenes de moda d’alta gamma i la situació de les treballadores d’Europa de l’Est i de Turquia que confeccionen les seves peces.
“Estafades: Els salaris de pobresa de les treballadores del sector tèxtil de l’Est d’Europa i Turquia” és el resultat d’una investigació exhaustiva que inclou entrevistes realitzades a més de 300 treballadores del sector tèxtil de 10 països d’Europa de l’Est i Turquia. Aquesta regió és un important centre de producció del consum de la Unió Europea ja que aproximadament la meitat de la roba importada es fabrica a Europa de l’Est. Els països on s’han realitzat aquest informe són Bulgària, Ucraïna, Macedònia, Croàcia, Romania, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Moldàvia, Eslovàquia i Turquia.
L’informe reflecteix que els països exsoviètics funcionen com a pati del darrere de la indústria tèxtil proporcionant mà d’obra barata a les marques i empreses de roba de l’Europa occidental. Tot i que aquesta regió té una llarga història en el camp de la producció tèxtil i compta amb mà d’obra altament qualificada, les investigadores van descobrir que totes les fàbriques que produeixen per a les marques més importants d’Europa (com Zara, Hugo Boss, Adidas, H&M o Benetton) paguen sous que estan per sota del llindar de la pobresa, i moltes de les persones que hi treballen han de recórrer a l’agricultura com a treball complementari. L’informe revela que els salaris mínims legals només cobreixen entre el 14% (Bulgària, Ucraïna i Macedònia) i el 36% (Croàcia) d’un salari digne bàsic.
Christa Luginbühl, una de les autores d’aquest informe, explica: “Aquest estudi confirma que les treballadores europees del sector tèxtil treballen durant llargues jornades per uns salaris que ni tan sols cobreixen les seves necessitats més bàsiques. El fet que les cadenes de subministrament siguin complexes i opaques no és excusa per negar a ningú el seu dret a un salari digne. Tot i que marques com Zara i H&M obtenen uns beneficis cada vegada més grans, les condicions laborals dels països productors de la regió investigada s’han vist deteriorades especialment des de 2008 i 2009”.
Les treballadores de la regió també pateixen pel fet que els sindicats no tenen capacitat per lluitar pels seus drets més bàsics. Una sindicalista de Croàcia declara que “els sindicats no tenen l’opció de lluitar per uns salaris més alts, ja que han de lluitar constantment contra les pràctiques il·legals, com les hores extraordinàries sistemàtiques i l’impagament de les cotitzacions socials o l’impagament de salaris”. Bettina Musiolek, una altra de les autores de l’informe, subratlla que “hem arribat a donar per fet que les treballadores del sector tèxtil d’Àsia són explotades i cobren salaris baixos treballant en unes condicions pèssimes, però el que reflecteix aquest informe és que” els bons ‘no existeixen “.
La Campanya Roba Neta exigeix que s’acabi amb el mite que pagar més per la roba o proveir a Europa garanteix unes condicions laborals decents. Les marques han de donar passos clars i demostrar un compromís real en la seva pròpia cadena de subministrament per garantir que totes les persones que treballen per a elles, indistintament del lloc on visquin, cobrin un salari digne.
Activistes, sindicats i treballadores de la regió investigada exigeixen a les marques europees que s’assegurin, com a primer pas immediat, que les treballadores rebin un salari base net d’almenys el 60% de la mitjana salarial nacional. Els preus de compra s’han de calcular sobre aquesta base i han de permetre realitzar pujades salarials.
“Estafades” forma part d’una sèrie d’informes realitzats per la Campanya Roba Neta que analitzen tant la situació de les treballadores del sector tèxtil a tot el món com els passos que han de donar les marques per pagar un salari digne. A principis d’aquest any, la Campanya Roba Neta va realitzar una investigació exhaustiva sobre les marques del sector tèxtil per comprovar els passos que han donat cap el salari digne, i el resultat d’aquesta investigació es va publicar en l’informe “Salaris Dignes”.
L’informe mostra que encara hi ha un llarg camí per recórrer. Les marques han d’actuar ja i assegurar-se que les treballadores de la seva cadena de subministrament (ja sigui a Àsia oa Europa) cobrin salaris dignes.
La Campanya Roba Neta és una xarxa internacional d’ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores, coordinada per SETEM a l’Estat Espanyol, que treballa per millorar les condicions de les treballadores i els treballadors de la indústria global de la confecció.
Declaració extreta de l’informe