Arriba el Black Friday i s’encenen els llums de Nadal. Però, què hi ha darrere d’aquest consum accelerat i quines són les seves conseqüències? Volem visibilitzar els impactes del nostre model de consum en els drets humans, laborals i ambientals.
Davant del bombardeig publicitari tan agressiu que rebem les consumidores durant aquesta campanya, i els impactes que té en les persones que s’hi troben darrere, és necessari fer un pas més enllà del consum crític. Podem triar no participar i alimentar aquesta tradició imposada, que a més té greus conseqüències en els petits negocis locals, així com en les treballadores del Sud, a qui pressionen per produir més i més ràpid. Volem qüestionar-nos les lògiques que fan possible aquestes baixades de preus massives, quines conseqüències tenen en les treballadores i fer-hi alguna cosa al respecte.
Des de SETEM Catalunya, ens unim al clam internacional de les campanyes #MakeAmazonPay i #PayYourWorkers, per a exigir justícia i responsabilitat a les empreses, posant el focus en Amazon, una de les plataformes que més s’enriqueix durant el Black Friday. El gegant de les vendes en línia obté guanys rècord mentre la seva plantilla treballadora denuncia condicions inacceptables: salaris baixos, jornades interminables, control estricte i una sobrecàrrega de feina insostenible. La campanya #MakeAmazonPay demana a Amazon que respecti els drets laborals, compensi adequadament les seves treballadores i adopti pràctiques mediambientals sostenibles. Alhora, #PayYourWorkers reivindica que les grans marques del tèxtil com Adidas, Nike o Amazon paguin salaris justos i es responsabilitzin de les despeses d’acomiadament a les fàbriques on produeixen, especialment per a treballadores afectades per acomiadaments durant la pandèmia.
En resposta a aquesta realitat, SETEM Catalunya ofereix dins el seu Catàleg de Serveis el Black Tour, una ruta pel centre de Barcelona on fem visibles les vulneracions de drets humans i ambientals de les grans marques de moda i electrònica.