Durant aquestes festes se’ns bombardeja des de tot arreu amb missatges que ens inciten al consumisme. Des de les delegacions, els comitès i el grup de teatre per l’activisme social de SETEM s’han impulsat un seguit d’accions per mobilitzar i sensibilitzar a la societat sobre el consum responsable.
Molts de vosaltres heu participat en aquestes accions, molts de vosaltres heu estat els protagonistes i impulsors de les propostes anticonsumistes de SETEM arreu del país. Si no vas poder participar ara ets a temps de veure-les i si hi vas participar ja les pots ensenyar als teus contactes! I, ara que comencen les rebaixes no hem d’oblidar que els nostres hàbits de compra poden ser una gran forma per canviar el nostre món, per això, ara més que mai cal promoure el consum conscient i responsable.
El desembre va començar amb la presentació per primera vegada al carrer del grup de teatre per l’activisme social de SETEM Catalunya amb la performance “Teranyina de Nadal”. Aquesta activitat va servir de contrapunt a l’encesa dels llums de Nadal al Passeig de Gràcia de Barcelona que coincidia amb la “shoping night”, jornada on les botigues d’aquest Passeig donava el tret de sortida a les compres nadalenques estant obertes fins a mitjanit. La performance enllaça escenes nadalenques construïdes de forma col·lectiva a partir de les vivències pròpies. No et perdis les fotos de l’estrena!
El centre de Barcelona va ser l’escenari de la primera acció anticonsumista de Nadal portada a terme per la Delegació de Barcelona, des d’aquí pots veure i compartir l’àlbum de l’acció anticonsumista de Barcelona.
Manresa i Badalona van ser els escenaris de les accions per un consum responsable del dissabte 18 de desembre, a Manresa van recollir un munt de propostes de regla gratuït en l’acció “Nadal és gratis” amb escenaris interactius, regals anticonsumistes, botiga gratuïta i Comerç Just i Banca Ètica i a Badalona es va celebrar una acció de carrer com la del cap de setmana anterior a Barcelona, visita l’àlbum de l’acció de consum responsable.
I, comencem l’any amb una nova acció anticonsumista de carrer, una altra vegada al Passeig de Gràcia de Barcelona. Aquesta vegada ha estat el comitè de Nicaragua de SETEM s’ha centrat en denunciar el consum de cafè injust, centrant-se en la transnacional Nestle i les seves càpsules Nespresso, ja que cal tenir en compte que per cada 30 grams de cafè que hi ha a cada càpsula es generen 50 grams de residus. Aquí podeu veure alguna de les imatges de la protesta.
Què és el consum responsable?
Cada vegada que comprem una cosa estem contribuint a l’èxit d’una empresa i els seus mètodes de producció. Segons els productes que triem, els nostres diners poden anar a parar al compte bancari d’una multinacional que no respecta el medi ambient ni els drets dels treballadors o bé a un projecte empresarial basat en valors com l’ecologia, la cooperació, la tradició i l’enfortiment dels lligams locals.
La majoria dels consumidors i consumidores no volem ser còmplices d’injustícies i danys mediambientals si podem evitar-ho. Per això, potser és el moment d’oblidar-nos del que ens diu la publicitat, que ens fa emocionar per tal que els productes ens resultin atractius, i comencem a preocupar-nos del que realment és important: la qualitat i les circumstàncies de la producció i la distribució d’allò que comprem.
A l’hora de triar un producte, només cal que ens fem unes quantes preguntes bàsiques. Primer de tot: segur que ho necessitem? Si responem que sí, hem de mirar si ens ho poden deixar o si podem aconseguir-ho de segona mà o fent un intercanvi. I, segon, si realment hem de comprar-ho, hem d’informar-nos-en bé: en quines condicions humanes i laborals es manufactura? Quin impacte ambiental té la producció i el transport d’aquest producte? Contribueix a mantenir viva l’economia local? Els consumidors i consumidores tenim dret a disposar d’aquesta informació.