No et perdis l’espot promocional #MSC2020
El Mobile Social Congress (MSC) celebrarà la seva cinquena edició els dies 24, 25 i 26 de febrer al Pati Manning de Barcelona. El Congrés, organitzat com cada any per SETEM Catalunya amb la col·laboració de diverses entitats i administracions, constarà de diverses taules de debat i activitats entorn als impactes socials i ambientals de la indústria tecnològica.
En l’edició d’enguany es vol oferir una visió sobre les lluites compartides entre el Sud Global i Nord en el sector de la indústria electrònica, afavorint una perspectiva general en les vulneracions i els obstacles que genera la indústria electrònica de manera connectada i comuna.
Així doncs, aquest MSC2020 se centrarà en les vulneracions de drets humans i en els impactes ambientals que genera el model de producció i consum de la indústria electrònica de manera comuna al Sud Global i Nord, i en la transversalitat i el diàleg mutu entre diferents moviments associatius i sindicals que reivindiquen un altre model que posi els drets humans al centre.
El #MSC2020 s’inaugurarà la tarda del 24 de febrer amb una sessió prèvia de documentals i curts que mostren els diferents impactes socials i ambientals generats per la producció i el consum d’aparells electrònics, tant al Nord com al Sud Globals. El debat s’estructurarà els dos dies següents a través de quatre panels; en el primer es parlarà de les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, tot presentant casos de vulneracions en seguretat laboral, salut i drets laborals. Seguidament, donarem a conèixer diferents veus de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, oferint una visióde les sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud Globals. Simultàniament, celebrarem un taller sobre Urban Mining i una Restart Party, ambdós amb inscripció prèvia. D’una banda, aprendrem a conèixer els diferents elements que formen part dels nostres aparells mòbils, la seva procedència i on reciclar-los, i, d’altra banda, aprendrem a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics.
La segona jornada del MSC debutarà amb el poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i compartirem bones pràctiques de diferents administracions en la matèria. Així mateix, ens centrarem en els impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva en l’àmbit global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia. En aquesta mateixa taula comptarem amb la presència excepcional de Terry Collingsworth, qui ha presentat unademanda civil contra les grans multinacionals tecnològiques pels abusos i crims que es cometen a les mines de la República Democràtica del Congo (RDC) per extreure cobalt i or, minerals imprescindibles per a la indústria dels telèfons mòbils.
Finalment, aprendrem com donar una segona vida als components dels nostres aparells mòbils, per tal d’evitar que es converteixin en residus, mitjançant un taller amb format d’Ideató. Així,durant el mes de febrer, les persones interessades treballaran de forma col·laborativa en equips i mitjançant la metodologia Design Thinking per tal de generar solucions innovadores per donar una segona vida als components dels mòbils obsolets. Aquesta activitat està emmarcada dins d’una competició que es durà a terme al llarg del mes de febrer. Les idees resultants seran presentades en el marc del MSC per tal d’escollir-ne l’equip guanyador.
Apunteu-vos al tallers #MSC2020!
URBAN MINING
Obrirem els nostres aparells mòbils vells i en desmuntarem les peces. Tot seguit, coneixerem els diferents components que s’hi amaguen darrere, la seva utilitat i procedència. Amb @Solidança
RESTART PARTY
Si voleu aprendre a reparar els vostres aparells electrònics espatllats, amb @restartersbcn
IDEATÓ
Com podem donar una segona vida als mòbils obsolets? amb@InnoGround
Quatre anys de visibilització d’impactes negatius i presentació d’experiències positives en l’àmbit de la sobirania tecnològica
SETEM Catalunya aposta de nou per aquest espai de trobada i reflexió ciutadana al voltant del model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. Un model que genera greus vulneracions de drets humans, especialment laborals, i impactes ambientals que s’invisibilitzen en el Mobile World Congress.
La indústria electrònica és un dels sectors més dinàmics i importants de l’economia mundial. Barcelona es converteix cada febrer en el seu principal aparador amb el Mobile World Congress. Les poques empreses transnacionals que controlen aquest negoci presenten anualment els seus avenços i promouen un consumisme incessant de nous productes TIC.
D’una banda, aquesta indústria requereix de recursos minerals no renovables de forma insaciable amb un impacte ambiental i social alarmant en les comunitats que pateixen l’extractivisme miner. D’altra banda, les grans marques d’aquesta indústria són responsables de vulneracions de drets laborals i de les normes de salut i seguretat en les fàbriques on se subcontracta la manufactura en l’opaca cadena de subministrament global.
La contaminació generada pels residus electrònics és una problemàtica global com a resultat de l’obsolescència programada d’aquests productes, amb impactes desiguals al nord i al sud globals. Així mateix, la irresponsabilitat empresarial s’estén també al cicle de vida d’aquests aparells, on no es té en compte la reparació, la reutilització ni el reciclatge.
Finalment, com a usuàries tenim sovint allotjades les nostres dades a servidors els interessos dels quals desconeixem i que poden facilitar l’accés a les nostres comunicacions i dades sense el nostre control. La mateixa lògica privativa del capitalisme promou la privatització del coneixement, com és el cas del programari, i afavoreix un sector tecnològic controlat per poques multinacionals.
Al MSC apostem per la sobirania tecnològica i per una electrònica justa.
