– Les Curses Escolars contra els Residus és un projecte educatiu europeu, pioner a Catalunya, enfocat a la prevenció de residus tèxtils i electrònics de la mà de SETEM Catalunya.
– En el marc del Dia Internacional de la Reparació de 2024, que s’ha celebrat el 19 d’octubre, SETEM Catalunya reclama el dret a reparar emparat per la legislació europea i remarca la importància d’una ciutadania i una infància conscient per prevenir la creixent generació de residus.
– Durant el mes de novembre, 8 escoles de primària de Girona duran a terme una recollida massiva de residus electrònics, així com iniciatives enfocades a la reutilització, la sensibilització i el reciclatge, amb la col·laboració de la Xarxa d’Escoles Verdes de Girona i Solidança, i el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.
[COMUNICAT DE PREMSA]
Aquest dissabte 19 d’octubre s’ha celebrat el Dia Internacional de la Reparació, una iniciativa que té lloc el tercer dissabte d’octubre a tot el món des de 2017, emmarcada en la campanya europea pel dret a reparar (Right to Repair Europe), la qual representa a més de 170 organitzacions de 27 països europeus.
Centenars d’organitzacions han celebrat aquest dia amb l’objectiu de fomentar el dret a reparar i posar remei a l’extracció de recursos naturals que comporten. Una problemàtica de justícia global, ja que qui menys consumeix i menys contamina és qui més sofreix les conseqüències d’aquesta situació: els països del Nord Global són els que produeixen més residus per càpita, tant tèxtils com electrònics, i externalitzen aquests impactes a països del Sud Global.
SETEM Catalunya se suma a la iniciativa reclamant el dret a reparar emparat per la legislació europea i remarcant la importància d’una ciutadania i una infància conscient per prevenir la creixent generació de residus, que l’any 2022 va arribar als seixanta-dos mil milions de tones a tot el món.
És en aquest context que neix el projecte educatiu Curses Escolars contra els Residus. Una iniciativa educativa i de justícia global sobre la reducció, reutilització, reparació i reciclatge de residus electrònics o tèxtils, que SETEM Catalunya organitza gràcies a la col·laboració de Solidança i la Xarxa d’Escoles Verdes de la demarcació de Girona, amb el finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, en el cas de la propera edició que tindrà lloc a Girona durant el mes de novembre.
Les escombraries electròniques són el flux de residus que més ràpid creix en el món: Durant 2022 se’n van produir 62.000 milions de tones a tot el món.
Nova edició de les Curses Escolars contra els Residus electrònics a Girona
Durant el mes de novembre, 8 escoles de primària de Girona duran a terme una Cursa Escolar contra els Residus, en aquest cas, electrònics, amb la qual s’organitzarà una recollida massiva d’aquest tipus residus gràcies a la col·laboració de Solidança, entitat encarregada de recollir-los i gestionar-los.
D’aquesta manera, durant un total de quatre setmanes, els i les alumnes participants aprendran i realitzaran una campanya de sensibilització enfocada a la seva comunitat sobre els efectes que tenen sobre les persones i el planeta la generació de residus electrònics. Una manera de passar a l’acció i involucrar el seu entorn mentre aprenen sobre economia circular i justícia global, amb iniciatives enfocades a la reutilització, la sensibilització i el reciclatge.
Escoles participants de les Curses Escolars contra els Residus Electrònics a Girona, amb el suport de la Xarxa d’Escoles Verdes de Girona:
Escola Forn dels Anells
Vedruna Girona
FEDAC-SALT
Escola Migdia
Escola l’Aulet
FEDAC-Sant Narcís
FEDAC-Anglès
Escola Josep Dalmau Carles
Què passa amb els aparells elèctrics i electrònics recollits durant les Curses Escolars contra els Residus?
Solidança, entitat social que promou l’Economia Circular i la formació i inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social, és l’encarregada de gestionar la recollida de residus, tancant el cercle del projecte educatiu.
D’aquesta manera, els residus elèctrics i electrònics recollits per l’alumnat durant el projecte es classifiquen segons tres categories: reutilització, reciclatge i rebuig.
En el primer cas, els residus es traslladen al seu Taller de Preparació per a la Reutilització, on es classifiquen, reparen, recondicionen i netegen. Un cop preparats, es posen a la venda en alguna de les 17 botigues de Solidança / Roba Amiga per allargar la seva vida útil i evitar que esdevinguin residus. En les botigues es tanca el cercle, promovent el consum responsable, circular i social a través de la reutilització i la creació de llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat social.
En el cas del reciclatge, es desballesten els aparells per reaprofitar-ne les peces i/o s’envien a reciclar correctament els materials que porten (coure, plàstic, etc.).
Pel que fa al rebuig, a causa dels gasos contaminants que emeten a l’atmosfera alguns dels aparells elèctrics, s’envien a plantes especialitzades.

D’on sorgeixen les Curses Escolars contra els Residus?
Les Curses Contra els Residus és un projecte que combina la conscienciació sobre els impactes dels residus (tèxtils o electrònics) en la societat i el medi ambient des d’una perspectiva de justícia global. A unes Curses contra els Residus, que poden ser sobre residus tèxtils o electrònics, fins a una desena d’escoles de primària d’una mateixa zona treballen tant en una recollida selectiva de residus tèxtils o electrònics, com en la realització d’activitats enfocades a la prevenció de residus, com ara mercats d’intercanvi, tallers de reparació o la creació de campanyes divulgatives per part del mateix alumnat.
El projecte original ha estat desenvolupat per l’empresa social neerlandesa Race Against Waste i ja s’ha dut a terme a Alemanya, França i els Països Baixos. Setem Catalunya les ha implementat per primera vegada a Catalunya, amb la col·laboració de Solidança.
El projecte va resultar guanyador del XV Premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria d’associacions i ONG el passat 2023.