Has pensat alguna vegada que molts cotxes es passen més del 95% del temps estacionats i els diners que això costa? I els vestits que només s’utilitzen durant un casament? Ara més que mai és evident que una economia basada en el paradigma del creixement infinit i l’acumulació de béns materials és, per definició, no sostenible. Per conèixer més sobre tot això, des de Pam a Pam, el mapa del consum responsable de Barcelona, iniciativa liderada per SETEM, hem organitzat la formació ‘Benvinguts a l’Economia Col·laborativa’ que realitzarem el proper dissabte 15 de març de 10 a 14h a ECOS Grup Cooperatiu (C/ Casp, 43 baixos 1r, Barcelona).
El consum, la producció, el finançament i l’aprenentatge col·laboratiu són nous tipus d’interacció econòmica que porten amb ells una nova cultura, una cultura d’accés i utilització dels recursos de manera més eficient. Les noves tecnologies ens permeten compartir els seients buits del cotxe, repensar l’ús de l’habitatge, una habitació lliure per a turistes, fer préstecs de diners entre persones i un llarg etcètera.
Pam a Pam neix com una proposta col·laborativa, que només evoluciona amb la participació de tothom. Per això ens sembla interessant oferir aquesta formació on explorarem com es pot dissenyar i fer prosperar un projecte en l’era col·laborativa, aprofitant tots els avantatges que es presenten i aprenent a tenir en compte els reptes més comuns en aquest tipus de plataformes.
Objectiu general
La sessió de ‘Benvinguts/des a l’economia col·laborativa’ permet adquirir la comprensió bàsica i conèixer els exemples actuals més destacats en diversos àmbits de l’economia col·laborativa.
A la vegada s’exploraran alguns models de negoci de les plataformes i es debatran els aspectes clau com la gestió de comunitats, la generació de confiança i els reptes legals derivats de la innovació socioeconòmica que representa l’economia col·laborativa.
Metodologia
La metodologia de la formació s’estructura en blocs d’exposició de conceptes i activitats de caràcter participatiu on es treballarà en grups (4 o 6 persones) convidant a reflexionar sobre la pròpia experiència. També tindrem un espai obert per comentar els dubtes sobre les idees exposades.
Temari
1) Introducció general
– Introducció a l’Economia Col·laborativa
– El consum col·laboratiu a escala global i en el nostre entorn
– Evolució en sectors com la mobilitat, el turisme, les finances i l’educació
– Claus, oportunitats i amenaces per al consum col·laboratiu
– Beneficis del consum col·laboratiu per l’emprenadoria
2) Particularitats d’emprendre en l’era col·laborativa
– Problemes reals en plataformes de consum col·laboratiu
– Sistema de reputació i confiança entre desconeguts
– De clients a usuaris. Gestió de comunitats d’usuaris.
– El concepte “Peers Incorporated”
3) Dubtes i debat
Lloc i data
Quan? Dissabte 15 de març. De 10 a 14h (4 hores).
On? ECOS Grup Cooperatiu. C/Casp, 43 baixos 1a, Barcelona. Metro L1-L4 Urquinaona. L2 Tetuan.
Inscripcions i preu
Places limitades, inscripcions fins al 13 de març.
Per a inscriure’t al curs, omple aquest formulari.
Preu simbòlic:
– De 5 a 15 euros. En funció del valor que li puguis o li vulguis donar.
– Per a persones sòcies i voluntariat de SETEM: Com que ja aporteu un gran valor a l’entitat, aquesta activitat és gratuïta per a vosaltres.
Formadors
La formació és a càrrec d’Albert Cañigueral i Cristobal Gracia, membres de ConsumoColaborativo.com, mitjà de referència per a tota l’actualitat sobre start-ups i serveis de consum col·laboratiu.