Un any més, les entitats de la campanya Banca Armada participem en les juntes generals d’accionistes de les quatre principals institucions financeres de l’Estat espanyol (BBVA, Banc Santander, CaixaBank i Banc Sabadell), per denunciar les seves polítiques col·laboracionistes amb empreses d’armament, representant un sector crític de l’accionariat que no vol que els seus diners serveixin per finançar el negoci de la guerra.
L’objectiu és explicar davant el consell d’administració de les entitats financeres, les accionistes i els mitjans de comunicació algunes de les conseqüències derivades de la relació entre els bancs i la indústria d’armament, així com contribuir a la conscienciació de tota la societat.
Els principals bancs espanyols estan finançant la guerra de fronteres a la Mediterrània. Així ho conclou el darrer informe que publica el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
Un total de 44 institucions financeres amb seu a l’Estat espanyol, liderades per Banco Santander i BBVA, han destinat entre el 2020 i el 2022 més de 14.308 milions de dòlars a finançar 12 empreses armamentistes que participen del negoci de la militarització de les fronteres i els estats del Mediterrani.
“Tot indica que sense el seu suport no es podrien dur a terme les accions militars, de seguretat i control a la Frontera Sud, accions que està àmpliament documentat que provoquen la mort de milers de persones any rere any. Els principals bancs espanyols, sobretot BBVA i Banco Santander, són corresponsables d’una de les tragèdies contemporànies més flagrants. I en la mesura que siguem clients d’aquests bancs, és molt probable que això ho estiguin fent amb els nostres diners”, ha denunciat Gemma Amorós, coautora de l’informe i tècnica de Banca Armada a SETEM Catalunya.
Intervenció a la Junta d’Accionistes del BBVA (17 de març)
- Les activistes de la campanya han intervingut a la junta d’accionistes del BBVA amb dades alarmants: aquest 2022 hi ha hagut 33 conflictes armats, han mort 2.924 persones al Mediterrani, 23 persones van morir el juny travessant la frontera a Melilla, en mans de la policia i s’ha fet una despesa militar de 2.000 milions de dòlars a nivell mundial.
- Gemma Amorós, activista i tècnica de la campanya a Setem Catalunya, ha destacat en la seva intervenció el finançament d’empreses com el Grupo Eulen, ATOS i Accenture que participen en la militarització de la Frontera Sud de l’Estat espanyol.
- Sara Manserra, activista de la campanya, ha intervingut per a denunciar les relacions del banc amb empreses productores d’armament nuclear, prohibides des de fa dos anys per un tractat internacional.
Intervenció de Gemma Amorós / Intervenció de Sara Manserra
Junta d’Accionistes del Banc Sabadell (23 de març)
- Xavi Pérez, activista de la campanya, s’ha centrat en el finançament per part de l’entitat bancària d’empreses que alimenten i es beneficien de la militarització de les fronteres. S’ha dirigit als accionistes de manera contundent: “això els fa còmplices indiscutibles no sols de la vulneració sistemàtica de drets humans, sinó de la mort de persones tant en conflictes armats com a les fronteres d’Europa”.
- Camino Simarro, també activista i tècnica de SETEM, ha compartit dades alarmants amb el president i la resta d’accionistes: “Sr. Oliu, el Banc Sabadell no sols ha mantingut la seva tendència a finançar empreses que produeixen armes nuclears, sinó alguna cosa molt pitjor: ha doblat el finançament d’aquest tipus d’empreses altament controvertides”.
Intervenció de Xavi Pérez / Intervenció de Camino Simarro
Junta d’Accionistes del Santander (31 de març)
- Gemma Amorós, tècnica de la campanya a SETEM Catalunya, ha afirmat que Santander “ha finançat amb 4.348 milions d’euros en accions, emissió de bons, pagarés, crèdits i préstecs, a 6 empreses relacionades amb la fabricació d’armament nuclear: Airbus, Boeing, Honeywell International, Leonardo, Safran i Thales”.
- Max Carbonell, tècnic del Centre Delàs, ha destacat el seu vincle amb Accenture i, per tant, amb la militarització de fronteres: “les persones que migren són assenyalades com immigrants sense drets, veu ni vot, per les tecnologies de les empreses que vostès financen”.
Intervenció de Gemma Amorós / Intervenció de Max Carbonell
Junta d’Accionistes de CaixaBank (31 de març)
- Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs i activista de la campanya, ha recordat les persones que fugen de la misèria, de la repressió i de la guerra. Ha afirmat que en aquestes guerres s’utilitzen armes fabricades a Espanya i que “només donen alegries als accionistes de les empreses que es beneficien de la seva existència”.
- Javier Toca, també activista de la campanya, ha destacat que “ens entristeix molt haver d’esmentar, per primera vegada, els seus vincles amb empreses que produeixen les armes més destructives que existeixen: les armes nuclears”, fent referència a la vinculació entre Boeing i CaixaBank a través de crèdits i préstecs per un valor de gairebé 100 milions d’euros.
Intervenció Jordi Calvo / Intervenció Javier Toca
Performance activista a les portes de la Junta d’Accionistes del CaixaBank
Un grup d’activistes de SETEM Comunitat Valenciana, coincidint amb la celebració de la Junta General d’Accionistes de CaixaBank, ha organitzat una acció davant les portes del Palau de Congressos de València per denunciar la responsabilitat dels bancs en el finançament de la indústria de la guerra i la militarització de fronteres. Una desena d’activistes han realitzat la performance “Coneixes al teu banc?” per assenyalar, segons llegien en el seu manifest, “allò que els bancs no volen mostrar: que col·laboren amb la indústria militar i es lucren amb les guerres mentre provoquen milers de morts arreu del món”. Els activistes han convidat les persones allí presents a informar-se de manera crítica i unir-se a la Campanya Banca Armada.
[Podeu ampliar informació al web de la Campanya Banca Armada]